Kamerinis roko orkestras iš Kanados Bell Orchestre koncertuos Lietuvoje

„Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” Ambasadoriai - Šiaurės Amerikoje ir Vakarų Europoje žinoma šiuolaikinės instrumentinės muzikos grupė „Bell Orchestre" -koncertuos Vilniuje ir Klaipėdoje.

„Bell Orchestre" muzikantai nėra buvę Rytų Europoje, tačiau su Baltijos šalimis juos sieja muzika –jiems didelės įtakos turėjo Estijos kompozitoriaus Arvo Paert kūryba, o sužinoję, kad vienas garsiausių pasaulio smuikininkų Jaša Heifecas gimė Vilniuje, muzikantai panoro tapti programos Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009 ambasadoriais.

„Bell Orchestre" orkestrantai muziką kuria kartu, drąsiai peržengdami žanrų ribas. Jie atrodo kaip kultūringų tėvų vaikai, rengiasi kukliai, užkalbinti atsako mandagiai, stengiasi išlaikyti ramų protą, aukoja labdarai, mėgsta plaukioti, kai kurie tiki Dievą, nė vienas netiki reklama. Muzikantai atidžiai rūpinasi trapiais savo instrumentais, o namie klausosi bulgarų chorų ir Bacho, bet tik tyliai, kad nepiktintų kaimynų. „Bell Orchestre“ kūriniuose nėra žodžių - roko muzikoje tai retas ir pagarbos vertas dalykas.Scenoje tvarkingieji kanadiečiai pašėlsta ir per dvi pirmas koncerto minutes įrodo, kad kontrabosas, valtorna, smuikas ir čelestė yra roko instrumentai, kaip ir skardos lakštas ar automobilio motoras. Kartais jie taip įsismarkauja, kad ima šokti basi, o pastaruoju metu vis dažniau pritaria savo muzikai niūniavimu ar suklupę daužo grindis tuo, kas po ranka pakliūna.Toks elgesys sulaukia palankiausių vertinimų.„Vengiu tokų pareiškimų, nes per ilgus metus lankiausi daugybėje koncertų, tačiau šis bus bene geriausias, kokį tik kada nors esu regėjusi“, - taip apie „Bell Orchestre“ pasirodymą bažnyčioje Monrealio kamerinės muzikos festivalyje šią gegužę rašė Kanados muzikos apžvalgininkė Sarah Brideau.

Rugsėjo 18 d., ketvirtadienį, vaizdų muzikos grupe kartais vadinami „Bell Orchestre gros trumpo metražo filmų festivalio „Tinklai“ atidaryme Klaipėdoje, o20 d., šeštadienį, persikels į Vilnių.Čia 11:00-16:00 KULTFLUX prieplaukoje Baltijos forumo „Cit! Muzika...“ rengiamoje diskusijoje orkestrantai kalbės apie muzikos hipertekstualumą, intelektualųjį roką, kolektyvinę kūrybą ir apie tai, ką daryti su smuikais ir kontrabosais, kai muzikos mokykla jau pabaigta. Praktinė forumo dalis – baigiamasis „Bell Orchestre“ koncertas - prasidės 19:00 teatre „Lėlė“.Tie, kam nepavyks patekti į koncertus Vilniuje ir Klaipėdoje, „Bell Orchestre“ galės išgirsti rugsėjo 17 d., trečiadienį, 19:00, per radijo stotį Opus 3 – muzikantai džiaugsmingai sutiko nepriklausomos muzikos guru Lietuvoje Dovydo Bluvšteino kvietimą pagroti jo laidoje „Stygos“ gyvai.

Savo muzika ir požiūriu į kultūrą kaip aktyvų veiksmą „Bell Orchestre“ įkvėpė Baltijos forumą „Cit! Muzika…” ir tapo jo varomąja jėga.Baltijos forumas „Cit!Muzika...“- tai tarptautinis tarpdisciplininis neformalaus švietimo projektas, kurį organizuoja atviras muzikos gerbėjų tinklas Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Forumo rengėjai siekia atkreipti muzikos kūrėjų ir visuomenės dėmesį į gyvojo ryšio tarp akademinės ir populiariosios, klasikinės ir šiuolaikinės, rimtosios ir pramoginės muzikos galimybę. Tai bandymas sukurti erdvę, kur apie muziką diskutuotų ne tik muzikantai ar muzikologai bei muzikos kritikai, bet ir fizikai, filosofai,architektai, visuomenės aktyvistai ir kiti, mąstantys ir rašantys apie muziką kaip kultūros tekstą, politinį veiksmą, laiko ir erdvės fenomeną, socialinę utopiją ar garso architektūrą.

Forumą organizuoja ir vykdo savanoriai, nesiekiantys komercinės naudos ir tikintys, kad kultūra pirmiausiai yra žmonės. Jungtinė lietuvių, latvių ir estų iniciatyva atsirado iš bendros kūrybinės ir informacinės erdvės Baltijos šalyse stokos, tikint, kad roko muzika gali būti puikus katalizatorius tokią bendrą erdvę kuriant. Forumo idėją nuo pat pradžių palaikė kompozitorius Mindaugas Urbaitis, nepriklausomos muzikos skatintojai Lietuvoje Dovydas Bluvšteinas ir Jonas Oškinis, filosofas Jonas Dagys, švedų sociolgas Andrew Jamison, estų kompozitorius Tarvo Kaspar Toome, latvių menininkė Inese Upeniece. Kanados Kvebeko kultūros rėmimo fondas (Conseil des arts et des lettres du Quebec) parėmė „Bell Orchestre“ kelionę per vandenyną. Kanados muzikantai ne tik koncertuos, bet ir skaitys pranešimus bei dalyvaus forumo diskusijose.


Dalyvavimas Baltijos forumo diskusijoje Vilniuje KULTFLUX rugsėjo 20d. 11:00 – 16:00 laisvas. Kad žinotume, kiek reikės kavos ir arbatos, parašykite
[email protected]

„Bell Orchestre“ koncertai kameriniai, bilietų skaičius labai ribotas. Bilietus dar galima rezervuoti adresu [email protected]

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18443203sec.