Joninių išvakarėse – paparčio žiedo ieškynės šiauliuose

2020 m. birželio 23 d., antradienį, vakarėjant Šiaulių kultūros centras kviečia šiauliečius Jonines paminėti įsitraukiant į iniciatyvą „Paparčio žiedo ieškynės Šiauliuose“. Nepalanki epideminė situacija privertė keisti nusistovėjusias, įprastai prie Rėkyvos ežero minėtos, šventės tradicijas, todėl Joninėms skirtos iniciatyvos keliasi į kitas erdves. Iki pat šventinės dienos įvairiose interneto platformose Joninių laukimą skatina animacinio filmuko „Kaip Jonas Joninių laukė“ epizodai, kurių kulminacija ir taps pagrindinio šventės simbolio – paparčio žiedo – paieškos Šiaulių mieste.

Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.


Joninės – stebuklingiausia ir romantiškiausia metų šventė, kupina burtų ir trumpiausios nakties paslapčių. Joninių šventė įprastai apipinta įvairiausiais papročiais, o vienas svarbiausių jų – paparčio žiedo paieškos. Nuo senovės tikima, kad papartis pražysta tik vieną kartą metuose – Joninių naktį, tik vienai akimirkai, vienoje pasaulio vietoje. Pražydęs papartis nėra paprastas – jis magiškas  ir, manoma, jį radusiajam atneša sėkmę ir išmintį.

Šiauliuose įprastai prie Rėkyvos ežero švęsta Joninių šventė šiais metais įgavo kitokią formą. Iniciatyvos keliasi į kitas erdves, tačiau dalis Joninių tradicijų išliks. Šiaulių kultūros centro „Facebook“ paskyroje ir kitose interneto platformose jau nuo gegužės mėn. pabaigos skelbiami animacinio filmuko „Kaip Jonas Joninių laukė“ epizodai, žadinantys žiūrovų smalsumą ir skatinantys artėjančių Joninių laukimą. Filmukai bus skelbiami internete iki pat šventinės dienos.

Joninių išvakarėse, birželio 23 d., Šiaulių kultūros centro interneto svetainėje pasirodys užuomina apie tai, kur Šiauliuose pražys stebuklingas paparčio žiedas, kuris, tikimasi, ne tik papuoš miestą, bet ir praskaidrins šiauliečių nuotaikas. „Anot etnografų, paparčio žiedas taip pat yra ir dvasinė metafora, rodanti kelią į šviesą. Jo paieškos simbolizuoja kelią į gyvenimo išmintį, dvasinį nušvitimą ir asmeninę laimę, todėl sakoma, kad jo reikia ieškoti ne būriu, o vienam. Tikimės, kad atrastas paparčio žiedas šiauliečiams padės pajusti dvasinę ramybę, kurios šiuo laikotarpiu mums visiems labai reikia, o jo grožis primins Joninių nakties paslaptingumą“, – sako L. Jankauskaitė-Peleckienė.

Iniciatyvos dalyviai bus kviečiami ne tik ieškoti pražydusio paparčio, bet ir dalyvauti Joninių konkurse „Paparčio žiedo ieškynės Šiauliuose“. Suradusieji paparčio žiedą turės prie jo nusifotografuoti ir nuotraukas paskelbti Šiaulių kultūros centro „Facebook“ arba savo „Instagram“ paskyroje su grotažymėmis „#Ieškynės“, „#Šiauliai“. Būtina konkurso sąlyga – nuotraukose konkurso dalyviai turi būti pasipuošę tradiciniais Joninių vainikais, kuriuos bus galima nusipinti ir prie surasto paparčio žiedo. Konkurse taip pat galima dalyvauti pasipuošus jau iš anksto nusipintais vainikais. Daugiausiai „patinka“ paspaudimų sulaukusios nuotraukos autorius bus apdovanotas rėmėjų įsteigtais prizais. Balsavimas vyks iki birželio 25 d. 12 val.

Nepaisant to, kad birželio 23 d. nebus tradicinio Joninių susibūrimo, viliamasi, jog šiauliečiai įsitrauks į organizuojamas iniciatyvas ir smagiai praleis laiką. „Žiūrėkite animacinio filmuko epizodus, sekite Jono ir jo katino nuotykius, o birželio 23-iosios vakarą nusipinkite vainiką ir pasileiskite į stebuklingojo paparčio žiedo paieškas!“, – švęsti Jonines kitaip ragina organizatoriai.

Šventės draugai: UAB „Fotokopija“, UAB vaistinė „Valerijonas“, VšĮ „Šiaulių kartingai“ TOPKART.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 05.04.2024 Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā TAKA
Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim. | Skatīt vairāk
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41928911sec.