Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras perspėja

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras praneša, kad viena iš retų užkrečiamųjų ligų Denge karštligė tapo didelė visuomenės sveikatos problema. Lietuvoje 2 įvežtiniai šios ligos atvejai buvo registruoti 1994 ir 2003 metais.

Pastaraisiais dešimtmečiais padaugėjo pranešimų apie užregistruotus Denge infekcijos atvejus asmenims, kurie gyveno Pietryčių Azijoje, Indijoje, Amerikoje, Karibų jūros salose ir Afrikoje. Ji – grįžusių keliautojų susirgimo ir karščiavimo priežastis.

Ligos sukėlėjas yra virusas, kurio nešiotojai – žmonės ir beždžionės. Sukėlėją nuo sergančio žmogaus žmogui perneša uodai. Liga pasireiškia 3–5 dienas trunkančiu karščiavimu, galvos, sąnarių, raumenų skausmais, bėrimu, pykinimu, vėmimu, kartais – kraujosruvomis. Grįžus iš kelionės ir 3–14 dienų laikotarpyje pajutus ligos požymius, būtina kreiptis į šeimos gydytoją.

Skiepų nuo Denge karštligės nėra. Svarbi profilaktikos priemonė yra apsauga – repelentai (vabzdžius atbaidančios medžiagos), kuriuos reikia įsigyti prieš vykstant į kelionę ir griežtai laikytis nurodymų. Repelentais išpurškiamas ar ištepamas veidas, drabužiais nepridengtos kojos, rankos. Vaikams iki 3-jų mėnesių patariama naudoti uodus naikinančias medžiagas, paruoštus tinklelius lovoms.

Lietuvos piliečiai, skrisdami į Indiją ar kitas šalis, rizikuoja užsikrėsti retomis užkrečiamomis ligomis. Turizmo agentūros keliautojus iš anksto privalo informuoti apie užkrečiamųjų ligų epideminę situaciją kelionės maršruto vietose bei šių ligų profilaktikos priemones. Individualiai vykstantys į kelionę asmenys apie tai turėtų pasidomėti patys, kreipdamiesi į Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centrą bei visuomenės sveikatos centrus apskrityse, kur jiems patars į kurias šalis vykstant reikia skiepytis nuo geltonosios karštligės ir kitų infekcijų, kada vartoti specifinius vaistus, kuriuos turi paskirti gydytojas dar prieš išvykstant.

Daugiau informacijos: Socialinių reikalų departamento Sveikatos skyriaus vedėja Ina Čebotariova, tel. 211 25 88, 8 680 61 588

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.36880708sec.