Jaunimo amatų dvidienis ant bruko «PAMATAI»

2013 m. balandžio 6-7 d. 12-16 val. vyks projekto „Etnoreidas“ jaunimo amatų dvidienis ant bruko „PAMATAI“. Šis Klaipėdos regiono amatininkų bei kūrėjų sambrūzdis rengiamas pirmą kartą Klaipėdos etnokultūros centro bei amatininkų gildijos ,,Krikragaa” iniciatyva.

Renginio tikslas – paskatinti bei suburti jaunus Klaipėdos krašto amatininkus, rankdarbių mylėtojus, kurie užsiima tiek tradicine amatininkyste (keramika, kalvyste, medžio drožyba, pynimu, audimu, vilnos vėlimu, mezgimu ir kt.) bei menininkus, kurie savo kūryboje perteikia ar panaudoja paprotinės dailės elementus, atskleidžia tradicinę pasaulėjautą, skoningai bei profesionaliai liaudies meną pritaiko savo kūryboje.

,,PAMATAI“ – renginys tiems, kurie nori pamatyti daugiau ir giliau. Juk pamatas visa ko pagrindas, o amatai – pamatinės kultūros dalis, tautos gyvastis ir savastis. Dvi dienas Meno kiemo akmeninį grindinį gludins kūrybinės vilnys, išryškinančios sėkmingiausius jaunų žmonių tradicinės kultūros interpretavimo pavyzdžius. Renginio dalyviai susirinkusiems demonstruos savo pamėgtus amatus: molio žiedimą, iškiliaspaudės grafikos techniką, margučių marginimą, juostų audimą, mezgimą adata, juostų vijimą, odos dirbimą, žolių pynimą, medžio apdirbimą, meninę kalvystę, žalvarinių papuošalų gamybą. Tad galėsime nusižiest puodą ir pasidaryt papuošalą.

Iniciatyvus, trykštantis energija, pilnas kūrybinių idėjų klaipėdiečių amatininkų gildijos ,,Krikragaa“ jaunimas įtrauks į senovinių stalo bei judriųjų žaidimų labirintą, išmokys žaisti užmirštą lietuvišką žaidimą ,,Bitelės“, demonstruos žongliravimo sugebėjimus, padės išmokti vaikščioti kojūkais. Išvysime įspūdingo dydžio sodą, suvertą iš augalų stiebų, ir ko gero, didžiausią šių metų Klaipėdos margutį.

Kūrybinga jaunų menininkų kompanija iš sostinės pristatys savo idėjas ir interpretacijas – muzikos instrumentus, įvairius rankų darbo papuošalus, kulinarines vingrybes. Renginyje dalyvaus ir svečiai iš Baltarusijos - folkloro klubo „Sita“ atstovai, kuriems yra artimas savos tautos liaudies menas, muzika, tautodailė ir tai - malonumas parodyti. Folkloras yra šio klubo savastis ir gyvenimo būdas. Amatų dieną užbaigs tradicinis, šį kartą tarptautinis, jaunimo šokių ,,Vožinis” Etnokultūros centro salėje (17.00 val.).

Su savo amatu sėsk ant pamato!

ATVELYKIS

Balandžio 7 d. 13 val. sekmadienį, ,,PAMATAI“ persipins su tradicine vaikų ir jaunimo švente – Atvelykiu, kuris vyks Meno bei Lėlių teatro kiemuose. Atvelykis - žemaičių dar vadinamas Mažosiomis Velykėlėmis, Velykikėmis. Šią dieną baigdavosi Velykų šventės ciklas, svečiavimasis ir poilsis. Velykėlės – vaikų ir jaunimo šventė, kurios metu jie įsitraukia į tradicines Velykų pramogas.

Mūsų kiemuose jų tikrai netrūks: dažysime kiaušinius, ridensime margučius, žaisime linksmus ir judrius žaidimus, suksimės rateliuose. Klausysime ir drauge dainuosime su vaikų folkloro kolektyvais „Alkiukai“ (vad. Elena Šalkauskienė), „Kuršiukai“ (Vad. Gabija Kochanskaitė, Alvydas Vozgirdas), „Vorusnėlė“ (vad. Dalia Kiseliūnaitė), „Kikilis“ (vad. Diana Šeduikienė), „Versmelė“ (vad. Ingrida Žmijauskienė), „Smeltužė“ (vad. Raimonda Milašienė), „Pupos“ (vad. Margarita Macijauskienė) ir svečiai iš Baltarusijos folkloro grupė „Sita“. Bus galima patiems pasigaminti inkilėlius, medinius vilkelius, šiaudo birbynes, paukštelius ir švilpynes iš molio, kuriomis švilpsime ir „kviesime“ saulės zuikučius. Nepamirškime pasisupti kuo aukščiau, kad būtumėme sveiki ir laimingi!

Kviečiame dalyvauti vaikus, jaunimą, šeimas, krikštavaikius ir krikštatėvius rengiamuose Atvelykio šventės konkursuose, užduotyse ir atrakcijose. Tradiciškiausi ir aktyviausi dalyviai bus apdovanoti velykinėmis dovanėlėmis.

Atsinešusiems virtą kiaušinį – padėsime jį numarginti!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47958183sec.