Pop kultūra gali skatinti lietuvybę ir patriotiškumą jauno žmogaus gyvenime [1]

Kovo 12 d. vykusioje diskusijoje "tapatybe.lt", skirtoje Lietuvos įvaizdžiui ir jį pasaulyje garsinantiems žmonėms, jaunimo lyderiai iškėlė idėją, jog Lietuvos įvaizdį reikia ne sukurti, o jį atrasti. Tam pasitarnauti gali ir pop kultūra, kurią geriausiai supranta jaunuoliai – žmonės po gero dešimtmečio kursiantys ir formuosiantys Lietuvos veidą. Ši diskusija – jaunimo diskusijų ciklo dalis, kurią organizavo Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT) kartu su Lietuvos Institutu.

Vienas diskusijos dalyvių, Algirdas Monkevičius, Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie LR Vyriausybės narys, iškėlė mintį, kad šiuo metu politinių partijų ar grupių formuojamas šalies įvaizdis nėra tiek svarbus. Jaunimas keis šalies politiką ateityje, todėl šiuo metu svarbiausia formuoti pilietiškumą, tapatinimąsi su Lietuva jaunų žmonių tarpe. "Tapatumas yra kiekvieno individo savybė", - sako A. Monkevičius. Jauni žmonės privalo dalintis įspūdžiais, diskutuoti apie tai, o svarbiausia – dovanoti savo gebėjimus Lietuvai.

Lietuvą reikia reprezentuoti pačioje Lietuvoje. Kurti teigiamą jos įvaizdį, paneigti egzistuojančius stereotipus. Tokie pasisakymai trečiadienį skambėjo iš jaunimo organizacijų atstovų. Pasak LiJOT prezidento, Šarūno Frolenko, kol kas, deja, viešinti teigiamo šalies įvaizdžio nepadeda žiniasklaidos priemonės: "Spaudoje bei televizijoje, pasiekiančioje plačiausią jaunimo grupės auditoriją, dauguma naujienų susijusios su skandalingais įvykiais, negatyviomis naujienomis."

Lietuvos Instituto atstovė Elena Sakalauskaitė pabrėžė, kad šiuo metu susidariusi paradoksali situacija – institutas privalo orientuotis į savo šalį, padėti žmonėms formuoti teigiamą požiūrį į Lietuvą. Kita vertus, jauni žmonės, nepatyrę okupacinio rėžimo, patriotiškumą supranta kitaip nei jų tėvai, todėl būtina rinktis naujus būdus supažindinti juos su tautiškumu.

Jaunimo atstovai iškėlė mintį, jog prie tautiškumo bei lietuviškos tapatybės skatinimo galėtų prisidėti pop kultūra – geriausiai suprantama jaunimo. Ji gali keisti ir formuoti jauno žmogaus pasaulėžiūrą. Būtina rasti būdų, kaip patriotiškumą bei pagarbą laisvei, demokratijai ir tėvynei pateikti nauja, šviežia ir jaunam žmogui priimtina forma.

Jaunimo diskusijų ciklo tikslas – skatinti jaunimo, jaunimo organizacijų ir visuomenės veikėjų dialogą ir diskusijas jaunimui aktualiais klausimais, kelti svarbias visuomenei ir jauniems žmonėms problemas, ieškoti jų sprendimo būdų. Jaunimas šiomis diskusijomis siekia parodyti, jog yra integrali visuomenės dalis, kurios nuomonė turi būti išklausyta ir į ją reikia atsižvelgti priimant sprendimus.

Primename, kad Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT) yra 1992 m. įkurta didžiausia nevyriausybinių jaunimo organizacijų sąjunga Lietuvoje, vienijanti 56 nacionalines jaunimo organizacijas ir regionines jaunimo organizacijų sąjungas.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?

1 remigija 05/26/2008 09:13 lb saunu


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.21906495sec.