Maironio 150 metų sukakties šventė «Jam švietė žvaigždė tolima»

Maironio lietuvių literatūros muziejuje (Rotušės a.13, Kaunas) spalio 22 d., pirmadienį, 16 val. vyks poeto Jono Mačiulio – Maironio 150 metų sukakties šventė „Jam švietė žvaigždė tolima“.


Vykdydami projektą „Maironis ir jo epocha“, kurį remia LR kultūros rėmimo fondas, muziejininkai parengė jubiliejinę parodą pagal Poeto testamentinius žodžius „...palieku visą mano judomąjį turtą ir (...) nenoriu, kad išsiblaškytų.“ Muziejuje saugomas Maironio archyvas bei memorialinis palikimas sudaro gerokai per tris tūkstančius eksponatų. Parodoje bus iki šiol nematytų archyvalijų, rankraščių, knygų, memorialinių daiktų, meno kūrinių. Vienas įdomiausių eksponatų, pasiekusių muziejų 2009 m. ir jau suspėtas restauruoti, Maironio parengtas „Pavasario balsų“ maketas. Poetas į 1913 metų „Pavasario balsų“ leidimą įklijavo per trisdešimt rankraštinių naujų savo eilėraščių, išspausdintuosius braukė ir taisė – taip parengė „Pavasario balsų“ ketvirtąją laidą (1920 m.). Parodoje eksponuojami jauno Maironio paskaitų užrašai, pirmųjų pamokslų rankraščiai, įvairūs dokumentai. Pirmą kartą bus daug atverstų knygų iš Poeto memorialinės bibliotekos – su jo pastabomis, braukymais, autografais. Lankytojai pamatys Maironio fotografijų albumus, stalo sidabrą, vasarinę skrybėlę ir iki šiol neeksponuojamas jo šermenų nuotraukas.

Rengdami šią parodą, muziejininkai aplankė ir kitas Lietuvos kultūros įstaigas, kuriose saugoma dalis Maironio dokumentinio archyvinio palikimo. Tai Centrinis ir Istorijos archyvai, Nacionalinė M. Mažvydo ir Vilniaus universiteto bibliotekos, Kauno arkivyskupijos kurija. Iš šių institucijų kai kurios archyvalijos eksponuojamos. Tačiau ypatingai įdomūs eksponatai yra deponuoti: iš Lietuvos nacionalinio muziejaus – Maironio paltas su kailine apykakle, iš Vytauto Didžiojo karo muziejaus – dailininko Apolinaro Šimkūno tapytas Poeto portretas, iš Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus – dailininko Adomo Varno grafikos portretas. Taip pat bus eksponuojamos fotografijos iš įvairių Maironio memorialinių vietų.

Medžiagą rinko ir parodą parengė muziejaus darbuotojai – Regina Mažukėlienė, Raminta Antanaitienė, Aldona Ruseckaitė, Zenonas Baltrušis, ją apipavidalino dailininkė Inga Zamulskienė.

Be šios parodos, tą pačią dieną bus atidaroma dailininkės, Maironio giminaitės Filomenos Linčiūtės – Vaitiekūnienės tapybos paroda „Mano malda iš senelio knygutės“ bei moksleivių piešinių paroda pagal Maironio kūrybą.

Kadangi vis dar yra Maironio neskelbtų tekstų – pamokslų, paskaitų, įvairių pasisakymų, jubiliejaus proga muziejus išleidžia ir pristato leidinį „Saulėtas vainikas“, kuriame bus išspausdintas Poeto iki šiol nepublikuotos lyriškos prozos fragmentas bei įvairių jo tekstų citatų.

Žodžio, dainos ir muzikos programą atliks Valstybinis Vilniaus kvartetas (Audronė Vainiūnaitė, Artūras Šilalė, Girdutis Jakaitis, Augustinas Vasiliauskas), solistas Liudas Mikalauskas, aktoriai Virginija Kochanskytė, Inga Mikutavičiūtė, Petras Venslovas, Saulius Čiučelis, diakonas Darius Vasiliauskas.

Įėjimas į šį renginį yra su kvietimais, visuomenei paroda atidaroma nuo spalio 23 dienos.

Tą pačią dieną, muziejininkai, pagerbdami Maironio pomėgį auginti ir skiepyti vaismedžius, jo sode pasodins tris obelaites – alyvinę, antaninę ir ananasinę.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Plāno kāzas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 30.04.2024 Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 28.04.2024 Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42434502sec.