Sąjūdžio kelias- šiauliečių sąjūdininkų lūpomis

Birželio 18 d., trečiadienį, 16 val., Šiaulių „Aušros“ muziejaus Aušros alėjos rūmuose vyks šiauliečių sąjūdininkų susitikimas. Po dvidešimties metų prie Sąjūdžio kelią menančių parodos „Šaukiu aš tautą“ eksponatų vėl susiburs tie žmonės, kuriuos prisimename kaip aktyviausius, iniciatyviausius ir drąsiausius Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės idėjų skleidėjus Šiauliuose. Kiekvieno jų prisiminimai, gyvenimo detalės – jau istorija tapęs mūsų šalies kelias į Nepriklausomybę.

Prieš 20 metų prasidėjęs Lietuvos Atgimimas išsivystė į galingą visuomeninį judėjimą, gavusį Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio (LPS) vardą. Lietuvai nepriklausomybę padėjęs susigrąžinti Sąjūdis gimė Vilniuje – jo iniciatyvinę grupę sudarė 35 Lietuvos mokslinės ir kūrybinės inteligentijos atstovai. Netrukus judėjimas išplito ir į šalies regionus – Lietuvoje kūrėsi Sąjūdžio rėmimo grupės, vyko mitingai, įvairios visuomeninės akcijos, vis drąsiau ryškėjo laisvės ir nepriklausomybės siekiai. Sąjūdžio įkūrimas pradėjo lemtingą etapą Lietuvos išsivadavimo istorijoje.

Galinga laisvės ir nepriklausomybės nuojautos banga plūstelėjo ir į Šiaulius. 1988 m. liepos 18 d. architekto Virgilijaus Kačinsko iniciatyva Projektavimo institute buvo įkurta pirmoji Sąjūdžio rėmimo grupė Šiauliuose, o liepos 22 d. jau įvyko pirmasis Sąjūdžio mitingas. 1988 m. spalio 17 d. Šiaulių dramos teatre buvo surengta Steigiamoji LPS konferencija, kurioje išrinkta miesto Sąjūdžio taryba (40 narių) ir delegatai į LPS steigiamąjį suvažiavimą. Šiaulių iniciatyvinė grupė dar prieš Sąjūdžio suvažiavimą buvo įregistruota miesto vykdomajame komitete kaip visuomeninė-politinė organizacija. Pasak Sąjūdžio Šiaulių tarybos pirmojo pirmininko Virgilijaus Kačinsko, Šiauliai pirmieji tą padarė.

Sąjūdis Šiauliuose ypatingas buvo tuo, kad vienijo visas čia veikusias ir naujai besikuriančias politines partijas. Tarp jų – ir tuometinę komunistų partiją.

Ši vasara – LPS 20-mečio paminėjimo metai. Šiaulių ,,Aušros“ muziejuje jau nuo balandžio mėnesio vyksta šiai sukakčiai skirti renginiai: surengta paroda iš muziejaus rinkinių ,,Šaukiu aš tautą“, kilnojamoji paroda ,,Sąjūdžiui – 20“, rengiamos pilietinio ugdymo pamokos mokiniams.

Šiauliečių sąjūdininkų susitikimas neatsitiktinai rengiamas parodoje ,,Šaukiu aš tautą“. Tikslą – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą 1990 m. kovo 11 d. – pasiekusiam Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžiui skirta pagrindinė parodos dalis ne tik primena istorinius įvykius, bet ir leidžia pajusti Atgimimo metų dvasinį ir emocinį tautos pakilimą.

Kviečiame Šiaulių sąjūdininkus apžiūrėti parodą, susitikti, pabendrauti. Dėkojame visiems, perdavusiems muziejui eksponatus apie Sąjūdį.

Informaciją apie renginį teikia:

Naujausios istorijos sektoriaus vedėja Birutė Lukošiūtė

Tel. (8 41) 52 43 94 , mob. tel. 8612 83550.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.69681096sec.