Žiemos šaltyje paukščiams reikia žmonių globos

Aplinkos ministerijos duomenimis, Lietuvoje žiemą sutinkama iki 80 paukščių rūšių, iš kurių dalis yra užklystančios. Tačiau kitos, ypač gyvenančios sėsliai ar atliekančios netolimas migracijas, išgyvena visas žiemos negandas ir pirmosios pasveikina pavasarį.

„Apie 20 paukščių rūšių lankosi lesyklose, kurias rūpestingi gamtos mylėtojai įrengia dar rudenį,- sako Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento direktorius Laimutis Budrys. - Tuo metu apie kiekvieną lesyklą pradeda formuotis gana pastovūs žiemojančių paukščių pulkeliai, kurie iki pavasario tampa priklausomi nuo žmonių globos.“

Pasak žinomo gamtininko Selemono Paltanavičiaus, visai nesvarbu, kokios formos, konstrukcijos yra lesykla. Paukščius sutelkia ir palaiko kasdien pilamas maistas, nuo lesyklos valomas sniegas. Įrengę lesyklą, mes lyg ir sudarome sutartį su paukščiais, kad juos globosime iki pavasario. Jeigu nors vieną – antrą šaltą dieną maisto nepapilsime, galime padaryti meškos paslaugą – paukščiai neskris ieškoti natūralaus lesalo, lūkuriuos greta ir nusilpę žus. Todėl reikia žinoti, kad paukščių, kaip ir visų gyvūnų, globoje išeiginių dienų nebūna. Jeigu žinome, kad sparnuočių negalėsime lesinti kasdien, geriau lesyklos iš viso nerenkime.

Maistas paukščiams turi būti sveikas, nesupuvęs, nesuplėkęs, be prieskonių, be druskos. Visiems paukščiams patinka saulėgrąžos, nesūdyti riebalai, baltas batonas. Iš riebalų ir smulkių kruopų galima suminkyti kietus lesalo gabaliukus, kuriuos patogu pakabinti rezginėje prie sienos, palangėje arba po šaka.

Žiemą paukščiai prie lesyklos lankosi visą dieną, o nakvoti lieka čia pat. Todėl savo sodybose, soduose netoli lesyklos galima iškelti naujų inkilų, kuriuose paukščiai galės nakvoti. Pavasarį daugelis jų liks čia pat perėti.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.68259311sec.