Europos Žydų kultūros diena Šiauliuose

2011 m. rugsėjo 4 d., sekmadienį, 16 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ch. Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74, Šiauliai) vyks Europos žydų kultūros dienos, kurios tema „Pasitinkant ateitį“, renginys. Senosios muzikos ir šokių ansamblis „Banchetto musicale“ (vadovės Jūratė Mikiškaitė-Vičienė ir Virginija Jašinskienė) ir solistė Judita Leitaitė (mecosopranas) surengs koncertą „Iberijos paslaptys. Žydų muzikos ir šokio kultūra nuo Renesanso iki šių dienų“. Bus pristatyta nauja „Aušros“ muziejaus edukacinė programa „Košerinio maisto paslaptys“ ir vieną dieną veiksianti paroda „Žydų gyvenimo pėdsakai Šiauliuose“.

Renginio organizatorius – Šiaulių „Aušros“ muziejus. Rėmėjas – Kultūros paveldo departamentas prie LR Kultūros ministerijos.

 

Europos žydų kultūros diena – tai tarptautinis Europos Tarybos programos „Žydų kultūros paveldo kelias Europoje“ projektas. Šiemet ši diena įvairiais renginiais bus paminėta dvidešimt septyniose Europos šalyse. Antrus metus iš eilės į renginius pakvies ir „Aušros“ muziejus, kur bus pristatyta įspūdinga muzikinė programa „Iberijos paslaptys. Žydų muzikos ir šokio kultūra nuo Renesanso iki šių dienų“. IX–XII a. maurų valdytas Ispanijos miestas Kordoba buvo Ispanijos žydų sefardų, maurų ir krikščionių miestas, kuriame taikiai sugyveno islamas, judaizmas ir krikščionybė. XIII a. didžiąją Ispanijos teritoriją valdęs Alfonso X „El Sabio“ (Alfonsas X „Išmintingasis“) į savo dvarą taip pat buvo sukvietęs išmintingiausius mokslininkus ir talentingiausius menininkus, nepaisydamas jų tikybos. Tai įgalino kurti unikalią intelektualinę kultūrą, palikusią ryškius ženklus ne tik to laiko, bet ir vėlesnių amžių muzikoje, ypač ištremtų iš Iberijos pusiasalio sefardų dainose. Didžiausias muzikinis to meto Iberijos paminklas – gausiai iliustruotas rinkinys „Cantigas de Santa Maria“ (daugiau kaip 400 dainų). Vėlesnis, unikalus XVI a. ispanų muzikos rinkinys atsidūrė Švedijoje ir dabar vadinamas „Cancionero de Uppsala“. Pirmieji dvariškiams skirti šokių vadovėliai buvo parašyti renesanso Italijoje. Garsiausias jų autorius XV a. buvo ispanų kilmės žydas Guglielmo Ebreo. Ši įdomi ir turtinga praeitis savaip atgis dabar, XXI a., muzikinėje programoje „Iberijos paslaptys“, kurią parengė istoriniais instrumentais muzikuojantys „Banchetto musicale“ nariai, puošniais Viduramžių ir renesanso kostiumais pasipuošę ansamblio šokėjai bei žavioji dainininkė J. Leitaitė.

Renginyje bus pristatyta nauja „Aušros“ muziejaus edukacinė programa „Košerinio maisto paslaptys“, supažindinanti su žydų košerinio maisto ypatumais, jo paruošimui keliamais reikalavimais, religiniais priesakais, ritualais. Išskirtinės žydų virtuvės tradicijos glūdi tikėjime. Visi maisto auginimui, paruošimui, valgymui keliami reikalavimai išdėstyti Kašrute. Žydams būdingą griežtą maisto derinimą renginio dalyviai galės patys įvertinti. Jiems bus pasiūlyti tradiciniai žydų patiekalai, kuriuos paruoš Šiauliuose įsikūręs restoranas „Žemaitis“, puoselėjantis ne tik lietuvišką, bet ir žydiškąjį kulinarijos paveldą.

Parodoje „Žydų gyvenimo pėdsakai Šiauliuose“ eksponuojami XX a. pirmosios pusės atvirukai, fotografijos iš „Aušros“ muziejaus bei Lietuvos centrinio valstybės archyvo. Vaizdai su miesto panoramoje išsiskiriančiais žydų pastatais, žydų pramonininkų, prekybininkų veiklos momentais, kasdieniniame miesto gyvenime dalyvavusiais litvakais leis pakeliauti Šiauliuose paliktais žydų pėdsakais.

Renginys nemokamas.

Informaciją apie renginį teikia l. e. p. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Istorijos skyriaus vedėja Vilma Karinauskienė, tel. (8 41) 52 43 92.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 21.04.2024 Liepājas restorānu nedēļa aicina Liepājas reģiona TIB
Liepājas ēdināšanas uzņēmumi visus ēdienu mīļotājus un gastronomijas entuziastus aicinās doties īpašā garšu ceļojumā Liepājas restorānu | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4649241sec.