Kaip Suomija švenčia savo Jonines

Nesuskaičiuojamų ežerų kraštas – Suomija Jonines, vadinamas Juhannus, kasmet švenčia birželio 20-26 dienomis – tomis dienomis išpuolantį savaitgalį. Iki 1955 metų Juhannus buvo švenčiama birželio 24 dieną, tačiau šalies vyriausybė priėmė įstatymą Jonines švęsti savaitgalį. Pagrindiniai suomiškų Joninių akcentai – laužai ir gausios vaišės.

Anksčiau Suomijoje buvo tikima, kad metų derlius priklausys nuo to, kiek Jonų naktį bus išgerta svaigalų, todėl šventės metu suvartojama labai daug alkoholio. Kasmet nuo besaikio alkoholio vartojimo per Jonines miršta vidutiniškai 20 žmonių.

Daug kur Joninių metų vyksta naktiniai koncertai ir šokiai. Dažniausiai kraunami didieji laužai – milžiniškos malkų kaugės, kurias degant galima pamatyti iš labai toli. Ugnis ir šėlimas visa naktį būtini, kadangi tuo būdu išvejamos piktosios dvasios. Namus suomiai puošia berželiais juhannuskoivut ir gėlėmis.

Suomijoje dar ir šiais laikais laikomasi senųjų tradicijų, - miestai ištuštėja, kadangi visi skuba į nuošalesnius kaimelius ar pasirinktą gamtos kampelį. Be to, Juhannus sutampa su Suomijos vėliavos diena – tai vienintelė diena metuose, kada vėliava gali plevėsuoti ir naktį.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41447902sec.