Lietuvių burinė jachta rengiasi kelionei aplink pasaulį

Liepos 26 dieną klaipėdiečio Andriaus Varno burinė jachta pradės kelionę aplink pasaulį. Pasak 55-erių metų jūrininko Andriaus, dabar pats tinkamiausias laikas įvykdyti šią vaikystės svajonę. Į kelionę, kuri gali užtrukti mažiausiai du metus, A.Varnas vyksta kartu su savo 26-erių metų dukra ir jos vyru. Lietuvių jachtos kelionę aplink pasaulį remia draudimo bendrovė "BTA Draudimas".

"Visą pasaulį kol kas apiplaukė tik dvi lietuvių jachtos. Tiesa, kiekvienoje iš jų buvo po aštuonis specialiai šiai misijai paruoštus profesionalus. Andriaus ir jo šeimos užsispyrimas bei drąsa išties žavi. Palaikome šią idėją ir linkime jiems aplenkti visus pavojus", – sakė "BTA Draudimo" generalinis direktorius Arnis Zekundė.

Andrius Varnas – profesionalus jūrininkas, buriuojantis nuo 16 metų. Anksčiau vyras dirbo laivo inžinierium bei mechaniku Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste, o iki šiol vadovavo daugeliui vandens bei jachtų turizmo projektų, užsiėmė jachtų gamyba.

Apie kelionę Andrius svajojo jau nuo vaikystės, o kasmet jo apiplaukiami 4000-5000 jūrinių mylių prilygsta dviems kelionėms aplink pasaulį. Pasak klaipėdiečio, dabar tam pats tinkamiausias laikas – vaikai jau suaugę, o pats Andrius pasitiki savo jėgomis ir jachtos galimybėmis. Pastaroji vandens transporto priemonė – bendras vokiečių ir rusų projektas. Jachtoje įrengta naujausios, kai kurios net eksperimentinės navigacijos bei susisiekimo sistemos, veiks satelitinė ryšio aparatūra, trumpųjų bangų radijo stotis, internetas, taip pat jachtoje bus trys saulės baterijos.

Pasak A.Varno, kelionė jau kruopščiai suplanuota, tačiau yra dalykų, kurių niekada negali numatyti. Visų pirma tai – oro sąlygos. Jūrininkas sakė nenorintis rizikuoti nei savo, nei savo šeimos narių gyvybėmis, tad dėl blogų oro sąlygų kelionė gali užsitęsti ir ilgiau nei du metus. Dar vienas pavojus iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti visai nerealus XXI amžiuje – tai Somalio pusiasalyje siautėjantys piratai. Pasak A.Varno, jeigu kelionės metu situacija šioje teritorijoje nepasitaisys, tuomet teks keisti maršrutą.

Lietuvių jachta ne visą laiką keliaus viena, pavyzdžiui, Atlanto vandenyną ji kirs kartu su visa jachtų regata. Kitose pasaulio vietose taip pat žada prisijungti jachtų mylėtojai ir klubo nariai. A. Varnas sako ir dabar aktyviai bendraujantis su viso pasaulio jūrininkų bendruomene, klausantis jų patarimų. Pavyzdžiui, klaipėdietis buvo perspėtas atsargiai elgtis Pietų Amerikos pakrantėse, mat ten didelė vagysčių grėsmė.

Tačiau, pasak Andriaus Varno, jis nemano, jog ši kelionė yra iš kojų verčiantis žygdarbis. Jūrinėse šalyse daug šeimų propaguoja tokį gyvenimo būdą. Pats Andrius savo kelionės partneriais taip pat pasirinko šeimos narius, mat su mažiau pažįstamais žmonėmis keliaujant tokį ilgą laiką sunku išvengti konfliktų. Andrius tikisi, jog ši kelionė paskatins ir kitas lietuvių šeimas nebijoti ilgų maršrutų.

Kontaktinis (-iai)asmuo (-enys):
Martynas Pladas, 8 655 49583

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20377398sec.