Rudens lygiadienio šventė prie Žaliūkių vėjo malūno

2013 m. rugsėjo 22 d., sekmadienį, 17 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyboje (Architektų g. 73, Šiauliai) vyks Rudens lygiadienio šventė. Programoje: šventinės lygiadienio apeigos, kvapnios žolelių arbatos ragavimas, dėkojimas už gerą derlių, laužo uždegimas, baltų vienybės ugnies sąšauka, aukojimas dievams deginant šventės simbolius, ugnies parnešimas iš laukų į trobą, smagi muzika, dainos, šokiai, įvairios pramogos. Dalyvaus Šiaulių „Saulėtekio“ gimnazijos folkloro ansamblis „Vieversėlis“ (vad. Arūnas Stankus), Šiaulių r. savivaldybės kultūros centro Raudėnų filialo ir Raudėnų mokyklos jungtinis folkloro ansamblis „Gerviki“ (vad. Jovita Lubienė), Panevėžio folkloro ansamblis „Pulkelis“ (vad. Lina ir Albertas Bartašiai).

Rudens lygiadienis užbaigia kalendorinį metų ciklą atspindinčius vasaros renginius Žaliūkių malūnininko sodyboje. Per metus čia vykusios šventės – Užgavėnės, Atvelykis, Kupolinės, Žolinė, dabar – Rudens lygiadienis – padeda atskleisti ir puoselėti tiek materialųjį, tiek ir dvasinį kultūros paveldą, išlaikyti tradicinių lietuviškų švenčių dvasią ir pasaulėjautą. Šįkart, per Rudens lygiadienį, sodyboje bus švenčiama ir astronominė rudens pradžia, ir Baltų vienybės dieną, minima jau nuo 2000-ųjų metų.

Nuo žilos senovės žinomi papročiai minėti rudens ir pavasario lygiadienius, kurie simbolizuoja vieno metų laiko perėjimą į kitą, yra gamtos pokyčių ženklas. Anksčiau tokiu metu susiburdavo draugėn giminės, kaimynai, bičiuliai. Per rudens lygiadienį visoje Lietuvoje buvo įprasta dėkoti dievams už išaugintą ir subrandintą derlių, atnašauti jiems aukas. Itin svarbus vaidmuo šiuo laikotarpiu skirtas ugniai, kuri per vasarą degusi laukuose, rudenėjant grįžta į namų židinį, kur rusens iki pavasario.

Šiemet, rudenišką sekmadienio vakarą, per lygiadienio šventę Žaliūkių malūnininko sodyboje bus prisimintos šios šventės tradicijos, apeigos, susirinkusieji galės paragauti kvapnios arbatos, šokti, dainuoti drauge su šventėje dalyvaujančiais folkloro ansambliais iš Šiaulių, Raudėnų ir Panevėžio. Visi susirinkusieji prisijungs prie Baltų vienybės ugnies sąšaukos, bus uždegtas kaitrus šventinis laužas. Dėkojant už gerą derlių, vyks aukojimas dievams – saulės, medžio, ožio ir kitų šventės simbolių deginimas, o ugnis iš laukų bus garbingai parnešta į malūnininko trobą.

Bilieto kaina – 2 Lt, moksleiviams – 1 Lt, ikimokyklinukams renginys nemokamas.

Informaciją apie renginį teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja Sigita Milvidienė, tel. (8 41) 21 11 98.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58375001sec.