Muziejų metai pradedami naujos ekspozicijos pristatymu

2012 m. sausio 20 d., penktadienį, 16 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ch. Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74) vyks vienas iš pirmųjų Lietuvoje Muziejų metų renginių – naujos ekspozicijos, skirtos silpnaregiams ir neregiams, atidarymas. Dalyvaus LR Seimo narys Edvardas Žakaris, VšĮ Šiaulių ir Tauragės regiono aklųjų centro direktorius Alfonsas Navickis, „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Baza. Koncertuos folkloro ansamblis „Sedula“ (meno vadovė Virginija Gintilaitė).

Taktilinėje ekspozicijoje „Daiktai, kurie kalba“, įrengtoje cokoliniame Ch.Frenkelio vilos aukšte, lankytojai bus supažindinami su Lietuvos istorijos ir kultūros fragmentais bei šiuolaikiniu menu. Apsilankiusieji galės išvysti „Aušros“ muziejaus eksponatus ir jų kopijas nuo seniausių laikų – geležies amžiaus – bei šiuolaikinius dailininkų kūrinius. Ekspozicijoje pristatomus daiktus bus galima ir apžiūrėti, ir paliesti, o ausinukų ir audiogido pagalba – išgirsti eksponatų istorijas.

Nauja muziejaus ekspozicija – tai projektas, suteikiantis galimybę dalyvauti muziejaus veikloje ir sveikiems, ir neįgaliems žmonėms. Įrengdami ekspoziciją, muziejaus specialistai bendradarbiavo su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Šiaulių miesto ir rajono filialo vadove Inta Skeiviene, Lietuvos aklųjų bibliotekos direktore Rasa Januškevičiene ir Knygos leidybos skyriaus vedėju Jonu Kažukausku, konsultavosi, kaip sukurti saugią ir lengvai suprantamą ekspoziciją regos negalią turintiems muziejaus lankytojams. Minėtų organizacijų nariai patarė įvairiais klausimais: ekspozicijos baldų parinkimo, informacinių stendų pateikimo, lankstinuko maketo kūrimo silpnaregiams ir jo pritaikymo Brailio raštui.

Projekte dalyvauti ir muziejaus ekspozicijai meno kūrinius sukurti buvo pakviesti Šiaulių menininkai: Jurga Sutkutė, Arūnas ir Reda Uogintai, Zenonas Tomkus, Aleksas Feliksas Steponavičius, Regina Tamašiūnaitė, Rūta Stankienė.

Rengiant ekspoziciją buvo naudotasi ir Šiaulių universiteto socialinių mokslų fakulteto vadybos katedros studenčių: Juditos Svidrutės, Daivos Česaitytės, Simonos Skalaitės bei Agnės Urbutytės 2009 m. „Aušros“ muziejuje atliktu savarankišku darbu „Ekspozicijos, pritaikytos silpnaregiams ir neregiams kūrimo ir plėtojimo planas“. 2010 m. studentės dalyvavo Šiaulių miesto savivaldybės, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų bei Šiaulių pramoninkų asociacijos inicijuojamame konkurse premijai už geriausią projektą miestui ir verslui gauti. Studentės pateikė kūrybinį projektą „Šiaulių „Aušros“ muziejaus naujos silpnaregiams ir neregiams pritaikytos ekspozicijos sukūrimas ir įrengimas“. Projektas buvo įvertintas paskatinamąja premija – 2000 Lt. Studentės muziejui skyrė 1000 Lt paramą ekspozicijai įrengti.

Projekto rėmėjai: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Atviros visuomenės instituto Pagalbos fondas Lietuvoje „OSFL projektai“.

Išsamesnę informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Dailės skyriaus vedėja Odeta Stripinienė, tel. (8 41) 43 96 75.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana. TAKA
Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53181219sec.