Lietuviai ateina į Jutlandiją

Birželio 14 d. vienoje iš Danijos vakarinio regiono pagrindinių galerijų „Galleri Salling“, Skivėje, bus atidaryta lietuvių menininkų paroda „Lietuviai ateina“, kurioje savo darbus eksponuos grafikė Kristina Norvilaitė, tapytojas Saulius Dastikas ir skulptorius Martynas Gaubas. Parodos iniciatorius – tapytojas Saulius Dastikas, su „Galleri Salling“ galerija bendradarbiaujantis jau kelerius metus, joje surengęs ne vieną savo parodą. „Lietuviai ateina“ – pirmas kartas, kai šiame Danijos regione bus pristatyta kelių lietuvių jaunos kartos kūrėjų darbų paroda, suteiksianti vietos gyventojams puikią progą susipažinti su mūsų šalies menu iš arčiau. Paroda vyks iki rugpjūčio 20 d. 

Tapytojas Saulius Dastikas eksponuos darbus, kuriuose užfiksuoti įspūdžiai, sukelti gamtos vaizdų Danijoje, Norvegijoje ir Lietuvoje. Menininkas renkasi ne daiktiškas atpažįstamas formas, o gamtos sukurtą spalvų, jausenų pasaulį, todėl visi gamtiniai objektai gali būti tik menami, nujaučiami. Sauliaus Dastiko darbai pasižymi spalvingumu ir emocionalumu, improvizacija. Jo kūryba keičiasi kartu su autoriaus vidiniais procesais, tai tarsi bandymas ieškoti naujos ženklų kalbos, kuria galėtų išreikšti dar mažai pažintus ar intuityviai apčiuoptus dalykus, tad dažnai pasirenkama abstrakti forma. Sauliaus Dastiko tapybos stilių galima įvardinti kaip abstraktų ekspresionizmą.
Saulius Dastikas yra baigęs Šiaulių universiteto dailės fakultetą, surengęs parodų Lietuvoje, tačiau daugiausiai bendradarbiauja su Danijos galerijomis.

Grafikė Kristina Norvilaitė šioje parodoje rodys darbus iš ciklo „Ar tu tai matei?“, kurie sėkmingai buvo eksponuoti kilnojamoje parodoje, pristatytoje įvairiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Šiauliuose, Klaipėdoje ir Kėdainiuose. Rankomis spausti lino raižiniai ant didelio formato kartono (1,2x0,6m) stebina dailininkės darbo kruopštumu ir gebėjimu atskleisti raudonos spalvos atspalvių ir derinių su kitomis spalvomis turtingumą. Autorė retoriniu klausimu „Ar tu tai matei?“ provokuoja žiūrovus įsigilinti į ornamentų ir simbolių žaidimą paveiksluose, susimąstyti apie detalių reikšmę mūsų kasdienybėje.
Lietuvos dailininkų sąjungos narė Kristina Norvilaitė mokėsi Vilniaus dailės akademijoje (magistro laipsnis). Jos dėstytojai – K. Vasiliūnas, J. Galkus, A. Gurskas, M. Vilutis. Menininkė surengė parodų Lietuvoje ir užsienyje – Švedijoje, Danijoje, Rusijoje, Olandijoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje. Parodoje „Estampas‘06“ K. Norvilaitės darbai buvo pažymėti garbės diplomu.

Martyno Gaubo kamerinės skulptūros iš bronzos, medžio, akmens ar bronzos ir akmens intriguoja autoriaus ironišku žvilgsniu į žmogų ir mus supantį pasaulį. Skulptorius šmaikštauja apie žmogaus prigimtį, parodijuoja pirmykščius instinktus, tyrinėja jame išlikusį gamtišką pradą ar atvirkščiai – gyvūnuose ieško homo sapiens priskiriamų bruožų. Šiurkšti ir neišdailinta darbų faktūra tarytum priešpastatoma intriguojančiam ar pikantiškam skulptūros „siužetui“. Lietuvos dailininkų sąjungos narys Martynas Gaubas yra baigęs Šiaulių universitetą, surengęs 14 personalinių parodų , dalyvavo apie 70 grupinių parodų, kur pristatė grafikos, tapybos ir skulptūros darbus.

Parodą surengė galerija „Galleri Salling“, bendradarbiaujant su LR ambasada Kopenhagoje, parėmė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Danijos bankas „Salling Bank“.

LR Kultūros ministerija

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15557289sec.