Pirmoko diena muziejuje

Šiaulių „Aušros“ muziejus ypatingą dėmesį skiria edukacinei veiklai, mažųjų visuomenės narių žinių ir gebėjimų ugdymui, todėl 2009 metų vasario–gegužės mėnesiais Šiaulių miesto ir apskrities pirmokams rengia akciją „Pirmoko diena muziejuje“.

Ne pirmus metus vykstančios akcijos, sulaukusios palankaus visuomenės vertinimo, vienas iš svarbiausių tikslų – supažindinti mažuosius su muziejumi ir jo vertybėmis, plėsti jų pažinimo ribas netradicinėje aplinkoje, skatinti domėjimąsi savo krašto, tautos praeitimi, senąja kultūra, papročiais. Naudodami įvairias edukacinio darbo formas, vaizdines bei metodines priemones, siekiame kryptingai lavinti, mokyti bei ugdyti mažųjų gebėjimus. Nuo pat pirmo jų apsilankymo muziejuje mes stengiamės sukurti žaismingą ir kūrybingą atmosferą, leidžiančią atsipalaiduoti ir jaustis patogiai.

Kviečiame pirmokus į „Aušros“ muziejaus rengiamas temines ekskursijas ir edukacines programas. Čia jiems bus pasiūlyta pabuvoti ponų dvare, sužinoti saugaus dviračių eismo taisykles, susipažinti su elektros gamybos paslaptimis, susikurti nuostabius, vienetinius, šventinius atvirukus, pasakišką Užgavėnių kaukę ir dar daug mielų smulkmenėlių, priminsiančių apsilankymą mūsų muziejuje.


Mažiesiems siūlome šias edukacines programas:


AUŠROS ALĖJOS RŪMUOSE (Aušros al. 47, Šiauliai):

· Kiaušinių marginimas. Moksleiviams rodomi XX a. margučiai, esantys ekspozicijoje. Pasakojama apie spalvas, dažymo būdus, ornamentiką, marginimo techniką, simboliką. Rodomas filmas „Margučių raštai“. Karštu vašku mokoma marginti kiaušinius, kuriuos moksleiviai vėliau nešasi į namus.


· Senolių kaimo gryčioj... Supažindinama su senovės buities daiktais ir mokoma taisyklingai juos pavadinti, išsiaiškinti jų paskirtį. Prisimindami senolių išmintį, moksleiviai dalijasi patirtimi apie orų spėjimus, mena mįsles, mokosi buities darbų.


· Užgavėnių kaukės. Mažieji susipažįsta su Užgavėnių tradicijomis, kaukėmis ir jų tipais, mėgina suprasti, kaip kaukės keičia žmogų ir jo elgesį. Vėliau, stebėdami muziejinius eksponatus, piešia pasirinktą Užgavėnių kaukę.


· Atvirukų kūrimas. Moksleiviai supažindinami su atvirukų raida, istorija, jų įvairove. Mokomi kurti originalius meninius atvirukus: aiškinama jų kompozicija, kūrimo technika. Siūlomos įvairios atvirukų kūrimo priemonės ir būdai.


· Puodų lipdymas senoviniais būdais. Pratybos vyksta Senovės amatų troboje. Remiantis archeologine Lietuvos medžiaga, moksleiviai supažindinami su atskirų laikotarpių keramika, jos tipais ir formomis, pasakojama apie keramikos gamybos technologiją. Moksleiviai mokomi suprasti senovės žmonių gyvenseną, buitį, o pabaigoje patys nusilipdo iš molio puodą.


CH. FRENKELIO VILOJE (Vilniaus g. 74, Šiauliai):

· Apsilankius dvare. Moksleiviai pasivaikščioja po stilizuotą dvarą ir sužino, kokia buvo dvarininkų kasdienybė, kuo jie domėjosi, koks buvo ponų ir ponių laisvalaikis. Pabaigoje pasiūloma nupiešti įsivaizduojamo dvaro interjerą ar jo fragmentą. Savo žinias moksleiviai pasitikrina atsakymų į pateiktus klausimus ieškodami ekspozicijoje, spręsdami kryžiažodžius ar piešdami.


DVIRAČIŲ MUZIEJUJE (Vilniaus g. 39, Šiauliai):

· Važiuok dviračiu saugiai. Moksleiviai dar kartą pakartoja saugaus dviračių eismo taisykles, sužino, koks dviratis laikomas techniškai tvarkingas, kokia apranga geriausiai tinka dviratininkams, apžiūri XIX a. pab.–XX a. ir šių dienų dviračių aksesuarus.


Bilieto kaina vienam moksleiviui – 2 Lt.


RADIJO IR TELEVIZIJOS MUZIEJUJE (Vilniaus g. 174, Šiauliai):

· Senieji mechaniniai garso atkūrimo prietaisai. Moksleiviai susipažįsta su unikaliais garsus skleidžiančiais prietaisais – muzikinėmis dėžutėmis, išgirsta, kaip jos skamba.


· Elektros energijos gamyba. Pagaminti elektrą nėra labai sudėtinga. Pirmokai, apsilankę Radijo ir televizijos muziejuje, įsitikins, kad tai gali padaryti ir jie. Reikės visai nedaug – tik pastangų ir noro.


Bilieto kaina vienam moksleiviui – 1,50 Lt.



Išsamią informaciją apie akciją „Pirmoko diena muziejuje“ teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Deimantė Kondrotaitė, tel. (8 41) 43 36 80, el. p. [email protected].


Edukacines programas galima užsisakyti pas ekskursijų vadovę Birutę Kielienę, tel. (8 41) 52 43 94.


KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.22232485sec.