Lietuva kartu su kitomis Baltijos valstybėmis uždegs senovinius laužus

Senovėje palei Baltijos jūros pakrantes būdavo uždegami laužai įspėti laivus apie galimus pavojus. Suomijoje šiam papročiui atgaivinti nuo 1992 metų šalies pakrantėse baigiantis rugpjūčiui buvo pradėta švęsti Senovinių laužų naktis. Buvo dainuojamos dainos, šokama apie laužus, kuriuos paprastai uždegdavo miestų ar kaimų bendruomenės. Vėliau šis renginys paplito ir kitose Baltijo šalyje. Estijoje netgi atsirado Senovinių laužų nakties šauklių komanda.

Laužų naktis – tai ne tik šventė, bet ir savotiška laužų grandinė, skirta gelbėti Baltijos jūrą. Susirinkusieji prie laužų gali pasidalinti mintimis apie Baltijos jūros ateitį, išsakyti asmeninius įsipareigojimus saugoti jūrą ir jos aplinką. Nenorėdami nutraukti šios mėlynos grandinės, kviečiame atgaivinti senovinį paprotį ir rugpjūčio 27 d. naktį susiburti prie laužų Pajūrio regioniniame parke ir Smiltynėje, prie Gelbėjimo stoties. Laužai bus užkurti visur vienu metu – 21.30 val.

 

Šventė Girulių bunkeryje (dzotose prie buvusios „Žuvėdros“ stovyklos), prasidės 20 val. prof. dr. Artūro Razinkovo-Baziuko pranešimu apie Baltijos jūros dabartinę padėtį. Vėliau vyks filmo apie Pajūrio regioninį parką peržiūra bei bus galimybė susipažinti II Pasaulinio karo ekspozicija, kurią pristatys „Memel Nord“ iniciatyvinė grupė.

21.30 val., norint atkrepti Europos dėmesį į prastą Baltijos jūros būklę, Smiltynėje prie Gelbėjimo stoties ir palūdimyje prie Girulių bunkerio kartu su Švedija, Suomija, Latvija ir Estija bus uždegami simboliniai laužai. Baterijos „Memel-Nord“ iniciatyvinė grupė ta proga pristatys naują muziejaus eksponatą bei išaus sviedinį iš II-ojo Pasaulinio karo patrankos. Renginį vainikuos skautų žaidimai prie laužo bei Stanislovo Pakalniškio atliekama muzika.

Šis renginys yra nemokamas ir jame dalyvauti bei prie jo prisidėti gali visi norintys. Tikimės, kad ir Klaipėdos miestui Senovinių laužų naktis taps gražia tradicija kartu su kitais Baltijos miestais pagerbti mūsų jūrą.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16722202sec.