Šiaurės šalių kino klubas – apie jauną gyvenimą gatvėse ir plojimą viena ranka

Balandžio mėnesiui Šiaurės šalių kino klubas yra paruošęs du išskirtinius norvegų ir danų filmus. Jie atskleis tikrąjį gyvenimą didmiesčio gatvėse ir parodys, kada galima ploti viena ranka. Norvegų filmas sukėlė šoko bangą nacionalinėje žiniasklaidoje parodydamas, koks tamsus gyvenimas gali būti čia pat, gatvėje už lango.

Pirmajame mėnesio filme "Penketukas" (Schpaaa) (balandžio 2 d., 17.15 val.) pateikiamas epizodas iš kasdienio nepilnamečių gyvenimo šiandienos Oslo mieste. Trylikametis Junas ir jo draugas Emiras sukasi žiauriame nusikaltėlių pasaulyje, kuriame jie yra tik keli iš daugelio žaidėjų. Šioje nepilnamečių gangsterių istorijoje daug aštraus gatvės humoro ir įtempto veiksmo.

"Rinkdami medžiagą scenarijui susipažinome su berniukais, kuriems tebuvo vienuolika. Jie nuolatos dirbo kartu su suaugusiais nusikaltėliais, gabendavo didelius narkotikų kiekius ir, maža to, paliepti mušdavo žmones", - pasakoja filmo režisierius Erik Poppe.

Šis kritikų įvertintas ir daug žiūrovų į kino sales sutraukęs filmas sukėlė tikrą audrą gimtojoje Norvegijoje. Šeimos ir vaiko reikalų ministerija surengė specialią filmo peržiūrą, norėdama nuodugniai susipažinti su nepilnamečių nusikalstamumo problema.

Antrasis balandžio filmas "Plojimas viena ranka" (At klappe med en hånd) (balandžio 23 d., 17.15 val.) pasakoja istoriją apie pagyvenusį verslininką Eriką. Mirus žmonai jis parduoda verslą ir nusprendžia mėgautis gyvenimu kartu su naująja savo drauge. Tačiau prieš pat jiems išvykstant gyventi į Pietų Europą Erikas sužino, kad jis esą turi nesantuokinę dukrą. Tikėti tuo ar ne? Būdamas atsakingas žmogus, jis imasi narplioti šią mįslę, o jo pagalbininku tampa žmonos laidotuvių organizatorius.

Tai šiltas filmas apie gyvenimo prioritetus ir meilės svarbą. Kaip vieną pagrindinių filmo sėkmės komponentų kritikai išskiria puikią Jens Okking vaidybą. Už Eriko vaidmenį jis buvo apdovanotas Danijos Bodil kino apdovanojimuose.

Šiaurės šalių kino klubo filmai rodomi originalo kalba su titrais anglų kalba du mėnesio trečiadienius "Skalvijos" kino centre (A. Goštauto g. 2/15, Vilnius). Įėjimas nemokamas, vietų rezervacija nevykdoma.

Naujausius Šiaurės šalių kino filmus taip pat galima nemokamai skolintis Šiaurės ministrų tarybos biuro bibliotekoje (Didžioji g. 5, Vilnius). Tai vienintelė Šiaurės šalims atstovaujanti biblioteka šalyje, kuri yra atvira visiems, o paslaugos teikiamos nemokamai. Elektroninis bibliotekos katalogas: http://biblioteka.norden.lt.

B A L A N D Ž I O R E P E R T U A R A S

2008 04 02, 17.15 val.

Penketukas (Schpaaa), Norvegija

Rež. Erik Poppe, 74 min., norvegų k., subtitrai anglų k., 1998 m.

Tai filmas apie nepilnamečius nusikaltėlius, atspindintis šiandienos Oslo tikrovę. Tai pasakojimas apie išdavystę, nekaltybės praradimą bei savo tapatybės paieškas daugeliui mūsų visai nepažįstamoje aplinkoje, o taip pat ir apie tvirtą draugystę.

Vaidina: Maikel Andreassen Abou-Zelof, Jalal Zahedjekta, Sharjiil Arshed Vaseer, Mickael Marman, Seth Raknes, Kiyana Faravardeh ir kiti.

2008 04 23, 17.15 val.

Plojimas viena ranka (At klappe med en hånd), Danija

Rež. Gert Fredholm, 84 min., danų k., subtitrai anglų k., 2001 m.

Verslininkas Erikas Svenssonas parduoda savo firmą ir su gražuole drauge ketina prabangiai įsikurti Ispanijoje. Tačiau prieš pat išvykdamas jis gauna iš buvusios meilužės laišką, kuriame ši tvirtina, kad Erikas yra jos dukros tėvas. Vyriškis pasisamdo laidotuvių organizatorių Andersą vairuotoju ir jie abu imasi tirti šio reikalo.

Vaidina: Jens Okking, Peter Gantzler, Susanne Juhász, Jesper Christensen, Ann Eleonora Jørgensen, Michelle Bjørn-Andersen ir kiti.

Rengėjai pasilieka teisę keisti repertuarą.

Daugiau informacijos:

"Skalvijos" kino centras, www.skalvija.lt

tel. (85)2610505 , el. paštas: [email protected]

Šiaurės ministrų tarybos biuras, www.norden.lt

tel. (85)2122211 , el. paštas: [email protected]

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.9387219sec.