Arbatpinigių ABC patarimai - kaip elgtis užsienyje

Arbatpinigiai yra gero elgesio manieros - niekas nenori būti laikomu šykščiu arba per daug išlaidžiu žmogumi. Jei jau žinote kaip elgtis savo šalyje, ar toks užtikrintas vykstate ir į užsienį? Visgi dažnai pasitaiko tokių situacijų, kai keliautojas nežino, kaip teisingai pasielgti, kiek palikti arbatpinigių. Kaip elgtis tinkamai?

„Arbatpinigių reikia palikti tiek, kiek manote jog yra verta paslauga”, sako Marco Montini, Italijos turizmo centro Frankfurte direktorius. Tuo tarpu Ilknurs Bodurs, Turkijos ambasados darbuotojas Vokietijoje, sako: „Arbatpinigiai duodami už asmenines paslaugas”. Taigi nebūtina palikti arbatpinigių paslaugų darbuotojams, kurie nuomojama automobilius ar valtis. Tuo tarpu kelionių vadovams, taksi vairuotojams, bagažo nešėjams yra būtini arbatpinigiai.

Gidų arbatpinigių dydis priklauso nuo ekskursijos dydžio ir kokybės, paprastai arbatpinigiai renkami iš visų turistinėje grupėje dalyvavusių žmonių. Taksi vairuotojams paliekama suapvalinta taksometro suma. Bagažo nešikams dažniausiai duodamas vienas euras už kiekvieną bagažo vienetą, o kambarių tarnaitei – vienas euras už parą. Štai barmenui arbatpinigiai priklauso nuo užsakymo dydžio - jei užsisakomas tik kolos butelis, arbatpinigiai neduodami.

Apskritai Europoje vyrauja tokia tvarka - kuo toliau į šiaurę, tuo mažiau arbatpinigių. Pavyzdžiui, Danijoje apskritai nėra priimta palikti arbatpinigių. Austrijoje, Prancūzijoje ir Ispanijoje paliekama nuo penkių iki dešimties procentų arbatpinigių (nuo sumos), Italijoje - ne mažiau kaip dešimt procentų, o Turkijoje penki nuo sumos palikti procentai tikrai nepaliks teigiamo įspūdžio.

Anapus Europos arbatpinigiai paliekami eurais arba JAV doleriais. Tikimasi, kad arbatpinigiai bus popieriniai banknotai, nes su monetomis kyla įvairių sunkumų. Egipte arbatpinigiai priimami asmeniškai, o štai Prancūzijoje, Ispanijoje ir Turkijoje jie paliekami ant stalo arba įdedami į sąskaitos lėkštelę.

Anapus JAV neigiamai vertinami atvejai, kai klientas moka kortele ir arbatpinigiai pridedami prie bendros sumos. Grynieji, šiuo atveju, labiau vertinami.

Arbatpinigiai nepaliekami skrydžio palydovėms – stiuardesės neturi teisės imti arbatpinigių. Arbatpinigiai nepaliekami ir greitose maisto įstaigose.

Turkijos ir Italijos restoranų čekiuose galima rasti tokius žodžius kaip Kuver arba Coperto – tai stalo padengimo mokestis, bet ne arbatpinigiai! Arbatpinigius turėtumėte palikti atskirai. Taip pat prancūzų Service compris (techninės priežiūroa) neturėtų būti suprantamas pažodžiui.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20316792sec.