Valstybinis turizmo departamentas aptarė Šengeno sutarties įtaką turizmui

Spalio 17 d. Vilniuje Valstybinio turizmo departamento iniciatyva vyko pasitarimas dėl Lietuvos prisijungimo prie Šengeno erdvės ir su tuo susijusių trečiųjų – ne Europos Sąjungos – šalių piliečiams vizų suteikimo problemų.


Iki šiol turizmo visuomenė pasigedo išsamios informacijos apie pokyčius, Lietuvai prisijungus prie Šengeno sutarties. Todėl pasitarime, kuriame gausiai dalyvavo atvykstamuoju turizmu užsiimančių įmonių atstovai, pasidalinta iškylančiomis problemomis, diskutuota svarbiausiais klausimais.

Verslininkus ypač domino, kaip pasikeis kelionių organizatorių akreditavimo tvarka nuo 2008 m. sausio 1 d., Lietuvai prisijungus prie Šengeno erdvės, galima padidėjusios vizų kainos įtaka turistų srautui, atvykimo ir keliavimo po Šengeno erdvę, taip pat vietinio eismo per sieną susitarimo įgyvendinimo sąlygos, elektroninių vizų klausimas, konsulinių įstaigų plėtros programa ir perspektyvos tokiose turizmo rinkose kaip Baltarusija, Rusija, Ukraina, Kazachstanas, Indija, Kinija, Japonija.

Renginyje dalyvavo Užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento direktorius Vytautas Pinkus, jo pavaduotojas Tauras Pajaujis, laikinai einantis Vizų skyriaus vedėjo pareigas pirmasis sekretorius Dainius Šriubša, atvykstamojo turizmo įmonės ir kt.

Konstatuota, kad nuo 2008 m. sausio 1 d., Lietuvai prisijungus prie Šengeno erdvės, užsienio kelionių organizatorių akreditavimo Lietuvos konsulinėse įstaigose tvarka nesikeičia.

Kelionių organizatoriai Lietuvos konsulinėse įstaigose Baltarusijoje patiria nemažai sunkumų, kadangi nustatytos pakankamai griežtos akreditavimo sąlygos, be to, ambasada fiziškai nepajėgi aptarnauti labai didelį, koks iki šiol ir buvo, besikreipiančiųjų dėl vizų skaičių.

Žinia, nuo kitų metų pradžios trečiųjų šalių piliečiams, jei šalis neturi kitų susitarimų su ES, viza kainuos 60 eurų. Dabar vizos kainuoja pigiau: Baltarusijos piliečiams – pagal dvišalį susitarimą tik 5 eurai, Rusijos – pagal dvišalį susitarimą 35 eurai ir t. t.

Vizų išdavimo tvarka yra vienodai reglamentuota visose Šengeno erdvei priklausančiose šalyse, todėl Lietuva savo nuožiūra tvarkos keisti negali, taip pat kaip ir atvykimo bei keliavimo po ir per šalį ar visą Šengeno erdvę taisyklių.

“Mūsų šaliai prisijungus prie Šengeno erdvės, išaugusi vizų kaina trečiųjų šalių piliečiams gali padaryti didelę įtaką turistų srautui. Nors kol kas sunku prognozuoti, tačiau naujoji tvarka neabejotinai labiausiai paveiks Baltarusijos turistų srautus. Svečiai iš kaimyninės šalies į Lietuvą gausiai atvyksta poilsiauti, apsipirkinėti – per 2007 m. sausio – birželio mėnesius Lietuvos kolektyvinio apgyvendinimo įmonėse svečių iš šios šalies apsistojo kone 55 proc. daugiau. Taip pat atvyksta labai daug vienadienių turistų, todėl šis klausimas yra itin aktualus turizmo verslui”, - svarsto Alvitis Lukoševičius, Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos direktorius.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42121577sec.