Šiųmetė Kaziuko mugė džiugins naujovių gausa

Užgavėnėms žiemos iš kiemo neišvarius, šią svarbią užduotį perims kita ne mažiau vilniečių ir miesto svečių mylima šventė – pirmąjį kovo savaitgalį sostinės senamiesčio gatves tradiciškai užlies Kaziuko mugės šurmulys. Šiemet ji bus gausi ne tik liaudies meistrų darbais, bet ir ypatingais renginiais.

„Mums labai svarbu, kad šių metų mugė kiekvienam dalyviui ir svečiui taptų įsimintiniausia pavasario švente. Ta proga, pasitiksime ir lydėsime juos su klajojančiais muzikantais, taip pat vaišinsime blynais ir arbata iš važiuojančio pečiaus. O kur dar Rotušės koncertai, šokiai bei pasakorių varžytuvės? Nepamirškim ir vaikų toj pačioj aikštėj laukiančio arkliuko bei ten šėlsiančių šeimininkių su saldžiausiais kepiniais. Mieli lietuviai, kviečiame jus pasitikti pavasarį garsiai“ , - į Kaziuko mugę kviečia šventiškai nusiteikęs Vytenis Urba, kuriam šiemet patikėta ją organizuoti.

 

„Kad viskas būtų kaip pridera, rengsime geriausių, išradingiausių liaudies meno, tautinio ir kulinarinio paveldo meistrų bei jų darbų rinkimus. Taip pat skelbsime populiariausio gaminio, metų naujienos, Vilniaus suvenyro nugalėtojus,“ – dalinasi idėjomis V.Urba.

Dėl itin didelio meistrų patogumui, mugės teritorija šįkart bus suskirstyta į specialias erdves. Pagrindinėse Kaziuko mugės zonose įsikurs tautinio ir kulinarinio paveldo puoselėtojai, tradicinius tautodailės bei dailiųjų amatų gaminius pristatantys svečiai iš visos Lietuvos.

Šventė taip pat nusidrieks per Maironio gatvę, Katedros ir Lukiškių aikštes, Odminių skverą. Šiose erdvėse bus galima rasti vaikų globos namų jaunųjų menininkų, neįgaliųjų draugijų liaudies amatų meistrų darbų, Vilniaus dailės akademijos, meno kolegijų ir mokyklų studentų rankdarbių, šiuolaikinio ir avangardinio meno meistrų gaminių, bei atskirą gurmanams skirtą kiemelį. Taip pat atgis ir Tymo kvartalas. Čia bus įrengtas Kaziuko antikvariato kiemas.

Svarbu paminėti, kad mugėje, tradiciškai, bus rengiamos regionų dienos, kurių šeimininkais šiemet taps užsispyrėliai žemaičiai. Kad niekas šeimininkų žodžiu neabejotų, Užupio respublikos konstitucija ta proga bus išversta į žemaičių kalbą. Savo sugebėjimus demonstruos Žemaitijos liaudies meistrai - amatininkai ir dailidės, kalviai ir puodžiai, pynėjai ir audėjai, koncertuos krašto kultūros ir meno kolektyvai. Kad nė vieno nenuviltų ir savo nagingumą bei originalumą įrodytų, mugės proga žemaičiai į Vilnių atveš ypatingą prietaisą, kurį vadina aštuonračiu.

Negana to, šiųmetėje mugėje bus tęsiamos ir kelių šimtų metų senumo tradicijos – Gedimino prospekto pradžioje iškils didžiuliai Kaziuko vartai, svečiai kaldinsis Kaziuko monetas, o galiausiai žygiuos tradicinėse teatralizuotose eitynėse.

Svečiai iš užsienio šiemet taip pat nebus nuskriausti – jų susitikimo ir linksmybių pradžios vieta skelbiama atkarpa prie Lukiškių aikštės. Pasak Kaziuko rengėjų, tokiu būdu niekam nekils abejonių kur ieškoti priklydusio brolio latvio ar seniai matyto draugo iš toliau. Toje pačioje Lukiškių aikštėje vyks ir alternatyvioji Kaziuko mugė – čia visą savaitgalį linksminsis neformaliai nusiteikęs jaunimas.

„Lietuvos geležinkeliai“ visus norinčius aplankyti Kaziuko mugę Vilniuje veš 20% pigiau.


KAZIUKO MUGĖS IR ŽEMAIČIŲ DIENŲ VILNIUJE KULTŪRINIŲ RENGINIŲ PROGRAMA
2012 M. KOVO 2-4 D.

Kovo 2 d. (penktadienis)
LR Seime, III rūmuose
11.00 val. Diskusija-forumas „Lietuvos administracinė reforma“.
Prie Nacionalinio dramos teatro (Gedimino pr. 4)
12.00 val. Kaziuko mugės atidarymo ceremonialas. Šoka Vilniaus senosios muzikos ir šokio teatro „Puelli Vilnenses“ šokėjai (vad. G.Strikulienė)

Rotušės aikštėje
13.00–18.00 val. Žemaitijos liaudies meistrų ir kulinarinio paveldo pristatymai.
VšĮ Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerijoje (Vilniaus g. 39)
16.00 val. Vaikų piešinių parodos „Žvilgsnis į Žemaitiją“ atidarymas.
Vilniaus mokytojų namų Mažojoje salėje (Vilniaus g. 39)
17.00 val. Vakaras „Dubysai Žemaičių kalnai meilesni negu muižės raudonos“, skirtas Maironio 150-osioms gimimo metinėms. Dalyvauja literatūrologas dr. R. Tamošaitis, aktorius R. Rimeikis, Raseinių kultūros centro folkloro ansamblis „ Degulė“ (vad. A. Nikžentaitienė), Vilniaus mokytojų namų liaudiškos muzikos ansamblis „Kankleliai“ (vad. D. Čičinskienė).
Vilniaus rotušėje
17.30 val. Žemaičių profesionalių dailininkų parodos „Vilnius – vartai į Žemaitiją“ atidarymas.
Žemaitijos profesionalių dailininkų parodos dar veiks ir „Arkos“ bei Šv. Jonų g. galerijose.
19.00 val. Kelmės mažojo teatro spektaklis ,,Kražių skerdynės“ (rež. A.Armonas).

Kovo 3 d. (šeštadienis)
Visų Šventųjų bažnyčioje (Rūdninkų g. 20/1)
9.30 val. Šv. Mišios už Žemaitijos krašto žmones. Gieda Luokės folkloro ansamblis „Šatrija“ (vad. V.Benešienė) ir Vilniaus žemaičiai.
11.00–12.00 val. Teatralizuotos karnavalinės eitynės nuo Lukiškių aikštės iki Rotušės aikštės.
Rotušės aikštėje
12.00 val. Žemaičių dienų atidarymas.
12.30–18.00 val. Žemaitijos liaudies meistrų ir meno mėgėjų kolektyvų pasirodymai. Koncertuoja Telšių, Šilalės ir Šiaulių r. atstovai.
11.00–18.00 val. Rotušės aikštėje. Vizualinė projekcija LED vaizdo ekrane „Žemaitijos panorama“.
Prie Nacionalinio dramos teatro (Gedimino pr. 4)
12.00–17.00 val. Koncertuoja Vilniaus m., Šiaulių r., Telšių, Šilalės meno mėgėjų kolektyvai.
14.50 val. Telšių Žemaitės dramos teatro spektaklis – Žemaitės komedija „Piršlybos“ (rež. L.Pocevičienė).
Vilniaus mokytojų namų Mažojoje salėje (Vilniaus g. 39)
12.30 val. Jono Strazdausko fotografijų albumo „Žemaitijos rūkai“ pristatymas ir jo autorinės parodos atidarymas. Dainuoja Vilniaus mokytojų namų žemaičių folkloro ansamblis „Tyklė“ (vad. V. Brazaitienė).
Vilniaus mokytojų namų svetainėje (Vilniaus g. 39)
14.00 val. Literatūrinė popietė „Kitoniški yra žodžiai raseiniškių, kitoniški šiaulyčių, dar kiti telšiškių“.
Savo kūrybą skaitys rašytojai žemaičiai: V.Reimeris, M.Martinaitis, M.Kontrimaitė, S.Lygutaitė-Bucevičienė, M.Kudarauskaitė, S.Poison, V.Navickas, R.Kašauskas, J.Nekrošius, V.Dačkevičius, D.Mušinskas, V.Stulpinas, J.Kubilius, D.Petrošius, V.Stankus. Dainas žemaičių autorių tekstais dainuos solistė A.Liutkutė. Popietę ves literatūros kritikė J.Riškutė. Veiks žemaičių rašytojų knygų paroda- pardavimas.
Šv. Kotrynos bažnyčioje
17.00 val. Žemaičių koncertas. Koncertuoja Mažeikių savivaldybės kultūros centro mišrus choras „Draugystė“ (vad. R.Grušas), Telšių kultūros centro mišrus choras „Žemaičiai“ (vad. G.Vaitkaitis), Rietavo M.K.Oginskio meno mokyklos mokytojų ansamblis (vad. R.Urniežienė), Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro vokalinis ansamblis „Melodija“ (vad. B.Prokopavičienė) ir Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro Meškuičių filialo moterų vokalinis tercetas (vad. R.Zelbienė).
19.00 val. Pietų Žemaitijos dainos. Koncertuoja Vilniaus folkloro ansamblis VISI (vad. E. Vyčinas).
Rotušės Didžiojoje salėje
18.00 val. Žemaitijos žvaigždžių koncertas „Mes iš Žemaitijos“. Dalyvauja R.Martinkutė, R.Tautkus, P.Skrabytė, S.Padvariškytė, M.Petrauskas, L.Sungailienė, R.Rapalytė, A.Kulikauskas, Petras ir Dominykas Vyšniauskai. Koncertą veda L. Sungailienė ir S. Kavaliauskas.
Lukiškių aikštėje
12.00–16.00 val. Alternatyvioji Kaziuko mugė.

Kovo 4 d. (sekmadienis)
Rotušės aikštėje
11.00–16.00 val. Žemaitijos liaudies meistrų ir meno mėgėjų kolektyvų pasirodymai. Koncertuoja Palangos, Vilniaus universiteto, Rietavo meno saviveiklos kolektyvai.
11.00–15.00 val. Vizualinė projekcija LED vaizdo ekrane „Žemaitijos panorama“.
15.00–16.00 val. Žemaičių dienų ir Kaziuko mugės uždarymas.
Prie Nacionalinio dramos teatro (Gedimino pr. 4)
12.00–15.00 val. Koncertuoja Rietavo, Vilniaus, Palangos meno mėgėjų kolektyvai.
Lukiškių aikštėje
11.00–16.00 val. Alternatyvioji Kaziuko mugė.

PASIRODYMŲ GRAFIKAS:

ROTUŠĖS AIKŠTĖJE
Kovo 3 d. (šeštadienis)
12.30 – 14.00 val. - Telšiai
14.20 – 15.50 val. - Šilalė
16.00 – 17.20 val. - Šiaulių r.

Kovo 4 d. (sekmadienis)
12.00 – 13.00 val. - Palanga
13.00 – 14.00 val. - VU meno kolektyvai
14.00 - 15.00 val. - Rietavas

PRIE NACIONALINIO DRAMOS TEATRO
Kovo 2 d. (penktadienis)
12.00 – 13.00 val. Kaziuko mugės atidarymo ceremonialas.

Kovo 3 d. (šeštadienis)
12.00 – 13.30 val. – Vilniaus kolektyvai: „Mindrė“, „Ratilai“, „Laukis“
13.30 – 14.50 val. - Šiaulių r.
14.50 – 16.10 val. - Telšiai
16.10 – 17.00 val. - Šilalė

Kovo 4 d. (sekmadienis)
12.00 – 13.00 val. - Rietavas
13.00 – 14.00 val. - „Laukis“
14.00 - 15.00 val. - Palanga

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 25.04.2024 Nāc un sāc spēlēt golfu! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46983504sec.