Frankofonijos dienoms - hipnozuojančio džiazo trio iš Paryžiaus MeTal-O-PHoNe

MeTal-O-PHoNe feat. Julien Desprez (Prancūzija)

Benjamin Flament - vibraphone
Joachim Florent - double bass
Elie Duris - drums
Julien Desprez – guitar

Festivalis „Vilnius Jazz“, nuosekliai plečiantis Lietuvos džiazo auditorijos akiratį, šiemet švenčia savo 25-metį. Jubiliejaus proga be turiningos programos ir jau septintus metus jaunąsias džiazo pajėgas mobilizuojančio konkurso „Vilnius Jazz Young Power“, naujojo džiazo išsiilgusiems klausytojams festivalis dovanoja priešfestivalinių koncertų ciklą. Pirmasis šio ciklo koncertas primena, kad kovas – frankofonijos mėnuo ir pristato jaunosios Prancūzijos džiazo kartos atstovus – eksperimentinį džiazo trio iš Paryžiaus MeTal-O-PHoNe su kviestiniu svečiu gitaristu Julien Desprez.

MeTal-O-PHoNe – tai savotiška kamerinės elektroninės muzikos laboratorija, praktikuojanti metalinių skambesių alchemiją. Jos centrinė ašis – vibrafonas, papildytas gausybe metalinių priedų ir praturtintas naujų spalvų suteikiančia elektronika.

Balansuodamas ant džiazo ir alternatyvaus roko ribos, šis trio kuria savitą garsovaizdį su industrinės muzikos, minimalizmo, laisvojo džiazo, progresyviojo metalo bei džiazroko štrichais, pulsuojantį ir roko energija, ir hipnozuojančiu meditatyvumu. Grupės muzikos įtakas atskleidžia plataus atgarsio sulaukusio debiutinio trio albumo „MeTal-O-PHoNe“ (2009) kompozicijų pavadinimai, tokie kaip „Steve Reich in Babilone“, “Robosticks“ „Improvisation zen“.

Trio MeTal-O-PHoNe subūrė vibrafoninkas Benjamin Flament, neretai vadinamas pagrindine jėga šiandieninėje Paryžiaus džiazo scenoje. Jo garsinė alchemija aprėpia ne tik vibrafono skambesių galimybių tyrinėjimus; jis pasitelkia ir išties gausius metalo resursus – nuo egzotiškų tradicinių instrumentų iki sendaikčių turgelio atradimų ar variklio detalių, kurie elektroninių efektų pagalba suskamba netikėtomis spalvomis, primindami Javos gamelaną, Tibeto dainuojančius dubenėlius ar afrikietišką kalimbą.

Puikų atsaką B.Flamento garsiniams tyrinėjimams kuria kiti du nariai – Belgijoje gimęs kontrabosininkas Joachim Florent, jau pažįstamas ištikimiems Vilnius Jazz gerbėjams iš fantastiškos grupės Jean Louis bei elitiniu vadinamas būgnininkas Elie Duris, išsiskiriantis solidžiu ir preciziškai tiksliu muzikavimu bei plačia tembrų palete.

Kaip kviestinis svečias su trio pasirodys gitaristas Julien Desprez. Pradėjęs groti gitara palyginti vėlai, būdamas 16, jau po dviejų metų savarankiškų studijų, jis tobulinosi Montreuil džiazo konservatorijoje, kurią baigė su pagyrimu 2005. Aktyviai įsiliejęs į jaunosios Paryžiaus džiazo kartos gretas, 2008 jis subūrė vieną iškiliausių grupių Coax Collective, kuriame groja ir vibrafonininkas Benjaminas Flamentas. J.Desprez yra kelių iškilių kolektyvų, tokių kaip Radiation 10, Q, Irene bendralyderis, atsikleidžiantis šiose grupėse kaip jautrus, įvairiapusis ir muzikantas. Gitaristo universalumas suteikė jam galimybę muzikuoti su tokiomis džiazo scenos asmenybėmis, kaip Han Bennink, Charlie Haden, Francois Jeanneau, Stephane Payen, Guillaume Orti, Benoit Delbecq bei Nacionaliniu džiazo orkestru.

Savą metalinę intrigą trio MeTal-O-PHoNe ir Julienas Desprez pristatys kovo 19 dieną naujoje kūrybinėje erdvėje - "Studio9", Gedimino pr. 9, Vilnius.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.67558599sec.