Liepojoje įsikūrė pasaulinio lygio akustinė koncertų salė «Lielais dzintars»

Trečiame pagal dydį Latvijos mieste Liepojoje atidaryta pasaulinio lygio akustinė koncertų salė "Lielais dzintars" ("Didysis gintaras"), kuri savo savita architektūra ir puikia akustika įrašė Liepoją į pasaulio kultūros žemėlapį.

Koncertų salės "Lielais dzintars" Didžioji salė iškilmingai atidaryta lapkričio 6–7 dienomis dalyvaujant šalies prezidentui Raimondui Vėjuoniui ir kitiems žymiems asmenims. Joje kartu su pastato šeimininkais – Liepojos simfoniniu orkestru – muzikavo pasaulinio garso vokalo muzikos žvaigždė – bosinis baritonas Egilas Silinis, sopranas Elizabetė Strid (Elisabet Strid) iš Švedijos, mecosopranas Jovita Vaškevičiūtė iš Lietuvos ir tenoras Mati Turi iš Estijos.

Didžiosios salės atidarymo koncerto programoje pirmą kartą atlikta latvių kompozitoriaus Agro Engelmanio "Kompozicija simfoniniam orkestrui", pasaulyje dažnai atliekamas latvių kompozitoriaus Eriko Ešenvaldo "Ketvirtasis Liepojos koncertas klarnetui ir orkestrui" bei Liudviko van Bethoveno "Devintoji simfonija". Emocingą atidarymo koncertą baigė kone penkių minučių trukmės ovacijos stovint.

O spalio viduryje "Lielā dzintara" kamerinę salę atidarė Berlyno filharmonijos orkestro styginių kvintetas.

"Naujos koncertų salės "Lielais dzintars" akustika – precedento neturintis darbas. Ji puiki ir leidžia muzikantams dirbti pačiu aukščiausiu pasauliniu lygiu bei kartu reikalauja filigraninio grojimo. Kiekvienas atlikėjas turi groti kaip kompaktinio disko įraše – visi viską girdi, atsakomybė milžiniška", – aiškina seniausio Baltijos šalyse Liepojos simfoninio orkestro direktorius Uldis Lipskis.

Koncertų salės akustiką sukūrė garsiausi akustikai – prof. Karlheincas Milleris ir prof. Kristianas Bartenbahas (Vokietija, įmonė Müller-BBM), kurie parengė teatrų ir koncertų salių akustinius sprendimus Niujorke, Pekine, Maskvoje, Peterburge, Zalcburge, Venecijoje, Romoje ir kt. kultūros sostinėse.

Koncertų salės akustikos puikumą patvirtino ir vietos, ir tarptautiniai sektoriaus specialistai.

"Mano nuomone, salė žavinga, aš nuoširdžiai džiaugiuosi! Darau prielaidą, kad ji šiuo metu bus geriausia akustinė koncertų salė Latvijoje", – pasakė dirigentas, Valstybinio akademinio choro "Latvija" meno vadovas Maris Sirmais. Jo nuomone, lemiamą reikšmę turi "ši vertikalė, salės aukštis. Jau iš pat pradžių, kai užgrojo orkestras, mane užbūrė garso spindesys. Girdi visas orkestro grupes, kiekvieną instrumentą. Net tai, jei koks nors muzikantas neišgauna garso tiksliai kartu". M. Sirmais taip pat teigia, kad ši akustika kelia labai aukštus reikalavimus atlikėjams. "Manau, kad "Lielais dzintars" bus Liepojos simbolis ir vilios muzikantus ne tik iš Latvijos, bet ir iš viso pasaulio bei taps labai svarbiu akustinės muzikos centru Europoje."

"Norime čia groti", – sako Latvijos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) vyriausiasis dirigentas Andris Puoga. "Jau įėjus, pažvelgus į sceną, pajutus atmosferą, lieka vis mažiau entuziazmo grįžti į kasdienį darbą LNSO pastogėje Rygoje, Didžiojoje gildijoje."

"Koncertų salė "Lielais dzintars" – jauki, šviesi ir šiek tiek panaši į Liucernos koncertų salę, o akustika man pačiam primena Berlyno koncertų salę. Ši koncertų salė tikrai paskatins daugelį kompozitorių, kurie, puikios akustikos įkvėpti, kurs opusus būtent šios koncertų salės akustikai", –sako kompozitorius, Dailes teatro muzikos skyriaus vadovas Juris Vaivodas.

Koncertų salę projektavo austrų architektas Folkeris Gynkė. Koncertų salės architektoninio koncepto pagrindas – Liepojos simbolis – gintaras.

Daugiau nei 14 000 kvadratinių metrų ploto aštuonių aukštų pastate yra trys koncertų salės: didžioji salė, kurioje yra 1010 vietų žiūrovams, kamerinė salė, 200 vietų ir eksperimentinė scena, 150 vietų. Didžioji salė bus transformuojama naudojant akustinį skydą ir užuolaidą bei scenos kulisus, vadinasi, sukuriant tinkamas sąlygas ir sėkmingiems teatro, baleto ir šokio spektakliams.


KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.2461381sec.