Pažaislio vienuolynas pasitinka atnaujintais svečių namais

Prie XVII a. įkurto Pažaislio vienuolyno netrukus duris atvers modernus svetingumo kompleksas „Monte Pacis". ES ir Kauno miesto savivaldybės lėšomis finansuoto projekto metu buvo restauruoti ir turizmui pritaikyti Pažaislio kamaldulių vienuolyno svečių namai.

„Lietuvoje pirmąkart istoriškai ir dvasiškai svarbioje vietoje įgyvendinta tokia svetingumo paslaugų strategija, apimanti aukščiausio lygio restoranų, apgyvendinimo bei renginių paslaugas", - spaudos konferencijos, skirtos atnaujintų Pažaislio svečių namų pristatymui, metu teigė Indra Ramanauskienė, „Monte Pacis" direktorė.

Nuo birželio 2 d. Pažaislio vienuolyne pradėsiančiame veikti svetingumo komplekse įrengta 13 kambarių, pavadintų istorinių asmenybių vardais, restoranas, lauko terasa, 2 salės, pritaikytos išskirtinėms šventėms, koncertams, kultūros ir verslo renginiams. Komplekse yra išsaugotos autentiškos freskos, barokiniai skliautai, šalia yra liepų alėja.

„Pažaislio kamaldulių vienuolynas yra vienas gražiausių brandžiojo baroko pavyzdžių Šiaurės ir Rytų Europoje. Džiugu, jog šis išskirtinis objektas vėl atgyja ir yra pritaikomas šiandienos žmogaus poreikiams", - teigė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Vienuolynas yra ne tik valstybės saugomas kultūros paminklas, bet ir veikiantis vienuolynas, kuriame gyvena, juo rūpinasi bei jį išlaiko Lietuvos Šv. Kazimiero seserų kongregacija. 2007 m. Pažaislio vienuolyne gyvenančios seserys kazimierietės įkūrė VšĮ „Pažaislio kultūros ir turizmo centrą", kurios pagrindiniu veiklos tikslu įvardytas XVII amžių menančio Pažaislio kamaldulių vienuolyno ansamblio atkūrimas ir renovavimas.

Tada Pažaislio vienuolyne pradėjo veikti svečių namai, kurie suteikdavo nakvynę čia apsilankantiems turistams, svečiams. Šiam ansambliui buvo būtina stambi finansinė injekcija, nes Kauno miesto savivaldybė nebuvo pajėgi biudžeto lėšomis finansuoti vis prastėjančios būklės kultūros paminklo renovacijos.

2009 m. vienuolių viešajai įstaigai patvirtinta ES parama projekto „Pažaislio kamaldulių vienuolyno svečių namo restauravimas ir pritaikymas turizmui" įgyvendinimui. Projekto vertė - daugiau kaip 9,6 mln. litų, iš kurių per 8,8 mln. litų sudaro ES ir bendrojo finansavimo lėšos bei daugiau kaip 734 tūkst. litų yra projekto partnerės - Kauno miesto savivaldybės - biudžeto lėšos.

Projekto lėšomis atlikti pastato projektavimo darbai, vykdyta statybos darbų techninė ir statinio projekto vykdymo priežiūra. Kad pastatas būtų pilnai pritaikytas ir tinkamai teikiamos apgyvendinimo bei maitinimo ir konferencijų organizavimo paslaugos, būtinos papildomos investicijos kambarių, salių baldams, įrangai, maitinimo, maisto gamybos ir kitoms pagalbinėms patalpoms sutvarkyti. 2012 m. gruodžio - 2013 m. sausio mėn. vykdytas operatoriaus paslaugų teikėjo svečių name atrankos konkursas, kurį laimėjo UAB „Monte Pacis".

Svečių namo istorija

Pastatytas XVII a. aštuntajame dešimtmetyje. Pastatas rytiniu fasadu atgręžtas į šventorių, jo vieta parinkta apgalvotai - jis yra patogus priimti svečius, jame yra pagrindiniai vienuolyno vartai. 1797 m. pastato išorės apibūdinimas: forestoriumo ilgis 120 žingsnių, plotis - 20, abi salės galinės, iškištos į priekį per 5 žingsnius (įrengtos rizalituose).

Svečiams buvo skirti puošniai įrengti vienaukščiai fligeliai. Mūriniame vartų pastate buvo dveji vartai - išoriniai ir skiriantys vieną nuo kitos ten esančias patalpas. Į šventorių iš jų išeinama pro atvirą arką.

Name buvo vienuolyno fundatorių Kristupo Zigmanto Paco ir jo žmonos Klaros Izabelės de Mailly salė su vertingais paveikslais, svetainė, puošta freskomis, svečių kambariai, administratoriaus, vartininko patalpos. Antrame aukšte, manoma, buvus architekto Dž. Fredianio menę, kitais duomenimis, ten buvęs fundatoriaus žmonos kambarys.

Šeimininkaujant stačiatikiams, forestoriumas naudotas kaip stačiatikių dvasininkų rezidencija. I - ojo pasaulinio karo metais - vokiečių karo ligoninė. Vėliau forestoriumas naudotas ūkio reikalams. 1967-1992 m. - M. K. Čiurliono dailės muziejaus filialas. Į vienuolyną sugrįžus seserims kazimierietėms, pastate apsistodavo piligrimai, stovyklaujantys vasarą vaikai, rekolektantai. Ilgainiui pastatas tapo nenaudojamas, buvo būtini atlikti didieji pastato tvarkybos darbai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.05.2024 - 13.05.2024 Orientēšanās diena ar Sandru Grosbergu Valmieras novada Tūrisma pārvalde
12. maijā jūs gaida lieliska iespēja piedalīties meistarklasē un pieredzes apmaiņā ar Latvijas elites sportisti orientēšanās - Sandru Grosbergu! | Skatīt vairāk
2 EUR
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.05.2024 - 15.05.2024 Muzeju nakts Vecsalienas muižas pilī. TAKA
18. maijā no plkst. 18.00 līdz 24.00 sadarbībā ar biedrību “Lauku studija” Vecsalienas muižas pilī notiks pasākums “Izgaismo pili” | Skatīt vairāk
50% atlaide kurīziem 2025. gadā - Nenokavē Estravel Latvia
AGRĀ IZPĀRDOŠANA - 50%. // Iepazīstiet grieķu kultūru un salas kruīza ceļojumā ar Celestyal Cruises. 21.03., 28.03., 31.10., 07.11. un 14.11.2025. // | Skatīt vairāk
no 249 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41235995sec.