Dviratis Šiauliuose – Tradicijos ir šiandiena

2011 m. rugsėjo 22 d., ketvirtadienį, 17 val. pažymint Tarptautinę dieną be automobilio Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinyje – Dviračių muziejuje (Vilniaus g. 139, Šiauliai) – įvyks parodos „Dviratis Šiauliuose – tradicijos ir šiandiena. Dviračių populiarinimo renginiai Šiauliuose“ atidarymas.

Dviračių gamykla UAB „Baltik Vairas“ iškilmingai perduos Dviračių muziejui gamykloje pagamintą penkiamilijoninį dviratį.

Paroda veiks iki 2012 m. kovo 30 d.

Pirmieji dviračiai Šiauliuose pasirodė maždaug prieš šimtą metų. Juos importuodavo iš Latvijos, Vokietijos, Anglijos ir kitų šalių. Dviračius reikėjo registruoti apskrities ir miesto savivaldybėje, čia buvo išduodami dviračių numeriai bei leidimai jais važinėti, renkamos piniginės rinkliavos. Tais laikais dviratis buvo retas ir brangus daiktas. Tai liudija ir parodoje eksponuojama 1938 m. pirkto dviračio sąskaita.

Šiauliečiams dviračius įsigyti tapo lengviau tik nuo 1948 m., mieste įkūrus dviračių gamyklą, vienintelę tuometiniame Pabaltijyje. Per metus gamykloje buvo numatyta surinkti 100 tūkst. dviračių paaugliams „Ereliukas“ ir „Kregždutė“. Pirmoji dviračių „Ereliukas“ partija surinkta 1951 m., šiemet sukanka 60 metų nuo tos datos.

Šiaulių dviračių gamykla buvo suinteresuota didinti dviračių paklausą, todėl nuo 1955 m. pradėjo organizuoti dviračių populiarinimo akcijas – respublikines moksleivių lenktynes gamykloje pagamintais dviračiais „Ereliukas“ ir „Kregždutė“. Keletas dviračių bei fotografijų iš šių lenktynių pristatoma parodoje.

Nuo 1976 m. Šiaulių dviračių gamykla ėmė organizuoti dviračių šventes, kuriose dalyvaudavo gamyklos darbuotojai su šeimomis. Nuo 1980 m. šios šventės buvo organizuojamos visame mieste. Šventės išaugo į dviračių populiarinimo mėnesius, rengiamus kiekvienų metų gegužę. Populiariausi renginiai – velomobilių sąskrydžiai, meninės fotografijos parodos „Dviratis – sportas, sveikata, transportas“, tarptautinės karikatūrų parodos „VeloCartoon“, lenktynės dviračiais po Šiaulius. Tai atsispindi fotografų Antano Dilio ir Rolando Andriulio fotografijose, renginių kataloguose.

1980 m. Šiaulių dviračių ir variklių gamykloje „Vairas“ buvo įkurtas Dviračių muziejus – vienintelis toks Lietuvoje, turėjęs tikslą pristatyti dviračių istoriją ir populiarinti šią transporto priemonę. 1993 m. jis perduotas Šiaulių ,,Aušros“ muziejui ir šiuo metu yra vienas iš lankomiausių jo padalinių. Per metus Dviračių muziejų aplanko apie 15 tūkstančių lankytojų. Parodoje eksponuojami ir pirmieji įėjimo į Dviračių muziejų bilietai. Per parodos atidarymą muziejaus rinkiniai bus praturtinti penkiamilijoniniu dviračiu, pagamintu gamykloje Baltik Vairas.

Pirmąjį dviračių taką Šiauliai–Bubiai 1975 m. suprojektavo inžinierius Kazimieras Šavinis. 1978–1981 m. takas buvo nutiestas. Dviračių takai buvo tiesiami ir mieste. Apie tai liudija parodoje eksponuojamos fotografijos, dviračių takų Šiaulių mieste schema. Parodos lankytojai tai pat galės išvysti ir įvairių dviračių populiarinimo akcijų atributikos, knygą su Didžiojo tūkstantmečio taikos žygio dviračiais aplink pasaulį žygeivių atsiliepimais ir autografais, įrašytais važiuojant per Šiaulius bei daug kitų įdomių eksponatų.

Parodą užbaigia šiandienos aktualijos. 1998 m. Prancūzijoje buvo surengta akcija ,,Mieste – be savo automobilio“. 2000 m. tokia akcija surengta jau 760-yje Europos miestų, rugsėjo 22-oji paskelbta Tarptautine diena be automobilio. Šiemet Šiauliuose jau trečią kartą vyko Europos judriosios savaitės renginys – pilietinė akcija ,,Laisvę dviračiui“. Parodoje – akcijos akimirkos, atributika.

Informaciją apie parodą teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Technikos istorijos skyriaus vedėja Angelė Milienė, tel. (8 41) 52 43 99.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46590304sec.