Garsiojoje Soročincų mugėje skambėjo lietuviški skrabalai

Ukrainoje, Poltavos srityje, rugpjūčio 13-17 dienomis vyko viena didžiausių kasmetinių Ukrainos liaudies amatų ir kultūros švenčių – Soročincų mugė.

Mugės lankytojai šių metų renginyje galėjo atrasti ir dalelę Lietuvos: iškilmingo mugės atidarymo metu grojo skrabalininkas Regimantas Šilinskas, o Lietuvos ambasados atstovai rugpjūčio 14 dieną atskirame paviljone visus besidominčius supažindino su mūsų šalies istorija, tradicijomis, kultūra ir turizmo galimybėmis.

Soročincų mugė išgarsėjo dar XIX amžiuje – prie jos populiarumo itin prisidėjo Soročincuose gimusio Nikolajaus Gogolio sukurta apysaka „Soročincų mugė“. Šis renginys – Poltavos srities pasididžiavimas ir tradicija, žinoma ir Ukrainoje, ir už jos ribų. Todėl nenuostabu, kad kasmet mugėje dalyvauja daugybė Ukrainos ir užsienio šalių įmonių, verslininkų ir liaudies meistrų. Šventė tradiciškai susilaukia didžiulio Ukrainos gyventojų ir žiniasklaidos dėmesio, joje apsilanko aukščiausi Ukrainos valdžios atstovai ir užsienio delegacijos.

Mugėje grojęs R.Šilinskas – ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų gerai žinomas dainų autorius ir atlikėjas. Muzikantas yra koncertavęs beveik visose Europos šalyse, dalyvavo pasaulinėse parodose „Expo 2005“ Japonijoje ir „Expo 2008“ Ispanijoje. 2007 metais R.Šilinskas pelnė „Lietuvos televizijos“ Šviesuolio titulą. Tradiciniai skrabalai, kuriais groja muzikantas, – unikalus medinis mušamasis lietuvių liaudies muzikos instrumentas – rėme sukabinti trapecijos formos mediniai varpeliai, barbenami lazdele.

Lietuvos pristatymą bei R.Šilinsko pasirodymą Soročincų mugėje surengė Lietuvos ambasada Ukrainoje, VšĮ „Lietuvos institutas“, rėmė – Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

a

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.23090482sec.