Europos literatūros dienos Ch. Frenkelio viloje

2010 m. spalio 13 d., trečiadienį, 16 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ch.Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74, Šiauliai) įvyks VI tarptautinio festivalio „Europos literatūros dienos“ renginys. Prozai populiarinti skirtame festivalyje savo kūrybą Šiaulių klausytojams skaitys Fabio Stassi (Italija), Immanuel Mifsud (Malta), Rolandas Rastauskas (Lietuva), Undinė Radzevičiūtė (Lietuva). Skaitymus ves Ramunė Brundzaitė, Laimantas Jonušys.

Festivalio rėmėjai: Kultūros rėmimo fondas, Šveicarijos kultūros fondas „Pro Helvetia“, Maltos kultūros fondas.
 Festivalio iniciatorius ir vadovas – Markus Roduner – Šiauliuose gyvenantis ir dirbantis šveicarų vertėjas. M. Roduner teigimu, festivalis buvo sumanytas po 2002m., kai Lietuva svečio teisėmis dalyvavo Frankfurto knygų mugėje. Joje vyko, kaip Vokietijoje įprasta, nemažai prozos autorių skaitymų. Lietuvos rašytojų Jurgos Ivanauskaitės, Renatos Šerelytės skaitomų kūrinių atėjo pasiklausyti keli šimtai žmonių. Tai vokiškai kalbančiose šalyse yra įprasta – prozos skaitymai laikomi būtina knygos reklamos kampanijos dalimi. 
Primą kartą Lietuvoje festivalis įvyko 2004 m. ir nuo tol – išskyrus 2005 m. – rengiamas kasmet, pasikviečiant svečių iš vis kitų Europos šalių. Festivalyje supažindinama su vis kito Europos regiono rašytojų kūryba, keliomis kalbomis leidžiami almanachai. Įvairiose Šiaulių miesto erdvėse savo tekstus jau skaitė rašytojai iš Šveicarijos, Austrijos, Italijos, Latvijos, Estijos, Nyderlandų, Belgijos, Velso, Airijos, Škotijos. Šiemet į festivalį atvyko autoriai iš Maltos, Italijos ir Šveicarijos. 
Šiais metais Ch. Frenkelio viloje vyksiančiuose skaitymuose šiauliečiai galės pasiklausyti dviejų lietuvių rašytojų U.Radzevičiūtės ir R.Rastausko kūrybos. U. Radzevičiūtė vadinama viena geriausių juodojo humoro meistrių. Debiutinis jos kūrinys – romanas „Strekaza“– iš karto atkreipė skaitytojų ir kritikų dėmesį, buvo įtrauktas į lietuvių literatūros ir tautosakos instituto kūrybiškiausių metų knygų dvyliktuką. 2010 m. išleista antroji autorės knyga „Frankburgas“. 
R.Rastauskas – poetas, eseistas, dramaturgas, vertėjas. Debiutavo eilėraščių knyga „Albumas“ (1987). 2001 m. R. Rastauskui paskirta LR Kultūros ministerijos premija už geriausią metų kultūrinę publicistiką, 2006 m. – Ievos Simonaitytės premija bei Lietuvos literatūros ir tautosakos instituto premija už geriausią 2005 metų knygą „Kitas pasaulis“.
Taip pat prozos mylėtojams savo kūrybą pristatys ir du užsienio svečiai: F.Stasei – žinomas italų rašytojas, kurio pirmasis romanas „Dūmynė“ („Fumisteria“), pasirodęs 2006 m., buvo apdovanotas Vittorini‘o premija už geriausią debiutą, ir poetas, prozininkas, dramaturgas iš Maltos I.Mifsud. 2002 m. jo apsakymų rinkinys „Saros Sju Samut keistos istorijos“ („L-Istejjer Strambi ta‘ Sara“) buvo įvertintas Maltos nacionaline literatūros premija ir nominuotas Europos Strega premijai. 
M. Roduner teigimu, nors Lietuvoje kol kas madingesni poezijos renginiai, festivalis „Europos literatūros dienos“ jau tapo tradiciniu. Festivalis kasmet vienam tikslui sukviečia užsienio ir lietuvių prozininkus– įvairių kartų, žanrų ir stilių atstovus. Taigi ir šiais metais įvairialypėje festivalio programoje kiekvienas klausytojas galės rasti tai, kas jį sudomintų, priverstų įsiklausyti ir susimąstyti.
 Festivalio renginiai vyks ir Vilniuje bei Klaipėdoje. Ch. Frenkelio vila festivalio renginiui Šiauliuose pasirinkta dėl ypatingai nuteikiančios vilos aplinkos, tapsiančios tinkamu fonu įvairių autorių kūrybai.
Informaciją teikia festivalio organizatorius Markus Roduner, tel.: 8 41 399672, 8 601 88479. 

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.04424405sec.