Atsivers sienos jachtoms tarp Lietuvos ir Kaliningrado

Antradienį Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas ir Rusijos transporto ministras Igoris Levitinas pasirašė susitarimą dėl laivybos Kuršių mariomis ir Lietuvos bei Kaliningrado srities vandens keliais. Tai leis privačių jachtų savininkams išplaukti į Rusijai priklausančius erdvesnius Kuršių marių vandenis, o verslininkams – plukdyti turistus.

Šis susitarimas buvo rengiamas maždaug dešimtmetį. Lietuva jį suderino dar 2003-iaisiais, Rusija – šiemet.

Tačiau net ir susitarus dėl laivybos Nemuno žemupyje bei Kuršių mariose dar nereikš, kad lietuviai galės laisvai plaukioti Kaliningrado sričiai priklausančiuose vandenyse. Pasirašytas dokumentas tik leis gilinti Skirvytės upę ir ją naudoti laivybai abiejų šalių žvejams. Sienos kirtimo postas šioje upėje nebūtų įrengtas.

Kad laivyba Kuršių mariose būtų laisva, Rybačio (Rasytės) gyvenvietėje turi būti įrengtas pasienio postas, kur būtų registruojami iš Lietuvos atplaukiantys laivai.

Pernai gruodį derybų grupės iš Rusijos pusės nariai tvirtino, jog postas gali būti įsteigtas ne anksčiau kaip 2010 metais. Anot jų, nėra didelio intereso skirti pinigų postui steigti, mat turistų srautai Kuršių mariose esą nebūtų dideli.

Be to, kaliningradiečiai minėjo technines kliūtis: neaišku, kas aptarnaus vandens turizmo maršruto farvaterį, neišspręsti aplinkosaugos reikalai.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47217298sec.