Klasikos koncertas atskleis Romantizmo paslaptis

Šį šeštadienį, liepos 19 d., 18 val., Muzikos valanda šv. Jonų bažnyčioje klausytojams pristatys antrąjį ciklo "Trys epochos" koncertą, skirtą Romantizmui ir vargonams. Jame harmoningą pasaulį, gamtos lyriką ir jausmų sumaištį atskleis vargonininkas Balys Vaitkus ir sopranas Julija Karaliūnaitė.

Romantizmo esmė – idealo ir realybės, siekių ir tikrovės prieštaravimas, apimantis tiek visą pasaulį, tiek ir vienišo žmogaus būtį. Tais laikais gimė ir siužetinė, arba kitaip – programinė, muzika. Pasak B.Vaitkaus, būtent tokios muzikos pavyzdys yra šio koncerto pradžioje skambėsiantis prancūzų kompozitoriaus L.Vierne'o "Vestminsterio varpai", dedikuoti žymiam anglų vargonų statytojui Henry Willis'ui. Šis vargonų meistras pats ir pasiūlė kompozitoriui parašyti pjesę, panaudojant Vestminsterio rūmų Londone laikrodžio – Big Beno – varpų skambesio melodiją.

Klausytojai taip pat išgirs garsiausias J.S.Bach-Ch.Gounod, C.Francko ir F.Schuberto giesmes bei J.Brahmso ir J.G.Rheinbergerio vargonines miniatiūras.

Koncerto kulminacija taps genialaus vokiečių romantiko, J.Reubke (1834-1858) Sonata "94-oji psalmė" – tikras programinės muzikos perlas. Anot B.Vaitkaus, praėjus daugiau kaip šimtmečiui nuo jos parašymo, ji tebėra viena mėgstamiausių daugelio vargonininkų repertuaro puošmenų ir, be abejonės, vienas didingiausių monumentų visoje vargonų muzikoje.

"Nors parašytas jauno kompozitoriaus (jis mirė, sulaukęs vos 24-erių!), tai – labai brandus kūrinys, kupinas neįtikėtinos dvasinės jėgos ir toli pranokstantis Reubke's mokytojo F.Liszto vargoninius veikalus. "Psalmės" emocinė skalė svyruoja nuo niūraus atsiribojimo iki audringo kovos įkarščio. Kaip ir didžioji dauguma romantizmo epochos muzikos kūrinių – tai gili dvasinė išpažintis", – pasakojo vargonininkas.

Koncertų ciklas "Trys epochos" įsilieja į Vilniaus universiteto renginių, skirtų Tarptautiniams vargonų metams (2008-2009) ir Lietuvos vargonų 600-ųjų metų sukakčiai paminėti, visumą.

Apie atlikėjus:
Balys Vaitkus yra vienas iš žymiausių šiandienos Lietuvos vargonininkų. Nuo 1989 m. dirba Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. B.Vaitkus yra tarptautinio festivalio "Vargonų vasara", tarptautinių meistriškumo kursų "Vargonų vasaros akademija", vargonų ir kamerinės muzikos koncertų ciklo "Gaudžia istoriniai vargonai" ir J.Žuko jaunųjų vargonininkų konkurso iniciatorius ir meno vadovas. Koncertuoja žymiausiuose festivaliuose daugelyje Europos valstybių. Atlikėjas laimėjo prizines vietas keliuose tarptautiniuose pianistų ir vargonininkų konkursuose Rygoje, Prahoje (1984), Gelsenkirchene (1993) ir Vilniuje (1995).

Sopranas Julija Karaliūnaitė studijuoja dainavimą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje prof. Irenos Milkevičiūtės klasėje. Yra respublikinių konkursų laureatė ir diplomantė. Julijos muzikinė veikla labai aktyvi. Ji dažnai koncertuoja ne tik Lietuvoje bet ir užsienyje, dalyvauja įvairiuose muzikiniuose projektuose (misterijose "Musicality of Life", "Exi(s)t"), festivaliuose.
Kontaktinis (-iai)asmuo (-enys):
Milda Dailidienė
Kultūros centro administratorė
Vilniaus universitetas
Tel.: 8~
 61004955
[email protected]

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.25843501sec.