Fotografijos priminė legendinį skrydį per Atlantą

Liepos 3 d. Susisiekimo ministerija ir Lietuvos aviacijos muziejus surengė LR Seime retų istorinių fotografijų parodą apie S.Dariaus ir S.Girėno pasiruošimą skrydžiui per Atlanto vandenyną.

Šių metų liepos 15 d. sukaks 75 metai, kai Lietuvos pilotai Steponas Darius ir Stasys Girėnas pradėjo legendinį skrydį iš Amerikos į Lietuvą. Per 37 valandas jie įveikė milžinišką atstumą – 6114 km, tačiau kai iki Kauno jiems liko tik 650 km, lėktuvas nukrito, o jo pilotai žuvo. Visa pasaulio spauda rašė apie jų viltingą ir pavojingą maršrutą, oreiviai nepasiekė Kauno, bet išgarsino savo tėvynę ir patys žengė į šlovę ir nemirtingumą.

Šiam įvykiui atminti liepos 3 d. Seimo galerijoje (I rūmai) buvo atidaryta fotografijų paroda „Mes skrendame į Lietuvą,“, kurioje eksponuojama 29 fotografijos, pasakojančios apie S. Dariaus ir S. Girėno pasiruošimą svarbiausiam skrydžiui, jų sportinę veiklą. Lietuvos aviacijos muziejaus istorikai parinko mažai žinomus kadrus iš asmeninio S.Dariaus gyvenimo.

Ekspoziciją sudaro 29 profesionalų ir mėgėjų fotografų nuotraukos, darytos Kaune, Čikagoje, Niujorke, atrinktos iš daugelio fotografijų, saugomų muziejuje. Fotodokumentuose atsispindi lakūnų gyvenimas ir veikla, pagarba žuvusiems didvyriams.

„Nedaug mūsų istorijoje puslapių, kurie taip pakiliai ir vaizdžiai atskleidžia lietuvių charakterį, jų troškimus ir svajones – išgarsinti savo mylimą Tėvynę, atkakliai siekti užsibrėžto tikslo, prisidėti prie mokslo ir technikos progreso, nugalėti gamtos stichiją“,- sakė atidarydamas parodą Susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius.

Transatlantinio skrydžio jubiliejus bus pažymimas ne tik Lietuvoje. Lenkijos Myslibužo miesto gyventojai puoselėja žuvusiųjų lakūnų atminimą, miesto vidurinei mokyklai suteiktas S. Dariaus ir S. Girėno vardas.

Liepos 13 d. Lenkijoje S.Dariaus ir S. Girėno žuvimo vietą aplankys Lietuvos ir Lenkijos Prezidentai, Myslibužo skverelyje jie atidengs lakūnų atminimo lentą bei paminklinį akmenį. Dar viena atminimo lenta bus atidengta Ščesino katedroje.

Liepos 17 d. Pociūnų aerodrome prasidės Europos sklandymo čempionatas, skirtas S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio minėjimui.

Liepos 15 d. Vilniaus „Siemens“ arenoje prasidės tarptautinis krepšinio rinktinių turnyras, skirtas transatlantiniam skrydžiui paminėti. Organizuojami dviratininkų ir baidarininkų žygiai, keliautojų ekspedicijos į S.Dariaus ir S.Girėno viršūnę ir kt.

Skrydžio per Atlantą 75-mečiui pažymėti proginiai Dariaus ir Girėno atminimo medaliai bus įteikti Lietuvos aviacijai nusipelniusiems žmonėms, tęsiantiems tradicijas civilinės aviacijos srityje, tarnaujantiems karo ir komercinėje aviacijoje.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20159984sec.