Afrodiziakas – tai, kas sukelia aistrą mylėti. Afrodiziakais
gali būti kvepalai, jūros gėrybės, daržovės, vaisiai, vynas – visa, kas
gali pažadinti aistrą. Vieni seniausių žmonėms žinomų afrodiziakų – prieskoniai.
Arbatas ir prieskonių mišinius „7 Ievos
namai“ kuriančios bendrovės „Prieskonių ambasada“ vadovė Ieva Jonaitienė
išskyrė 7 prieskonius-afrodiziakus, kurie jūsų ruoštai vakarienei suteiks ypatingą
kibirkštį.
Reklāma

1.
Dašis – vienas pirmųjų Europoje naudotų afrodiziakų.
Jis buvo naudojamas ne tik vietoje pipirų, bet ir kaip priemonė seksualiniam
potraukiui didinti. Dašis buvo nesvetimas ir Lietuvos dvaruose. Šį ingredientą
didikai naudojo meilės reikaluose, lankydamiesi žmonos (ir ne tik) pataluose. Dašio
kartumas didindavo jų galimybių amplitudę. Dėl šios priežasties dašio žvėrienos
patiekaluose negailėdavo ir vakarienę savo vyrui ruošdavusios moterys. Jį taip
pat galima naudoti daržovių patiekalams, gaminant veršieną ar paukštieną.
2.
Cinamonas. Tai vienas iš
seniausiai Egipte naudojamų prieskonių-afrodiziakų, kuris kurstė faraonų aistrą
net ir po mirties. Cinamono lazdeles dėdavo į turtingųjų kapus šalia apeiginių
daiktų. Viduramžiais, kai Venecijoje klestėjo
prieskonių prekyba, Venecijos karnavalo metu cinamono kvapas sklandydavo ore.
Jis pabrėžė aukštą kilmę, prabangą ir visuomenės padėtį. Venecijos kaukių
karnavale kartu su nėriniais, perlais, plunksnomis, šilkinėmis kojinėmis ir
pirštinėmis, cinamonas buvo viena iš aprangos dalių, kuri kurstydavo
intriguojančią naktį. Cinamoną rekomenduojama dėti į vištienos
patiekalus, pyragus, ledus. Taip pat jo galima įmaišyti į kavą.
3.
Vanilė – prieskonių
karalienė. Kvepianti vanile moteris sužadina aplink esančiųjų teigiamas
emocijas ir sustiprina vyriškas galias. Vanilė kvepia itin gundančiai,
svaiginančiai, saldžiai apkartusiu aromatu. Vanilę senovės actekai piešiniuose
vaizdavo kaip su kavos pupelėmis vartojamą afrodiziaką, kuris teigiamai veikia
dvasinę žmogaus būseną, slopina stresą, guodžia, ramina, suteikia saldžios
palaimos jausmą. Kvapnioji vanilės ankštis, išskirdama savo kartumą, suteikia
itin malonaus aromato saldiems kepiniams, kremams, pudingams ir ledams.
4.
Aitriosios paprikos. Actekai,
inkai ir majai vartojo aitriąsias paprikas kaip maistą ir vaistą. Kraujotakos
gerinimui jie ruošdavo čili viralą su cukranendrėmis ir kakava. Aitriųjų
paprikų įkaitintas kraujas suteikia kūnui šildantį jausmą nuo gomurio iki
pirštų galiukų. Liežuvį deginantis ir kūną bei sielą kaitinantis skonis tinkamas
gardinti mėsos ir žuvies patiekalus. Aistros ir energijos vakarui gali suteikti
ir kava arba šokoladas su šiuo prieskoniu.
5.
Juodasis pipiras – bene dažniausiai naudojamas
prieskonis kasdieninėje virtuvėje. Romėnai ypatingai žavėjosi juoduoju pipiru:
jį naudojo ne tik mėsai gardinti, bet ir visoms ligoms, tarp kurių buvo ir
lytinis šaltumas, gydyti. Juodasis pipiras taip pat buvo vienas iš pagrindinių
vyno pagardų, suteikiantis svaiginančiai deginančio skonio. Pipirą
rekomenduojama naudoti mėsos patiekalams, padažams, marinatams.
6.
Imbieras – vyriškas afrodiziakas, išblaškantis nerimą,
padedantis subalansuoti mintis ir suteikiantis energijos visai dienai (arba
vakarui). Į Viduržemio jūros regioną kartu su arabų pirkliais imbieras
atkeliavo 700 m. pr. Kr. Šamanai imbiero šaknį naudodavo transo apeigoms. Švelnus
imbiero aštrumas, kąsdamas gomurį, priverčia varinėjamą kraują sušildyti visą
kūną ir taip sustiprinti vyrišką libido energiją. Imbierą rekomenduojama dėti į
mėsos, žuvies patiekalus, duoną, kepinius ar padažus.
7.
Šafranas – krokų žiedų piestelės – ne veltui yra
pats brangiausias prieskonis pasaulyje. Daugelio jis vadinamas stipriausiu
afrodiziaku. Romos imperijos laikais, siekiant sukelti kuo didesnę aistrą,
patalynė, kurioje jaunavedžiai praleisdavo pirmąją povestuvinę naktį, būdavo
įtrinama šafranu, apibarstoma lelijų ir šafrano žiedlapiais. Šafrano vandenyje
taip pat būdavo skalbiamas jaunosios veido šydas. Norint sustiprinti seksualinę
energiją šafranu gardintas maistas ir vynas buvo vartojamas Romos puotose. Šafrano
piestelėmis galima suintensyvinti įvairius alkoholinius gėrimus: šampaną, vyną,
brendį, viskį ar saldų likerį. Jį taip pat galima sumalti su kavos pupelėmis – taip
kava dar labiau tonizuos, suteiks energijos.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.