Ką žinote apie Didžiąsias Nemuno kilpas?

Ne taip seniai gamtos mėgėjus nustebino aukščiausias Nemuno kilpų regioninio parko apžvalgos bokštas, skirtas unikaliam kraštovaizdžiui apžvelgti, o dabar duris atvėrė nauja šio regioninio parko lankytojų centro ekspozicija, sukurta pagal temą  „Didžiosios Nemuno kilpos“.

Didžiosios Nemuno kilpos – unikalus geologinis-hidrografinis reiškinys ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Išskirtinis Nemuno slėnis pasidabinęs daugybe aukštų atodangų, skardžių, raguvų ir griovų, o Nemune vis dar formuojasi naujos salos. Didžiosios kilpos juosia senųjų girių masyvus. Unikalusis Punios šilas su sengire žinomas toli už Lietuvos ribų.

Visos šios regioninio parko vertybės atsispindi naujoje ekspozicijoje, kuri padeda lankytojams geriau suvokti – ką reikia išsaugoti, ką verta pamatyti, kuo pasidomėti.

Ekspozicijoje vingiuotos baldų formos tarsi atkartoja išraiškingus Nemuno ir jo intakų krantus. Verknės slėnio, Nibrių ir Birštono atragių bei Škėvonių gūbrio tūriniai maketai, padaryti iš atskirų reljefinių detalių, kurias lankytojas galėtų surinkti. Archeologijai skirtame stale „slepiasi“ beveik trisdešimties parko teritorijoje esančių piliakalnių nuotraukos bei radiniai. Per ekspoziciją lankytoją lydi šaltinėlis – versmė.

Lankytojų centre – daug žaidybinių elementų. Stale „slepiasi“ uolienų pavyzdžiai, galima spėlioti, kas yra giliai žemėje po mūsų kojomis, paskaityti apie mineralinio vandens susidarymą. Galima pažaisti žaidimus: „kokia tai žuvis“, „koks tai paukštis“, susipažinti su Nemuno moliuskais, brandaus miško žvėrimis, paukščiais, vabzdžiais, retais augalais, kerpėmis, grybais. Vaikus turėtų pradžiuginti stalas – miškų dėlionė bei sukamų kaladėlių spėlionė. Mėgstančių stalo žaidimus lauks didelis žaidimas sielininkystės tema.

Visi šie žaidimai bei dėlionės, skirti vizualiai ir emociškai pažinti šio regiono gamtos turtus, skatins lankytoją susipažinti su parko išskirtinėmis vietomis.

Ekspozicijoje esantis žemėlapis pritaikytas individualiai keliones planuojantiems turistams. Jame galima patiems pasirinkti norimus aplankyti objektus, susidaryti maršrutą, sužinoti jo ilgį.

Upės juosta su poetų eilėmis apie Nemuną, šio krašto gamtos grožį ir žmones lydi lankytojus į edukacinę erdvę antrame aukšte.

Nemuno kilpų regioninio parko lankytojų centro ekspoziciją „Didžiosios Nemuno kilpos“ rasite Birštone (Tylioji g. 1). Rudens sezono metu naujojoje ekspozicijoje lankytojai galės susipažinti su parko vertybėmis ir savaitgaliais.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4788239sec.