Unikalūs itališki vargonai vilniečiams siunčia linkėjimus iš saulėtosios Italijos

Ateinantį trečiadienį, kovo 10 d. 17 val. klausytojai yra kviečiami į Bažnytinio paveldo muziejuje esančių itališkų vargonų pirmąjį koncertą „Linkėjimai iš saulėtosios Italijos“. Koncertuos ir apie XVI-XVIII a. italų vargonų muziką papasakos vargonininkas Vidas Pinkevičius.

Koncerto programoje skambės Lietuvoje itin retai atliekamų XVI-XVIII a. italų kompozitorių Andrea Gabrieli, Girolamo Frescobaldi, Carlo Gervasoni, Giovanni Battista Pergolesi, Ignazio Cirri, Gaetano Valerj ir Giuseppe Gherardeschi kūriniai.

Kaip pasakojo Pinkevičius, vargonai, esantys Bažnytinio paveldo muziejuje, atkeliavo kaip dovana iš Vokietijos. „Bėgant amžiams, italų vargonai nedaug keitėsi ir, nors šis unikalus instrumentas buvo pastatytas XIX a., jis puikiai tinka atlikti ir senesnių laikų italų muziką“, - teigė atlikėjas.

Anot vargonininko, Renesanso epochai atstovaus kompozitorius iš Venecijos Andrea Gabrieli. „Jis su savo sūnėnu Giovanni išgarsėjo todėl, kad dirbo Šv. Morkaus katedroje, kurios architektūrinės savybės – keli skirtingose vietose esantys balkonai leido kurti taip vadinamą polichorinę muziką. Šioje katedroje du, trys ar net keturi chorai vienu metu galėjo pasiekti įspūdingus stereofoninius ir aido efektus. Gabrieli ir kitų kompozitorių dėka Venecijos tradicija paplito ir kitose Europos šalyse, ypatingai šiaurės Vokietijoje,“ – mintimis dalinosi vargonininkas.

Pasak Pinkevičiaus, klausytojai su itališkuoju baroku galės susipažinti per Romos Šv. Petro bazilikos vargonininko Girolamo Frescobaldi kūrybą. „Frescobaldi į istoriją įėjo jau vien dėl to, kad jis pirmasis Europoje visą savo dėmesį skyrė klavišiniams instrumentui, o ne chorinei muzikai, kaip buvo įprasta tuo metu. Pasakojama, kad jo improvizacijų pasiklausyti ateidavo apie 5000 žmonių,“ – pasakojo Pinkevičius.

„Klasicizmo ir Romantizmo epochoje Italijoje viešpatavo opera, kurios intonacijos persismelkė ir į vargoninį stilių. Todėl šį vakarą klausytojai galės pasimėgauti ir puošniomis kadencijomis ir triukšmingais maršo ritmais“, - žadėjo vargonininkas.

Nacionalinės vargonininkų asociacijos prezidentas, vargonininkas V.Pinkevičius studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, 2001-2003 m. Rytų Mičigano universitete (JAV) įgijo Humanitarinių mokslų magistro diplomą, o 2006 m. Nebraskos-Linkolno universitete (JAV) apsigynė Muzikos menų daktaro laipsnį. V.Pinkevičius šiuo metu dėsto Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje, yra aktyvus vargonų ir improvizacijos meno propaguotojas ir Vilniaus universiteto vargonininkas.

Daugiau informacijos:

dr. Vidas Pinkevičius, VU Kultūros centro vargonininkas

Tel.: 8-617-88017, El. p.: [email protected];

www.jonuvargonai.weebly.com

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.07.2024 - 30.07.2024 Vasaras piedzīvojums Peloponesā! Latvia Tours
Tieši Peloponesas kūrortos iespējams patverties no lielpilsētas kņadas, izbaudīt klusumu un ilgi gaidīto atpūtu. | Skatīt vairāk
no 529.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.07.2024 - 31.07.2024 Piedāvājumā viesnīca, restorāns, muzejs Atpūtas komplekss “Miķelis”
Uzturēšanās kopā ar mājdzīvniekiem iespējama tikai atsevišķos viesnīcas numuros. | Skatīt vairāk
2 nakšu SPA atpūta pārim, Igaunija Estravel Latvia
2 naktis 2 personām - nakšņošana viesnīcā, brokastis, vakariņas un Spa atpūtas piedāvājums ar procedūrām | Skatīt vairāk
no 676 EUR
Fotogrāfa Ulda Brieža izstāde Valdemārpilī Talsu novada TIC
Galvenais ir domāt brīvi, bez aizspriedumiem un negrozāmi turēties pie savas pārliecības.Vai tādi vēji pūš, vai citādi, savos uzskatos jāstāv | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.57937121sec.