Atnaujintas Muitinės muziejus

Muziejus įsteigtas 1994 m. Jame kaupiama bei eksponuojama istorinė, dokumentinė ir kitokia medžiaga, susijusi su Lietuvos muitinės istorija. Nuo jo veiklos pradžios muziejaus fonduose sukaupta daugiau kaip septyni tūkstančiai įvairių eksponatų. Apie tris tūkstančius jų panaudota nuolatinėse ekspozicijose. 2007 metų pabaigoje-2008 metų pradžioje Muitinės muziejus buvo iš esmės atnaujintas, surinkta daugiau medžiagos, susijusios su Lietuvos muitinės veikla. Muziejuje veikia keturios ekspozicijos.

 

Muitinės istorija Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Rusijos imperijos laikotarpiais bei 1918 m. atkūrus Lietuvos valstybę

Joje eksponuojami dokumentai, autentiškas carinės Rusijos bei Prūsijos pasienio stulpas, nuotraukos, atvirukai, pasakojantys apie muitinių, pasienio perėjimo punktų veiklą. Dėmesį patraukia „šventosios kontrabandos” stendas, kuriame demonstruojama medžiaga, susijusi su lietuviškos spaudos draudimo laikotarpiu, 1920 m. stulpelio kopija demarkacinei linijai žymėti, 1922-1923 m. Mėmelio krašto Kantvainių pasienio muitinės lenta, vieno iš tarpukario muitinės vadovų - A. Dantos vyriausybiniai apdovanojimai, tarpukario laikotarpio muitininko uniforma ir kiti įdomūs eksponatai.

 

Muitinės veikla nuo 1940 m. birželio mėn. iki 1990 m. kovo kovo 11 d.

1940 m. Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą, jos muitinės veikla buvo nutraukta. Po Antrojo pasaulinio karo, nuo 1945 iki 1990 m. Lietuvos valstybės teritorijoje veikė sovietinės muitinės. Šioje ekspozicijoje pamatysite dokumentus, nuotraukas, buvusio muitininko A. Stasiulio tremties bylos kopiją bei medžiagą apie kitus represuotus muitininkus, nelegaliai leistą „Kroniką” ir kitus savilaidos leidinius, taip pat sovietinių pasieniečių, muitininkų darbo priemones, naudotą metodinę literatūrą, muitininko aprangą. Taip pat ekspozicija supažindina su sovietinės kariuomenės, omonininkų agresija prieš atkurtos Lietuvos nepriklausomybę, muitinės postų užpuldinėjimais bei tragiškais 1991 m. liepos 31 d. įvykiais Medininkų pasienio poste. Medininkų tragedijos aukų - muitininkų A. Musteikio, S. Orlavičiaus, R. Rabavičiaus, sunkiai sužeisto T. Šerno, greito reagavimo rinktinės „Aras” pareigūnų M. Balavako ir A. Juozako, kelių policijos darbuotojų J. Janonio ir A. Kazlausko bei 1991 m. liepos 19 d. Krakūnų pasienio poste nužudyto Šalčininkų pasienio užkardos Dieveniškių patrulių tarnybos baro pamainos viršininko G. Žagunio atminimą saugo asmeniniai žuvusiųjų daiktai, dokumentai ir nuotraukos. Dėmesio verti ir autentiški Lietuvos muitinės bei pasienio postų registracijos žurnalai, kuriuose gausu įrašų apie nuolatines agresorių provokacijas ir jų puldinėjimus. Muitinės muziejus kviečia apsilankyti ir senajame Medininkų pasienio kelio poste įrengtame muziejuje-memoriale, kuriame įamžinti 1991 m. liepos 31 d. Medininkų tragedijos įvykiai. Jame eksponuojamas restauruotas vagonėlis, kuriame buvo nužudyti septyni Lietuvos Respublikos muitinės ir policijos pareigūnai.

 

Muitinių veikla nuo 1990 m. kovo 11 d. (Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo) bei nuo 2004 m. gegužės 1 d. (Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą)

Lankytojai ekspozicijoje galės pamatyti, peršautą Lietuvos Respublikos vėliavą, kabojusią Lavoriškių muitinės poste, kaip atrodė pirmosios Lietuvos pareigūnų – Savanorių krašto apsaugos tarnybos, Lietuvos muitinės, Pasienio policijos, dabartinę muitininko ir mobiliosios grupės specialiąją uniformas, dabartinio Lietuvos pasienio stulpo kopiją, plombas ir plombavimo priemones. Dėmesį patraukia jūros konteineryje eksponuojamos sulaikytos tiek smulkiąja, tiek stambiąja kontrabanda gabenamos išradingai kontrabandininkų slepiamos prekės.Daugelis iš šių prekių gaminamos bei realizuojamos pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises – klastojant žymių firmų prekių ženklus be intelektinės nuosavybės teisių savininko sutikimo. Muziejuje taip pat demonstruojami sulaikyti daiktai bei įvairūs suvenyrai (iškamšos, žvėrelių kailiukai, daiktai, pagaminti iš dramblio kaulo, krokodilo bei gyvačių odos, įvairūs gėrimai su gyvūnais, augalais ar jų dalimis buteliuose ir kt.), pagaminti iš nykstančių gyvūnų ir augalų, todėl saugomi Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos (CITES) konvencijos. Ekspozicija skirta atkreipti visuomenės dėmesį į neteisėtos prekybos nykstančiais laukiniais gyvūnais ir augalais keliamą pavojų gamtai. Šia tema eksponuojamą medžiagą pagyvina ir Muitinės kriminalinės tarnybos sukurtas filmas.

 

Pasaulio šalių dovanos ir suvenyrai

Šioje ekspozicijoje galėsite pasigrožėti dovanomis ir įdomiais suvenyrais, įvairiomis progomis padovanotais Lietuvos muitinei. Interaktyvios eksponatų paieškos, patraukliai pateikta informacija kompiuteriuose su jutikliniais ekranais, filmuota vaizdo medžiaga, į judesį reaguojančios garso sistemos ir kitos šiuolaikinės technologijos padės pažinti Lietuvos muitinės istoriją iš arti.

 

Kviečiame turizmo agentūras bendradarbiauti ir siūlome į organizuojamus maršrutus įtraukti šių objektų lankymą, supažindinant turistines grupes su veikiančiomis ekspozicijomis.

 

Muziejaus adresas – Jeruzalės g. 25, LT – 08420, Vilnius, telefonas – (8-5)2796346

Dėl ekskursijų pageidautina iš anksto susitarti telefonu

 

Muziejaus darbo laikas: pirmadieniais-ketvirtadieniais - nuo 8.30-16.00 val., penktadieniais – 8.30-15.00 val.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15064597sec.