Geriamojo vandens kokybė ateityje gali tapti problema populiariose turizmo vietose

Geriamas vanduo ateityje gali tapti vienu vertingiausiu resursų, dėl kurio daugelis valstybių gali pradėti netgi kariauti. Geriamo vandens resursų išsekimas daugelyje pasaulio regionų gali iš esmės turėti įtakos įvairioms šalies ūkio šakoms, pavyzdžiui, turizmui, nes jis suvartoja gana daug gėlo vandens resursų golfo aikštynams ir kitų sferų poreikiams. Žemėlapyje matyti, kad turizmo šaliai Ispanijai yra maži gruntinio vandens rezervai, o Vidurio Europoje ir Rytų Europoje yra dideli rezervai (tamsiai mėlyna spalva). Iki šiol pasaulyje nebuvo konkrečių duomenų apie gruntinio vandes globalinius rezervus, tačiau dabar Tarptautinė hidrologinė programa (IHP) UNESCO atliko tyrimą ir sudarė geriamo vandens rezervų ir kokybės pasaulyje žemėlapį. Beveik 96% žemyno gėlo vandens rezervų yra giliai po žeme ir dažnai šie vandens rezervuarai yra ant kelių valstybių pasienio ribos. Viso žmonijai prieinami 273 milžiniški vandens rezervuarai– 68 Šiaurės Amerikoje ir Pietų Amerikoje, 38 Afrikoje, 90 Vakarų Europoje, 65 Rytų Europoje ir 12 Azijoje.
Daugelis vandens rezervuarų yra susikūrę prieš 10 000 metų, pavyzdžiui, Šiaurinėje Afrikoje ir Arabijos pusiasalyje, o dabar šie rezervai yra vartojami ir nepripildomi, nes klimatas tapo daug sausesnis šiuose regionuose. UNESCO konstatavo, kad gruntinio vandens kiekis žemyne yra 100 kartų didesnis nei gėlo vandens rezervai žemės paviršiuje. Tačiau žmonija gruntinius vandenis vartoja dideliais kiekiais įvairiems poreikiams – 65% žemės ūkio plotų drėkinimui, 25% geriamam vandeniui ir 10% pramonei.
Europos Sąjungoje 70% gėlas vanduo gaunamas iš gruntinio vandens, Saudo Arabijoje 100%, Maltoje 95%, Indijoje 89%, Pietų Afrikoje 84%, Ispanijoje 80% ir Maroke 75%.
Šiuo metu didžiausi gruntinio vandens rezervuarai yra Afrikoje, kurie daugelyje regionų nevartojami. Daugelis valstybių yra tarpsusavyje susitarusios dėl gruntinio vandens vartojimo, pavyzdžiui, Čadas, Egiptas, Sudanas ir Libija.
Smulkesnė informacija: www.typo38.unesco.org/en/about-ihp/associated-programmes/whymap.html

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.21322203sec.