Kiek batų reikia kelionei?

Kiek batų reikia kelionei?

Aldona ARMALĖ

Kai lankiausi pas bičiulį, nustebau jo namuose pamačiusi daugybę porų batų. Kai paklausiau, kam jam tiek jų reikia, jis ilgai vardijo kiekvienos poros paskirtį – vieni skirti bėgti kietu paviršiumi, kiti pelkėtomis vietomis, dar kai stuburą skauda ir kai neskauda. Kiti žygiams kalnuose šaltesniu ar šiltesniu oru. Kiekvienam atvejui vis kita avalynė.

Tokios kalbos atnaujino vienos kelionės prisiminimus – dvi lietuvaitės Aukštųjų Tatrų akmenuotais takeliais žingsniavo apsiavusios aukštakulniais...

Patyrę keliautojai ypač rūpinasi apavu, nes tai vienas iš svarbiausių dalykų žygiuose. Kaip išsirinkti batus tiems, kurie dar tik ruošiasi keliauti. „Kelionėje galima be daug ko išsiversti, bet be tinkamų batų – sunku. Labai svarbu, kad būtų apsaugotas čiurnos sąnarys, tinkamas padas, kad koja nejaustų kiekvieno grumsto“, – pataria egzotiškų kelionių su sportiniais elementais organizatorius Vytautas Bukauskas. „Net lengviems kalnų žygiams batai turi būti aukštu auliuku, saugančiu koją nuo patempimo, nikstelėjimo, kietu padu, Gore-tex vidumi“, – sako Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentas Saulius Vilius. Įvairaus sudėtingumo kelionėms kalnuose ir aktyviam laisvalaikiui ,,Montis magia” siūlo gerai vertinamus italų „La Sportiva” batus. Gamintojai didžiausią dėmesį kreipia į medžiagų kokybę ir patogumą. Todėl moterims ir vyrams batai gaminami skirtingai, nes skiriasi jų kojų „architektūra“ – moterų trumpesnė ir žemesnė pėda, siauresnis kulnas, plonesnė blauzda. Tokie batai kainuoja nuo 250 iki 600 Lt.

Aukščiausios kokybės italų batai „Zamberlan“ taip pat skirti profesionaliam alpinizmui ir ekstremaliems žygiams. Jais prekiauja parduotuvės „Armijai ir civiliams“. Panašius batus gamina ir daugelis kitų kompanijų

S. Vilius įspėja, kad kalnų žygiams skirti batai turi būti reikiamo dydžio ir avimi su viena kojine. „Kelionės apavą būtina matuotis su ta kojine, su kuria juos ir avėsite. Kai kojos pirštai liečia bato priekį, tarp kulno ir bato galo turi užlįsti pirštas – tada batai bus nei per maži, nei per dideli“, – pataria keliautojas Robertas Stupak.

Neverta taupyti

Vieni žmonės renkasi odinius, kiti sintetinių medžiagų kelioninius batus. Šiuolaikinės sintetinės medžiagos, iš kurių gaminami kelioniniai daiktai – batai, kojinės, miegmaišiai ir kt., atsparios drėgmei, o sušlapusios greitai džiūsta, saugo šilumą. Vasarinių modelių sintetinius batus galima net skalbti, jie nesideformuoja.

Didelį kelionės ir laisvalaikio avalynės pasirinkimą rasite su HEAD gamintojo ženklu. Tuo pasirūpino UAB „Bivakas“. Kompanija atstovauja HEAD ženklo trekingo ir laisvalaikio avalynei Baltijos šalyse.Dauguma šios firmos avalynės yra pagaminta naudojant membranines medžiagas: Sympatex, Intex, Dura Plus, Dura Dry. Jos garantuoja, kad vandens nepateks į bato vidų, o kojos kvėpuoja.

Šių metų pavasario–vasaros kolekcijoje siūlomų kelionės batų kaina prieinama kiekvienam – nuo 169 iki 245 Lt. HEAD gamina ir pigesnę avalynę. Patrauklaus dizaino atvira avalynė vasarai, patogi keliauti, atostogautiprie vandens.

Vaikiškos avalynės iš membraninių Dura Plus, Dura Dry medžiagų kainos 165–229 Lt. Yra ir pigesnių. Tai itin populiari avalynė vaikams. „Iš membraninės medžiagos pagamintus batus reikia avėti su specialiomis kojinėmis. Įprastos vilnonės netinka, užkemša medžiagos poras, sugadina batus”, – įspėja S.Vilius. Jis primena, kad perkant kelionei batus būtina nusipirkti ne tik specialias kojines (žygiui užtenka 2 porų), bet ir specialias batų priežiūros priemones. Tada batai ilgiau nepraranda savo gerųjų savybių.

Rinkimės tinkamiausius

Turizmo ir laisvalaikio prekių parduotuvėse galima rasti įvairių gamintojų – SALOMON, ECCO, MERRELL, LA SPORTIVA, HEAD, LOWE, MILET – kelioninių batų. Skirtingi gamintojai, skirtingos technologijos. Vienų batų (LA SPORTIVA) protektoriaus forma švelnina žingsnių smūgius ir pagerina sukibimą su paviršiumi, turi specialų auliuką, kuris saugo koją, bet tuo pačiu metu nevaržo judesių, kitų (SALOMON) vidpadyje yra medžiagos, kurios naikina prakaito kvapą, bato kulno konstrukcija einant per uolas saugo pėdą nuo išnirimo, liežuvėlis prisitaiko prie pėdos. Pėsčiųjų žygio batai kainuoja nuo 250 iki 650 Lt.

 

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.26640296sec.