Kelionių ligos - aštuntukas

Deja, bet atostogų kelionės ne visuomet baigiasi sėkmingai. Sugadinti kelionės įspūdžius gali ne tik blogas viešbučio pasirinkimas ar alkoholio piktnaudžiavimas. Prieš kelionę vertėtų pasidomėti, ar kelionės metu nėra pavojaus užsikrėsti kokia tai liga ir kokių atsargumo priemonių reikėtų imtis, kad išvengtumėte pavojaus. Nors šiuo metu vyrauja kiaulių gripo epidemija, tačiau skelbiamas aštuonių dažniausiai pasitaikančių ligų sąrašas:

Diarėja. Viena iš dažniausiai keliautojus kamuojančių ligų yra viduriavimai, arba vadinamoji “keliauninkų diarėja”. Šių ligų sukėlėjai labiausiai paplitę ten, kur nėra kanalizacijos, o vietiniai gyventojai artimai kontaktuoja su naminiais gyvūnais. Toks artimas ryšys padidina jų atsparumą paplitusiems mikrobams. Užtat svečiams užtenka menkiausios jų dozės, kad sutriktų žarnyno veikla. Todėl poilsiaujant pietų kurortuose reikia būti labai budriems, renkantis maistą. Patys pavojingiausi patiekalai yra salotos, paštetai ir pyragaičiai, kurių galima nusipirkti tiesiog gatvėse arba mažose kavinukėse.

Noro virusas. Staigiai prasidėjęs vėmimas ir viduriavimas, pilvo skausmai, neaukšta temperatūra – simptomai, paguldantys į ligos patalą ištisas šeimas. Tai ūmi žarnyno infekcija, kuri sukelia pykinimą, vėmimą ir viduriavimą. Virusas plinta per užterštą vandenį ir maisto produktus.

Chikungunya virusas (Čikungunijos virusas). Anksčiau šitas virusas buvo aptinkamas tik tropikų šalyse, tačiau pastarieji duomenys rodo, kad virusas (perduodamas uodų) sklinda ne tik Indijos vandenyno diapazone. Dažniausiai šio viruso aukomis tampa turistai, kurie lankėsi Indijoje, Tailande, Maldyvų salose ir Šri Lankoje. Virusas nėra mirtinas. Uodo įkandimas sukelia raumenų ir sąnarių skausmą, karščiavimą ir šaltkrėtį.

Hepatitas A - yra virusinė infekcija, kuri pažeidžia žmogaus kepenis. Paprastai ji nėra grėsminga gyvybei. Hepatitas A gali sukelti ligą bet kam. Jis gali plisti sporadiškai arba gali būti epideminiai protrūkiai. Hepatitas A yra labai užkrečiamas. Ligos sukėlėjas patenka į virškinamo sistemą su užkrėstu maistu, vandeniu, kuris prieš tai buvo sąlytyje su fekalinėmis medžiagomis arba per kontaktą šeimoje su hepatito A virusu. Hepatitas A dažniausias yra Centrinėje ir Pietų Amerikoje, Afrikoje, Pietų Azijoje. Yra hepatito A vakcina.

Dengue karštligė - virusas, kurį perneša uodai ir sukelia panašius į gripą simptomus, stiprius raumenų ir sąnarių skausmus.

Saulės nudegimai ir apsinuodijimai. Pirmosiomis atostogų dienomis norintiems kuo greičiau įdegti ir per ilgai būnantiems saulėkaitoje, ypač tiems, kurių oda jautresnė, gali atsirasti paviršinių odos nudegimų ar net pūslių. Pirmiausia, ko reikėtų laikytis - visada naudoti apsaugą (kremą) ir dėvėti galvos apdangalus.

Lytiniu keliu plintančios ligos. Keliaujant reikia „nepamesti galvos” ir galvoti apie saugų seksą. Dažnai atsitinka taip, kad iš kelionės turistas ne tik parsiveža suvenyrų, bet ir sifilį, gonorėją ir žinoma, AIDS.

Malarija. Liga yra plačiai paplitusi tropiniuose ir subtropiniuose regionuose: Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos teritorijose. Sukelėjas – uodų patelės. Siekiant išvengti maliarijos, patartina prieš kelionę apsilankyti pas gydytoją ir išsirašyti receptą nuo maliarijos sukėlėjų. Kelionės metu verta dėvėti uždarus drabužius, naudoti apsaugą nuo vabzdžių. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kūdikiams ir mažiems vaikams nevykti į šalis, kur lengvai galima pasigauti maliarijos ligą.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.16291308sec.