Orkestras «Kremerata Baltica» ir italų violončelininkas M.Brunello pristato praeities ir šiuolaikinius genijus

Vilniaus kongresų rūmai Spalio 28 d. 19 val. į Vilniaus kongresų rūmus koncertuoti grįžtantis orkestras „Kremerata Baltica“ publikai pateiks daugybę staigmenų.

Pirmą kartą Lietuvoje su kolektyvu pasirodys eksperimentų mėgėjas, violončelės virtuozas Mario Brunello. Tai menininkas, interaktyviuose projektuose jungiantis muziką ir literatūrą, teatrą bei filosofiją. Pelnęs apdovanojimų už tradicinius klasikos įrašus, pirmasis iš italų tapęs P.Čaikovskio tarptautinio konkurso Maskvoje nugalėtoju M.Brunello pasirodo koncertuose ir dirigento amplua.

Atlikėjas yra įkūręs savo kamerinį orkestrą „Orchestra d‘Archi Italiana“, su kuriuo intensyviai gastroliuoja pasaulyje.

Koncerte Vilniuje M.Brunello taip pat atliks du vaidmenis – solisto ir dirigento.

Šio vakaro publikos laukia unikali programa. „Kremerata Baltica“ nuo seno garsėja retomis kūrinių aranžuotėmis ir gebėjimu atrasti nepelnytai pamirštus autorius, iškelti naujus talentus. Šį sykį kolektyvas supažindins su užmirštu XX a. genijumi, artimu Dmitrijaus Šostakovičiaus bičiuliu – lenkų kilmės kompozitoriumi Mieczyslawu Weinbergu (1919-1996).

Šio kūrėjo muzika spinduliuoja nebūdingą šiuolaikinei klasikai grožį ir šilumą, alsuoja sakralumu. Išgyvenęs praėjusio šimtečio karus ir politines negandas, M.Weinbergas sugebėjo pakilti virš žlugdančios realybės, skleisti savo muzika viltį ir tikėjimą.

Šio kompozitoriaus „Sinfoniettą“ Nr.2, op.74 styginių orkestrui ir timpanams koncerte įrėmins neįprasta itališka programa – genialiųjų operos kompozitorių kameriniai kūriniai, pritaikyti styginių orkestrui: Giacomo Rossini Sonata Nr.6 D-dur ir „Une Larme“ bei Giuseppe Verdi Styginių kvartetas e-moll.

G.Verdi šį kvartetą skyrė namų muzikavimui ir netgi neleido jo griežti viešai, kad kūrinys „nebūtų be reikalo sureikšmintas“. Kompozitorius buvo įsitikinęs, jog kvartetas – tai „svetimas Italijos klimatui augalas“. Tačiau nepaisant G.Verdi santūrumo, jo kūrinys sulaukė pripažinimo toli už Italijos ribų. Išgirsti jį Vilniuje – retas įvykis.

Žaismingai virtuoziškų ir puikiai M.Brunello violončelės skambesį atskleidžiančių G.Rossini variacijų violončelei ir fortepijonui „Une Larme“ orkestrinę versiją parengė šiuolaikinis italų kompozitorius ir violončelininkas Giovanni Sollima, kurio kūrinys itališka tema „Viaggio in Italia“ suskambės antroje koncerto dalyje.

„Visada programose stengiamės derinti praeities ir šiuolaikinę muziką, norime jausti savo laiko pulsą“, - sakė „Kremerata Baltica“ įkūrėjas ir meno vadovas, vienas geriausių pasaulio smuikininkų Gidonas Kremeris.

Tai orkestrui pavyksta. Jis kaskart atveža į Vilnių vieną už kitą įdomesnes programas. 1997-aisiais įkurtas Lietuvos, Latvijos ir Estijos muzikantų kolektyvas nuolat atsinaujina, bet išsaugo savo gyvą, subtilų skambesį, išskiriantį jį iš kitų pasaulio orkestrų. Tai asmenybių, kurias vienija panašūs muzikiniai idealai, kolektyvas.

„Kremerata Baltica“ programose yra dalyvavusios tokios pasaulinės žvaigždės kaip sopranas Jessye Norman, violončelininkai Yo-Yo Ma, Borisas Pergamenšikovas, Miša Maiskis, pianistas Jevgenijus Kisinas, dirigentai Simonas Rattle‘as, Esa-Pekka Salonenas, Kentas Nagano, Vladimiras Aškenazis ir kitos.

Orkestras yra pelnęs „Grammy“, „Echo“ ir „Praemium Imperiale“ apdovanojimus.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 18.04.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 20.04.2024 Rīgas Motormuzejam 35 Motormuzejs
Par godu Rīgas Motormuzeja 35 gadu jubilejai aicinām uz ieskandināšanas svinībām 20. aprīlī. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.68914604sec.