Pasaulio virtuvių paslaptys: kaip atsigaivinti karštą vasaros dieną?

Savaitgalį žadamą karštymetį išgyvensime lengviau, jei rinksimės organizmą vėsinantį maistą bei gėrimus. Ir nors lietuviški šaltibarščiai nepabos niekada, trys laisvos dienos ir per 30 laipsnių šilumos lipantys termometrų stulpeliai – puiki proga išmėginti svečiose šalyse vasarą gaminamus tradicinius patiekalus, kurie vėsina.

Graikai gaivinasi padažu

Graikijos bei jos salų virtuvei būdingas didelis šaltųjų užkandžių, vadinamų meze, pasirinkimas. „Vienas iš jų – dzadzikis gaivus agurkais kvepiantis padažas, kuris dar vadinamas trintiniu, - pasakojo tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Rezervacijų ir konsultacijų teikimo skyriaus vadybininkė Laima Kazlauskaitė. - Tai bene populiariausias ir ypač lengvai pagaminamas graikiškas padažas, o jo sudedamosios dalys neatsiejamos nuo graikiškos virtuvės: alyvuogių aliejus, actas ir graikiškas jogurtas, paskanintas agurkais, krapais ir įvairiais pikantiškais prieskoniais“.

Agurkai priskiriami prie naudingų produktų, mat net 96 procentais yra sudaryti iš organizmą vėsinančio vandens. Šis padažas gali būti puikus pagardas prie mėsos patiekalų arba patiekiamas su šviežia duonele kaip gaivus vasariškas užkandis.

Karštai vasaros dienai - ispaniška sriuba

Pasirodo, pasaulio virtuvėje šaltibarščiais gali didžiuotis ne tik lietuviai. Gardi alternatyva - saulėtoje Ispanijoje gaminama gaspačo sriuba. Kadangi gaspačo sudėtis gali varijuoti pagal sezoną, nuotaiką ar šaldytuvo turinį ir yra daugybė šios sriubos receptų, ji įtinka daugeliui. Populiariausia - raudonos spalvos šalta pomidorų sriuba, nors tradicinėje ispaniškoje virtuvėje ruošiama ir balta gaspačo su džiovintais vaisiais arba žalia - su prieskoniais. Sriuba patiekiama šalta, o kad būtų dar gaivesnė, dažnai atvėsinama ledo kubeliais. Jei jaučiate salsvą patiekalo skonį, greičiausiai jis nuo įmaišytų žemuogių arba meliono kubelių. Tikra egzotika!

Bulgariški šaltibarščiai - gurmanams

Tie, kas ilsėjosi Bulgarijoje, pvz., Auksinių kopų kurorte, neleis sumeluoti: nors šalies virtuvė gana paprasta, tačiau daugelis turistų pastebi skanius ir šviežius šios šalies patiekalus. Nacionalinė virtuvė yra slaviška, šiek tiek maišyta su kitų šalių virtuvių bruožais, tad patiekalai atpažįstami ir lietuviškam skoniui. Vienas iš jų - tarator sriuba - lietuviškų šaltibarščių giminaitė. Šios sriubos spalva ir skonis toli gražu neprimena lietuviško patiekalo, kadangi yra ruošiama iš jogurto, agurkų, česnako ir aliejaus, retkarčiais pagardinama graikiškais riešutais, todėl labiau tinka gurmaniškam skoniui.

Turkų atgaiva - jogurtas

„Tez Tour“ atstovė pastebėjo, jog Bulgariškai virtuvei gana artima ir bendrų bruožų turinti - Turkijos virtuvė, - visų laikų populiariausia  atostogų žemė tarp poilsiautojų iš Lietuvos. „Nors turkai labiausiai garsėja kebabais ir įvairias mėsos patiekalais, tačiau geriausias jų atsigaivinimo būdas vasarą – airano gėrimas. Tai jogurto, vandens ir druskos mišinys, šiek tiek panašus į kefyrą, tačiau kur kas naudingesnis, turintis daugiau maistingųjų savybių. Dažnai airanas įvardijamas kaip ilgaamžiškumo paslaptis. Karštais vasaros mėnesiais atšaldytas airanas geriamas kaip gaivinamasis gėrimas“, - sakė L. Kazlauskaitė.

Italija didžiuojasi ne tik ledais

Italai turi ne vieną „ledinį“ desertą, kuriuo tiek vietiniai, tiek turistai gaivinasi karštą vasaros dieną. Šalis labiausiai garsėja naminiais ledais ir šerbetais, tačiau yra ir kitas, mažiau kam žinomas puikus gaivinantis desertas – semifredo (išvertus iš italų kalbos semifreddo reiškia pusiau šaldytas). Tai labiau į šaldytus putėsius nei į ledus panašus skanėstas, pagamintas maišant plikytą kremą su plakta grietinėle ir po to užšaldant. Dėl savo konsistencijos priskiriamas per vidurį tarp ledų ir pyragaičių. Gaminimas paprastas, nereikalaujantis kepimo ar virimo, kas ypač aktualu karštomis vasaros dienomis, - tereikia kelias valandas palikti šaldytuve.

 

RECEPTAS

Gaivi ispaniška gaspačo sriuba

Jums reikės:

Pomidorų, 7 vnt. 

Paprikos, 1 vnt.

Svogūno, 0,5 galvos

Agurko, 1 vnt.

Bazilikų, 1 v. š. 

Daržovių sultinio , 1 l

Alyvuogių aliejaus, 1 v. š.

Balzaminio acto, 1 v. š.

Druskos, pipirų pagal skonį

Kaip gaminti:

Nuplikykite pomidorus ir nulupkite odelę. Visas daržoves supjaustykite nedideliais gabalėliais, sumaišykite visus ingredientus ir sumalkite virtuviniu kombainu. Gautą masę pagardinkite druska, pipirais ir pasirinktais prieskoniais. Palikite keletą valandų pastovėti šaldytuve kad atvėstų. Skanaus!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jaunais gads MONAKO! Latvia Tours
No Gardas ezera romantikas līdz Azūra krasta šarmam–ļauj sev piedzīvot Vecgada vakaru Monako greznībā, kur zvaigznes mirdz līdzās salūtam virs | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Skolas brīvdienām, svētkiem Estravel Latvia
Īsāki un garāki ceļojumi Rudens brīvlaikā, Valsts un Ziemassvētkos // Vietu skaits ierobežots // Pavadiet brīvās dienas saturīgi! | Skatīt vairāk
no 45 EUR
Nīcgales Lielais akmens TAKA
Nīcgales Lielais akmens ir vislielākais pašreiz zināmais laukakmens Latvijā. Akmens garums ir 10,5 m, platums – 10,4 m, bet augstums – 3,50 m. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.08.2025 - 07.09.2025 Pirmā rudens balle Kocēnos Valmieras novada Tūrisma pārvalde
6. septembrī plkst. 21.00 svinēsim pirmo rudens balli Kocēnos, kas notiks XI Kokmuižas svētku ietvaros kopā ar grupu “Zelta Kniede”. | Skatīt vairāk
10 EUR
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com

 
Total Timed::0.86413717sec.