Advento vakaras Rūdiškių bendruomenėje

Laiko tėkmė mus atnešė į adventą – tamsų, drėgną, nepatogų ir reiklų metą. Lotyniškas žodis adventus lietuviškai reiškia artėjimą, atėjimą.

Adventu vadinamas laikas iki Kalėdų. Tai yra laukimo, susikaupimo, fizinio ir dvasinio apsivalymo, pasiruošimo gražiausiai krikščioniškai žiemos šventei metas.

Vis dažniau pasigirsta nuomonių, jog šiuolaikinis žmogus primiršo advento prasmę, tradicijas, papročius. Gruodžio 2 dieną . Rūdiškių bendruomenė „Pušynas“ kartu su lopšelio-darželio "Pasaka" bendruomene pakvietė rūdiškiečius į advento vakaronę „Nakties tamsoj – širdžių šviesoj“.

Renginio vedėja, bendruomenės narė Dalė Žalpienė, jau pačioje pradžioje nuteikė susirinkusius kiek kitokiam nei įprasta vakarojimui. Advente mūsų senoliai rinkdavosi ne tiek pasilinksminti, kiek bendrai atlikti nesudėtingus namų ūkio darbus (maišų lopymas, plunksnų plėšymas, virvių vijimas, vilnų verpimas), pabendrauti ar tiesiog pabūti drauge. Be abejonės, jie ir dainuodavo, ir žaidimus žaisdavo, bet tik advento laikui tinkančius.

Taigi, vakaronės dalyviams buvo pasiūlyta pagaminti žaisliukų ir karpinių kalėdine tematika. Kūrybinėms dirbtuvėms vadovavo dailės mokytojas Alvydas Masys, bendruomenės narė Irena Brauns, vaikų lopšelio – darželio auklėtoja Genutė Arbačiauskaitė. Prie jų prisijungė gausus būrys kurti nusiteikusių vakaronės dalyvių: tiek pačių mažiausių, tiek jaunimo, tiek ir vyresnio amžiaus žmonių. Iš natūralių gamtinių medžiagų (vytelių, linų, šiaudų, samanų) buvo pagaminta įvairiausių originalių papuošimų Kalėdų eglei, iš popieriaus pagaminta šūsnis snaigių ir karpinių kalėdine tema.

Vakaronės dalyviai, gamindami papuošimus, klausėsi D.Žalpienės pasakojimo apie advento šventės prasmę, tradicijas. Advento prasmę geriausiai nusako advento vainikas. Tradicija kildinama iš pagonybės laikų, kai buvo renkamos eglišakių viršūnėlės ir uždegamos sugrįžtančios saulės vardan. Vainikas pinamas iš eglių ar pušų šakelių, viduryje statomos keturios žvakės, simbolizuojančios keturias advento savaites. Kas savaitę uždegama po žvakę.Tokiu būdu, sutemoms tirštėjant, dega vis daugiau žvakių. Pasak vedėjos, advento vainikas – „tai himnas gamtai, šviesai, Kristui“.

Vakaro pradžioje uždegta advento vainiko žvakelė simbolizavo pirmą advento savaitę. Rūdiškių folkloro ansamblis „Diemedis“ (vadovė D. Žalpienė) susirinkusius į adventinę vakaronę pasveikino daina „Kalbinojo marčios mošą“.

Advento vakaronėje dalyvavo svečiai – Trakų rajono Dusmenų bendruomenės folkloro ansamblis „Dusmena“, vadovaujamas bendruomenės pirmininkės Rimos Karsokienės. Ji papasakojo apie įvairiapusę, beveik dešimtmetį besitęsiančią bendruomenės veiklą, vykdytus projektus, davė vertingų patarimų bendruomenės veikloje dar „naujokams“ rūdiškiečiams. Jie atvyko ne tuščiomis- su originaliomis dovanomis, suvenyrais, šmaikščiais dzūkiškais pasakojimais, adventinėmis dainomis, žaidimais.

Adventu arba atėjimu daug kas prasideda. Advente metų ciklas artėja prie didžiojo virsmo , kai šviesa (saulė) ir tamsa (mėnulis) pasikeis pozicijomis, dienos pradės ilgėti, pasaulis atsinaujins, įsuksime naują gyvybės ratą. Taigi su adventu prasideda ir pasninkas, t.y. metas, kai reiktų susilaikyti nuo mėsiškų ir pieniškų valgių. Vakarui įsibėgėjus, D.Žalpienė pakvietė visus atsigaivinti namine duonos gira, pasivaišinti atsineštais advento valgiais, pabendrauti.

Adventu baigiasi kalendoriniai metai, sumuojami veiklos rezultatai ir kuriami planai ateičiai. Rūdiškių bendruomenės „Pušynas“ veiklą apibendrino bendruomenės valdybos narė Edita Vorobjovienė. Ji padėkojo nepabūgusiems rudens darganos ir gausiai susirinkusiems į renginį. Po to apžvelgė, ką pavyko nuveikti jaunai, tik vasaros pradžioje oficialiai įregistruotai organizacijai.

Pranešėja pažymėjo, kad jau balandžio mėnesį besikuriančios bendruomenės nariai prisijungė prie akcijos „Darom 2011“ ir tvarkė Rūdiškių miesto parką. Organizavo Atvelykio popietę šeimai „Mažųjų velykėlės“, kurios metu netrūko velykinių žaidimų ir atrakcijų. Didžiulius stilizuotus velykinius kiaušinius, pagamintus iš specialios, drėgmei atsparios faneros, išradingai išmargino vaikai ir jų tėveliai. Lopšelio – darželio „Pasaka“ lauko žaidimų aikštelėje jie ne tik puošia aplinką, bet yra ir ilgalaikė ugdymo priemonė. Valstybės dieną bendruomenės nariai pažymėjo prie Rūdiškių bažnyčios giedodami „Tautišką giesmę“.

Rugsėjo - lapkričio mėnesiais dalis bendruomenės narių dalyvavo bendruomenėms organizuotuose mokymuose, valdybos nariai domėjosi kaimyninių rajonų bendruomenių veikla, patirtimi ir nuveiktais darbais. Valdybos narė patikino, kad ateinančiais metais bus stengiamasi jau minėtus renginius toliau puoselėti ir paversti tradiciniais, o taip pat organizuoti naujus, dalyvauti projektinėje ir kitoje rūdiškiečiams naudingoje ir aktualioje veikloje. E. Vorobjovienė paragino teikti pasiūlymus bendruomenės ateities veiklai.

Vėliau folkloro ansamblis „Diemedis“ tęsė savo adventinę programą, kuri vakaronės dalyvius sugrąžino prie lietuvių etninės kultūros ištakų. Advento-kalėdinės dainos pasižymi savo archajiškumu. Stebuklas, kad jos išliko iki mūsų dienų. Jos siejamos su šio laikotarpio apeigomis ir tradicijomis, vadintos net ne dainomis, o giesmėmis ir buvo giedamos tik advento metu. Senosiose advento dainose užkoduota daug paslapčių, kurias suvokti nėra paprasta. D.Žalpienė labai išradingai prikaustė klausytojų dėmesį, prieš kiekvieną dainą duodama užduotį: „pagalvoti, apie ką ši daina, kokią prasmę ji atskleidžia“.

Renginio pabaigoje visi buvo pakviesti į ratą aplink adventinį vainiką. Susikibę rankomis stengėmės pasidalinti vieni su kitais savo rankų šiluma, o savo širdyse įžiebti šviesą, kuri padėtų mums nepaklysti tamsoje ir laimingai sulaukti Šv. Kalėdų.

Edita Vorobjovienė
Rūdiškių bendruomenės „Pušynas“ valdybos narė

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iepazīsti dabas takas un parkus Bauskā Bauskas TIC
Iepazīsti Bauskas apkārtnes dabas takas un parkus! | Skatīt vairāk
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.05.2024 - 13.05.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.05.2024 - 15.05.2024 Margarita Balanas Lielajā dzintarā Liepājas reģiona TIB
11. maijā Liepājas Simfoniskais orķestris 143. koncertsezonu noslēgs kopā ar čellisti Margaritu Balanas | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43978405sec.