Devintojoje aviacinės fotografijos parodoje – darbai iš kosmoso

Vilniaus universiteto planetariume žurnalas „Aviacijos pasaulis“ atidarė devintąją tarptautinę aviacinės fotografijos parodą. Beveik metus vykusiame konkurse dalyvavo 62 autoriai, pirmą kartą vertinimui buvo pateikta ir „kosminių“ nuotraukų.

Apdovanoti konkurso laureatai

Atidarant parodą lapkričio 24 dieną LR susisiekimo viceministras Rimvydas Vaštakas pastebėjo, jog aviacijoje su objektyvais sukasi ne tik aviatoriai, bet čia peno sau randa ir profesionalūs fotografai, ir mėgėjai, ir net mokslo žmonės.

Parodos atidaryme paskelbti konkurso laureatai už nuotraukų ciklus. Pirmąją vietą užėmė Andrius Repšys, pateikęs reportažinių kadrų ne tik iš Lietuvos aviacinio gyvenimo, bet ir iš skrydžio į Afganistaną su Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų lėktuvu C-27J „Spartan“, antrąją – Darius Gudukas, meniškai žvilgtelėjęs į parasparniu pilotų skrydžius, trečiąją – Alfredas Pliadis už kariuomenės gyvenimo akimirkas (pratybos, gaisrų gesinimas, paradiniai ir kasdieniai skrydžiai).

Darbuose – ir žemė, ir dangus

Parodoje, kuri veiks Vilniaus universiteto planetariumo žvaigždžių salėje iki gruodžio 31 dienos, eksponuojama 60 darbų, „atplėšiančių nuo žemės“. Autoriai žvelgė į Lietuvą iš paukščio skrydžio, mėgavosi skrydžio akimirkomis, dangaus grožiu, sparnais, fiksavo gamtos reiškinius, pastebėjo šmaikščius dalykus, fiksavo aviacijos technikos įvairovę. Dinamiškas aviacijos gyvenimas iš aerodromų ir oro uostų atkeliavo į miestą, pas žiūrovus.

Per devynerius konkursų metus keliaujančios parodos aplankė visus Lietuvos miestus ir daugybę mažų miestelių, aerodromų, buvo nukeliavusios į Latviją, Lenkiją, Vokietiją, Rusiją. Šių metų konkurso išskirtinė savybė ta, kad fotografuojančių žmonių vaizdai kalba ne tik apie aviaciją, bet ir apie kosmosą. Gražiai sutapo, jog ką tik Vilniuje pasibaigusi antroji kosmoso konferencija leidžia mums priartėti įvairiais būdais prie kosmoso ar žvalgytis po jį.

Du konkurso dalyviai pateikė „kosminių“ nuotraukų

Aštuoniolikmečiui Ernestui Kalabuckui pavyko padaryti daugybę nuotraukų iš kiek daugiau nei 30 km aukščio, sukonstravus įrenginį, kuris pakėlė du fotoaparatus ir sėkmingai grąžino juos į žemę (projektas GLORY II). Kitas autorius – Henrikas Selevičius didžiausio Lietuvoje privataus teleskopo pagalba išgavo unikalius ir kvapą gniaužiančius kadrus. Parodos atidarymo metu Ernestas Kalabuckas demonstravo įrangą, su kuria padarė nuotraukų iš 30 km.

Nominacijos ir prizai

Konkurso darbus vertino Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Jonas Staselis, šios sąjungos valdybos atsakingas sekretorius, Nacionalinės premijos laureatas Stanislovas Žvirgždas ir žurnalo „Aviacijos pasaulis“ vyr. redaktorė Vilma Jankienė.

„Lietuva iš paukščio skrydžio“ nominaciją laimėjo Birutė Vilutienė. Ji Paluknio aerodrome mokosi skraidyti, o tuo pačiu tobulina ir fotografavimo įgūdžius. Romantiškiausio kadro autorė – parasparnio pilotė Rimantė Verbylaitė. Originaliausio kadro autorius – Andrius Jonušas prizą laimėjo už įspūdingą žemės atspindį ant lėktuvo sparno. Geriausią „stop“ kadrą pavyko pagauti Edgarui Parasockiui, užfiksavusiam parašiutininko šuolį iš sklandytuvo. Geriausio reportažinio kadro autorius – parasparnio pilotas Kęstutis Mončys. Šmaikščiausiu kadru pripažintas Viktorijos Grušaitės darbas, kuriame oro balionas „krenta“ į krepšinio lanką. Marius Valskys laimėjo nominaciją „Gražiausias dangus“ (akrobatinio lėktuvo skrydis). Už inovacijas aviacijos fotografijoje Lietuvos fotomenininkų sąjunga apdovanojo „kosminių“ nuotraukų autorius E.Kalabucką ir H.Selevičių. Vilniaus meras Artūras Zuokas asmeniškus linkėjimus ir prizus skyrė dviem jaunoms fotografėms – Monikai Svėrytei ir Rūtai Mardosaitei už fotoakimirkas virš sostinės.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Plāno kāzas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 01.05.2024 Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā! Jurmala Golf Club & Hotel
Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām | Skatīt vairāk
no 6.50 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai! Latvia Tours
Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu! | Skatīt vairāk
no 339 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.66791701sec.