Alytaus miesto ir rajono 2008. metų turizmo objektų ir renginių top-10

Alytaus miesto ir rajono 2008. metų turizmo objektų ir renginių top-10

 

 

Nr.

Objektas, renginys

APIBŪDINIMAS

Lankytojų skaičius

01.01.-31.12.2008

1.

Alytaus miesto šventė

Alytaus miesto šventė vyksta kiekvienais metais birželio mėnesį, pažymint 1581 m. birželio 15 dieną, kai valdovas Steponas Batoras Alytui suteikė Magdeburgo teises. Tai vienas didžiausių renginių Alytuje ir Pietų Lietuvoje. Tradicija tapo iškilmingas Alytaus miesto vėliavų pakėlimas, kultūros premijų laureatų ir miesto garbės piliečio paskelbimas, džiazo naktis, vaikų popietės, oro balionų fiesta, simfoninio orkestro koncertas, gatvės krepšinio turnyras, su Alytumi susigiminiavusių miestų kolektyvų koncertai, spektaklių premjeros, popmuzikos žvaigždžių koncertai.

-

2.

Žolinės atlaidai Pivašiūnuose

2008 m. rugpjūčio 15–22 d. Pivašiūnuose vyko Žolinės atlaidai, kurie sutraukė daugiatūkstantines maldininkų minias ne tik iš Lietuvos, bet iš užsienio. Jų metu Pivašiūnuose taip pat vyko ir daugybė įvairiausių renginių. Pivašiūnų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje nuo seno garsėja nežinomo Lietuvos dailininko bene XVII a. viduryje nutapytas Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslas. Vainikuoti Marijos ir dieviškojo Kūdikio atvaizdai simbolizuoja Dangaus Valdovę su Pasaulio Išganytoju. Šis paveikslas stebuklingomis galiomis prilygsta Aušros Vartų Marijos paveikslui. Per 1988-ųjų metų Žolinės atlaidus kardinolas Vincentas Sladkevičius vainikavo malonėmis garsėjantį paveikslą popiežiaus Jono Pauliaus II dovanotomis karūnomis ir suteikė jam Nuliūdusiųjų Paguodos titulą.

-

3.

Punios piliakalnis

Punios piliakalnis. Legendos pasakoja, jog ant Punios piliakalnio stovėjusi kunigaikščio Margirio pilis, vadinama Pilėnais. Sakoma, jog 1336 m. čia įvyko garsusis Pilėnų mūšis, kurio metu pilies gynėjai ir gyventojai nutarė verčiau žūti ugnies liepsnose, nei pasiduoti kryžiuočiams į nelaisvę. Šiandien Punios piliakalnis yra vienas iš didžiausių Lietuvoje. Jis stovi Nemuno ir Punelės santakoje. Kruopščiai ištyrę piliakalnį archeologai nustatė, kad XIII-XIV a. ant piliakalnio stovėjo vėliau sudeginta pilis. XV a. jos vietoje pastatyta nauja pilis, kuri XVI a. vėl sudegė. To paties amžiaus pabaigoje čia pastatyti nauji dideli rūmai. Nuo piliakalnio viršūnės atsiveria graži panorama: plati Nemuno juosta ir Punios šilas. Piliakalnį surasti labai lengva – nuo miestelio bažnyčios reikia paėjėti 200 metrų į vakarus.

-

4.

Alytaus piliakalnis

Alytaus piliakalnis - tai šimtmečius menąs miesto įkūrimo liudininkas. Tai istorijos ir kultūros paminklas, kurio papėdę šiandien puošia skulptūrų ekspozicija „Alytaus piliakalnio protėviai“. Piliakalnis apipintas nesuskaičiuojama gausybe legendų. Viena iš jų byloja apie meilę ir miesto vardo atsiradimą.
Kadaise gyveno Mirgrausėlė ir Alyta. Vienas kitą pamilo, tačiau Mirgrausėlei buvo skirta vaidilutės dalia. Vietos pilį užpuolę kryžiuočiai. Kovoje krito daug karių, tačiau Alyta likęs gyvas, prasiveržęs iš kryžiuočių apsupimo, nujojęs į Gabijos kalnelį, kur Mirgrausėlė kursčiusi šventąją ugnį, ir ją paslėpęs, o pats grįžęs į kovą. Nors ir narsiai kovėsi Alyta, bet ir jis žuvo. Mirgrausėlė, sužinojusi apie Alytos mirtį, taip graudžiai verkusi, kad jos ašaros upeliu pradėjusios tekėti į Nemuną. Upelis žynių buvo pavadintas Alytupiu, Gabijos kalnelis – Mirgrausėlės piliakalniu, o nuo Alytos pavadinimą gavęs Alytaus miestas. Ir šiandien į Nemuną teka Mirgrausėlės ašarų upelis, o seni žmonės sako, kad iš to upelio atsigėrę dar nemylėję – įsimyli, o kas myli – pamilsta dar labiau

-

5.

Žuvinto Biosferos rezervatas

Apžvelgus visus Lietuvos ežerus iš paukščio skrydžio, nerasi kito tokio, iškart išsiskiriančio savo slėpingumu, gyvybingumu, kaip Žuvintas. Jį apglėbusios palios - didžiausia Suvalkijos aukštapelkė. Šalia dunkso skroblynais garsėjantis Buktos miško masyvas, mažesnė Žuvinto palių sesė Amalva ir Amalvo ežeras, netoliese tyvuliuoja Žaltytis. Jie - tikras gamtos vertybių rinkinys, išsidėstęs pačiu Dzūkijos ir Suvalkijos paribiu. Visi šie skirtingi, tačiau glaudžiai susiję gamtos kompleksai dabar saugomi kaip Žuvinto biosferos rezervatas. Čia telkiasi retos ir nykstančios augalų ir gyvūnų rūšys bei mažai kur išlikę Lietuvoje šlapžemių augalų bendrijos ir buveinės.

Žuvinto biosferos rezervato direkcija
Aleknonių k., Simno sen., Alytaus r., tel. (8 315) 49 540
www.zuvintas.lt

12 000

6.

Alytaus kraštotyros muziejus

Miesto inteligentų iniciatyva buvo įkurtas 1928 m. Šiandien jame saugoma daugiau kaip 65 tūkst. eksponatų – tai istorinė, etnografinė ir archeologinė medžiaga, patekusi į muziejaus fondus iš visų Pietų Lietuvos rajonų. Alytaus kraštotyros muziejui priklauso ir keletas filialų.
Savanorių g. 6, Alytus, tel. (8 315) 51 990, www.alytausmuziejus.lt
DARBO LAIKAS: 9.00 - 18.00, pirmadieniais ir sekmadieniais nedirba, trečiadieniais įėjimas nemokamas.

10400

7.

Pažintinė programa – ekskursija po ab „Alita“ ir jos gaminamos produkcijos degustacija

Pažintinė programa -ekskursija po alkoholinių gėrimų įmonę ir jos gaminamos produkcijos degustacija. Ekskursijos vedamos tik darbo dienomis (nuo 8 iki 14 val.) ne mažiau kaip 4 žmonėms. Maksimalus vienos ekskursijosžmonių skaičius - 15 žmonių.AB „Alita“, Miškininkų g. 17, Alytus, tel. +370 611 20002, www.alita.lt

10 000

8.

Valstybės (Mindaugo karūnavimo) dienos šventė dauguose

Tradiciškai Liepos 6 dieną Dauguose vyksta iškilmės, skirtos Valstybės (Mindaugo karūnavimo) dienai paminėti. Vyksta įvairios sportinės varžybos, tautodailininkai ir amatininkai pristato savo kūrinius, Alytaus rajono seniūnijų ir įstaigų šventinė eisena užpildo Daugų gatves. Vakare žiūrovus linksmina muzikantai, dangų nušviečia įspūdingi fejerverkai.

-

9.

Kaziuko mugė simne

2008 m. Simne jau devintus metus iš eilės šurmuliavo Kaziuko mugė. Ši šventė - tai vienas iš populiariųjų renginių Alytaus rajone.

Šventė sukvietė daugybę liaudies meistrų, amatininkų bei rankų darbo gaminių įsigyti ar pasmalsauti norinčių rajono gyventojų ir svečių iš kitų miestų bei rajonų.

-

10.

Anzelmo Matučio memorialinis muziejus

Vieno iš žymiausių vaikų poeto Anzelmo Matučio memorialiniame muziejuje saugoma daugiau kaip 5000 eksponatų, susijusių su Anzelmo Matučio gyvenimu bei kūryba. Čia galima apžiūrėti rašytojo kabinetą, surinktus poeto – aistringo žvejo ir gamtininko trofėjus.
Anzelmo Matučio g. 8, Alytus, tel. (8 315) 53 172,
www.alytausmuziejus.lt/matutis/lt.php
DARBO LAIKAS: 8.00 - 17.00, penktadieniais 8.00 - 16.00, šeštadieniais ir sekmadieniais nedirba, trečiadieniais įėjimas nemokamas.

2 000

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16713881sec.