Būkite atsargūs degindamiesi saulėje

Atostogų metas. Daugelis skuba pailsėti į gamtą prie ežerų ir pasikaitinti saulutėje. Rygos Rytų universitetinės klinikos onkologai ragina būti atsargiems ir, prieš mėgaujantis saulės voniomis, atkreipti dėmesį į keletą svarbių faktorių.

Latvijos Onkologijos centro gydytojas Aleksandras Derjabo pabrėžia, kad, prieš vykdamas poilsiauti, kiekvienas žmogus turėtų žinoti savo odos tipą. I ir II odos tipo žmonės yra labai jautrūs saulei. Tai žmonės, kurių oda yra šviesi, plaukai šviesūs arba rudi, o veido oda strazdanota. Nors ir daug laiko praleidžiama saulėje, trokštamas rudas odos atspalvis praktiškai nepasiekiamas. Šio odos tipo žmonėms išlieka didesnė rizika susirgti melanoma – piktybinius odos pigmentus dauginančioms ląstelėms. A.Derjabo teigia, kad ir III odos tipo žmonėms ši rizika taip pat aktuali, tačiau šios grupės žmonės melanoma suserga kur kas rečiau nei pirmųjų dviejų. Odos įdegis atsiranda palaipsniui. Saugiau gali jaustis IV odos tipo žmonės, kurie retai nudega saulėje, o norimas saulės įdegis pasiekiamas gana gretai.

Onkologai įspėja, kad nereikėtų degintis saulėje nuo 11 - 12 iki 15 – 16 valandos, kadangi tuo metu saulė yra pati kaitriausia. Kad būtų išvengta nudegimų, dėl kurių atsiranda sąlygos piktybinėms odos ląstelėms daugintis, iš pradžių saulėje reikėtų praleisti tik labai trumpą laiką. Kaitinimosi saulėje laiką reikia ilginti palaipsniui. Jokiu būdu negalima saulėje praleisti ilgas valandas. Ypač turėtų saugotis tie žmonės, kurie jau anksčiau buvo nudegę saulėje. Po saulės vonios daugelis eina pasimaudyti, o po to vėl degintis, tačiau reikia nepamiršti, kad ant kūno likę vandens lašai veikia tarsi padidinamasis stiklas, todėl oda nudega kur kas greičiau.

Patariama poilsiavimo metu užsiimti aktyvia veikla, pavyzdžiui sportu. Aktyviai judant įdegis formuojasi palaipsniui, nes išsiskyrę prakaito lašai neleidžia odai taip greitai nudegti.

Jei vykstama poilsiauti į pietinius kraštus, reikia turėti omenyje, kad ten saulė yra dar kaitresnė. Apsisaugoti nuo nudegimų padeda apsauginiai kremai. Tačiau reikia nepamiršti, kad ne visos apsaugos nuo saulės nudegimų priemonės vienodai tinkamos naudoti namų klimato ir pietinių kraštų sąlygomis.

Ypač pavojinga ilgai kaitintis saulėje mažiems vaikams, - jie yra labai jautrūs ultravioletiniams saulės spinduliams. Vaikams iki trijų metų amžiaus kaitintis saulėje reikėtų minimaliai. Tas pat pasakytina ir apie paauglius nuo 10 iki 15 metų amžiaus. Šiais paauglystės metais organizme intensyviai vyksta hormonų svyravimai, kadangi organizmas labai jautriai reaguoja į saulę. Svarbiausias yra kumuliatyvinis saulės spinduliavimo efektas, turintis tiesioginės įtakos onkologiniams odos susirgimams. Tie, kurie jaunystėje praleido daug laiko kaitindamiesi saulėje, sulaukę vyresnio amžiaus gali susirgti melanoma – odos vėžiu. Saulės spinduliavimas gali pakenkti odos ląstelių branduolio DNS molekulėms, kuriose yra visa genetinė informacija. Šios molekulės užtikrina normalią ląstelių funkciją, atsinaujinimą, vystimąsi ir dauginimąsi.

Reikia nepamiršti ir tai, kad saikingas buvimas saulėje yra būtinas žmogaus organizmui. Jis skatina medžiagų apykaitą ir stimuliuoja imuninę sistemą. Ultravioletiniai spinduliai stimuliuoja vitamino D gamybą, kuris gerina kaulų struktūrą. Esama ligų, kurioms gydyti reikalinga saulė, pavyzdžiui, psoriazė.

Kiekvienas pats turi įvertinti asmeniškai, kiek laiko gali praleisti saulėje. Geriausia prieš deginantis saulėje pasitarti su dermatologu, onkologu ar šeimos gydytoju. Štai keletas elementarių patarimų:

1. Apribokite vaikų buvimą saulėje nuo 11.00 iki 15.00 valandos;

2. Nešiokite kepures, kurios nuo saulės spindulių saugotų kaktą ir sprandą;

3. Naudokite apsauginius kremus nuo saulės su SPF 15. Nepamirškite kremu patepti ausis, pėdas ir smilkinius;

4. Apsauginiu kremu reikia pasitepti mažiausiai prieš 15 minučių iki deginimosi saulėje;

5. Smėlis atspindi saulės spindulius, todėl paplūdimiuose saulės poveikis yra dar didesnis;

6. Mažiems vaikams taip pat patariama saugoti akis ir dėvėti akinius nuo saulės;

7. Debesys nesulaiko ultravioletinių spindulių, todėl atidiems reikia būti ir ūkanotomis vasaros dienomis;

8. Suaugusieji turi rodyti pavyzdį savo atžaloms. Onkologai ragina apgalvoti savo kaitinimosi saulės įpročius.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4862318sec.