Karnavalas Čekijoje

Pirmieji paminėjimai apie karnavalines pramogas Čekijoje yra jau iš viduramžių, bet pats paprotys yra iš pagoniškų laikų. Karnavalinės tradicijos yra giliai įsišaknijusios Čekijos kultūroje. Saldžios spurgos, delikatesai nuo kiaulių skerdimo ir visų pirma spalvingi rateliai kaimuose ir miestuose – štai Čekijos karnavalo būdingi elementai.

Karnavaliniai rateliai Hlinecko regione, netoli Pardubicių, buvo įtraukti į UNESCO nematerialiojo kultūros paveldo sąrašą. Pagrindiniai personažai, kurie dalyvauja vietiniuose rateliuose yra Turkai, žmonėlė, šiaudų lėlės, kaminkrėčiai ir lokys. Kasmet vasarį persirengėliai keliauja per Vortová, Studnice, Hamry ir Blatno kaimus. Netoliese esančiame Vesely Kopec skansene galime pamatyti regioninių karnavalinių kaukių nuolatinę ekspoziciją, o sausio 27 d. skansenas kviečia į tradicinius kaukių paradus ir pobūvį.

Karnavalinius renginius organizuoja beveik visi Čekijos miestai bei skansenai. Pavyzdžiui, vasario 3 d. (šeštadienį) verta aplankyti valakišką skanseną Rožnove prie Radhoštėmo Moravijoje. Kaip ir kiekvienais metais, svečių laukia spalvingi rateliai, delikatesų nuo kiaulių skerdimo degustacija ir daug konkursų, pvz. geriausios valakiškos dešrelės bei slėgtainio.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19808698sec.