Senieji Šiauliai atgyja parodoje

2011 m. spalio 25 d., antradienį, 15 val. AB banko SNORAS Šiaulių filiale (Tilžės g. 170, Šiauliai) vyks Šiaulių „Aušros“ muziejaus parengtos parodos „Anuomet Šiauliuose...“ pristatymas. Dalyvaus AB banko SNORAS Šiaulių filialo direktorius Vidmantas Šulčius ir Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza. Parodą laisvai apžiūrėti bus galima tik pristatymo metu nuo 14 iki 17 val.

Paroda veiks iki 2011 m. gruodžio 30 d.

Apie įvairialypį Šiaulių miesto gyvenimą, sparčiai kintantį urbanistinį jo vaizdą šiandien geriausiai pasakoja išlikusios fotografijos ir atvirukai. „Aušros“ muziejaus rinkiniuose yra sukaupta gausios ikonografinės medžiagos, leidžiančios po fragmentą atkurti miesto istoriją. Parodoje „Anuomet Šiauliuose...“ pristatomi tarpukario ir sovietmečio pradžios Šiauliai.

Šiaulių miesto istorijoje gana ryškiai išsiskiria tarpukaris. Drąsiai galima teigti, kad šiuo laikotarpiu prasidėjo naujas miesto raidos etapas. Dėl susiklosčiusios politinės situacijos provincialūs Šiauliai tapo svarbiu politiniu, ekonominiu ir kultūriniu Šiaurės Lietuvos centru.

Muziejuje saugomų eksponatų skaitmeninėse kopijose galima išvysti nelabai tolimą, bet jau neatpažįstamą praeitį. 1915 m. fotografijoje užfiksuotas duonos pardavėjas Rinkos aikštėje (dabar – Prisikėlimo aikštė), 1920 m. – sugriauti Šiauliai. Galima matyti, kaip XX a. 2–5 deš. keitėsi pagrindinės miesto gatvės, kokius pokyčius patyrė miesto simbolis – Šv. Petro ir Povilo bažnyčia (dabar – Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedra).

Parodoje didžiausias dėmesys skiriamas Šiaulių centrui, kuriame virė pagrindinis gyvenimas. Centre vyravo mūriniai 2–3 aukštų pastatai, netašytais akmenimis grįstos gatvės, apšviestos Bačiūnų, vėliau Rėkyvos elektrinėje gaminama elektra. Jau 1925 m. pradėti projektuoti vandentiekis ir kanalizacija, o nuo 1935 m. vyko pirmieji jų įvedimo darbai. Centrinė aikštė – miesto širdis, esanti prie Šv. Petro ir Povilo bažnyčios, ilgai buvo tvarkoma. Parodoje kaip tik galima išvysti 1935 m. turgaus aikštės (dabar – Prisikėlimo aikštė) vaizdą. 1937 m., nugriovus cerkvę ir 1938m. iškėlus turgavietę, buvo įrengta reprezentacinė aikštė su gėlynais ir fontanu.

Jau po Pirmojo pasaulinio karo miesto gatvėse pasirodė pirmieji automobiliai, tačiau vis dar vyravo arklių transportas, tai liudija ir fotografija iš muziejaus rinkinių, kurioje užfiksuoti Bažnyčios gatve (dabar – Vasario 16-osios g.) arklių traukiami vežimai. 4 deš. pab. Šiauliuose pradėjo kursuoti miesto autobusai. Šiauliečiai galėjo bendrauti naudodamiesi ne tik paštu, telegrafu, bet ir telefonu. Parodoje eksponuojama 1932 m. fotografija, kurioje matosi pašto, telegrafo ir telefono įstaigos pastatas Tilžės gatvėje.

Antrojo pasaulinio karo metais miestas labai nukentėjo, didžioji dalis pastatų buvo subombarduota ar sudegė. Sovietmečiu suniokoti pastatai atstatyti arba rekonstruoti išlaikant moderno architektūros elementus ir pritaikyti pasikeitusiems poreikiams. Sugriautų pastatų vietoje pastatyti „stalininio“ periodo gyvenamieji namai. Parodoje eksponuojamuose sovietmečio vaizduose galima išvysti 1945 m. Šiaulių dramos teatro atstatymo darbus. 1946 m. fotografijose – iliuminuotas „Romuvos“ kino teatras Dariaus ir Girėno gatvėje (dabar – Vasario 16-osios g.), „Titnago“ spaustuvė. Eksponuojama ir 1949 m. šventinė Gegužės 1-osios eisena Šiauliuose.

Paroda „Anuomet Šiauliuose...“ – tai trumpa vaizdinė XX a. I p. Šiaulių miesto istorijos apžvalga, nukreipta į urbanistinio peizažo ir žmogaus santykio su juo pokyčius. Jie ir šiandien atsispindi besikeičiančiuose senuosiuose Šiaulių pastatuose. Simboliška, jog viename iš tokių pastatų pristatoma ir ši „Aušros“ muziejaus paroda.

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Deimantė Bačiulė, tel. 8 41 43 36 80.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 21.04.2024 Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats” Valmieras TIC
20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 25.04.2024 Nāc un sāc spēlēt golfu! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.33288503sec.