Ką daryti, jei užsienyje įsigijote netinkamos kokybės prekę

Grįžus iš kurios nors Europos Sąjungos šalies paaiškėjo, kad atsivežta brangi prekė – brokuota. Ilgam atidėjus ar atšaukus skrydį buvo pažeistos jūsų, kaip lėktuvo keleivio, teisės ar dingo bagažas. Pirkote internetu, bet prekės kažkodėl vis neatsiunčia. O gal atostogaujant Europoje nuvylė viešbučio kokybė... Tokiais atvejais vartotojo teisę į tinkamos kokybės prekes ar paslaugas gali apginti Europos vartotojų centras. Kvalifikuotų specialistų paslaugos vartotojui yra nemokamos.

Lietuvos vartotojų teises, pažeistas perkant prekes ar paslaugas Europos šalyse, ir Europos vartotojų teises, pažeistas Lietuvoje, gina Vilniuje veikiantis Europos vartotojų centras. Tokie centrai Europos Sąjungoje dirba tam, kad žmonės, keliaujantys iš vienos šalies į kitą ir perkantys prekes ar paslaugas, būtų apginti, jei jų netenkintų įsigytų prekių ar paslaugų kokybė. Europos vartotojų centrai šiuo metu veikia 27 Europos Sąjungos šalyse ir Norvegijoje bei Islandijoje. Jie visi susijungę į tinklą ECC – Net ir glaudžiai bendradarbiauja.

Centras tarpininkauja tarp mūsų šalies piliečio ir pardavėjo, gamintojo ar paslaugos teikėjo užsienio šalyje. Informuoja apie vartotojo teises; suteikia konsultaciją; surenka papildomą informaciją, susijusią su ginču ar skundu; supažindina su Europos Sąjungos ir nacionalinės teisės pagrindais, ginančiais vartotoją; bendradarbiaudamas su kitų Europos Sąjungos šalių centrais, padeda išspręsti ginčą ar skundą; padeda siekti kompensacijos už patirtus nuostolius. Europos vartotojų centro darbuotojai konsultuoja, padeda susisiekti su pardavėju, gamintoju ar paslaugos teikėju ir, jei būtina, sudaro galimybę pasinaudoti vertėjo paslaugomis. Bylos dažniausiai persiunčiamos į tos šalies Europos vartotojų centrą, kurioje buvo suteikta nekokybiška paslauga ar įsigyta brokuota prekė.

Pirkdami prekes kitose šalyse, atidžiai perskaitykite pardavėjo suteikiamo garantinio aptarnavimo sąlygas, nes gali būti limituota garantija, galiojanti tik toje šalyje, kur tokio modelio prekės yra parduodamos. Išsaugokite pirkimo dokumentus. Jūsų teisę į kokybiškas prekes ar paslaugas apginti padės Europos vartotojų centras: J. Basanavičiaus g. 20 – 11, LT-03224 Vilnius, tel. (8-5)2650368 , el.p. [email protected]

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.06037688sec.