Sankt Peterburge pradėtas leisti Lietuviškas laikraštis [1]

Po daugelio metų Sankt Peterburge gruodžio 22 dieną pasirodė pirmasis laikraščio „Peterburgo lietuvis“ numeris. Laikraštis leidžiamas lietuvių ir rusų kalbomis.

„Peterburgo lietuvį“ apsiėmė leisti Sankt Peterburgo lietuvių bendruomenės iniciatyvinė grupė – filologės Vanda Kazanskienė ir Apolonija Kalnietė, publicistas Vitalijus Bručas ir kiti. Planuojama, kad nuo 2008 metų laikraštis pradės eiti reguliariai.

Laikraščio leidimą taip pat parėmė Lietuvos generalinis konsulatas Sankt Peterburge.

Pirmajame laikraščio numeryje pristatomi Sankt Peterburge vykę kultūriniai ir religiniai renginiai, supažindinama su Sankt Peterburgo lietuvių bendruomenės veikla. Laikraštyje taip pat pateikiami interviu su Sankt Peterburgo lietuvių bendruomenės pirmininku profesoriumi Gintautu Želviu, Lietuvos generaliniu konsulu Sankt Peterburge Eitvydu Bajarūnu ir kunigu Rimantu Gudeliu.

Įvairiais istorijos etapais Sankt Peterburge gyveno, mokėsi, dirbo ir kūrė daug Lietuvos kultūrai, mokslui, tautiniam atgimimui nusipelniusių žmonių – dailininkas Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, prezidentas Antanas Smetona, kalbininkai Kazimieras Būga ir Jonas Basanavičius, muzikai Juozas Naujalis, Kipras Petrauskas, dvasininkai Maironis, Jaunius, Vaižgantas ir daugelis kitų. Sankt Peterburgo archyvuose, muziejuose ir bibliotekose yra daug su lituanistika susijusios medžiagos.

Lietuviška spauda Sankt Peterburge pasirodė XIX amžiaus pabaigoje, dar iki 1904 metų, kai buvo panaikintas lietuviškos spaudos draudimas. Tai buvo labdaros, studentiškų ir profesinių organizacijų leidžiami laikraščiai ir kiti leidiniai.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?

1 Onute 12/29/2007 16:34 Saunuoliai!:)


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.90908098sec.