Pasaulinio Gintaro Kelio atidarymo Lietuvoje proga apdovanotas Palangos gintaro muziejus

Gruodžio 17 d., Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje paskelbti sėkmingiausi 2013 metų turizmo projektai ir Pasaulinio gintaro kelio atidarymo Lietuvoje proga įteikti „Gintarinės vėtrungės" apdovanojimai. Iškilmėse Garbės vėtrungę „Už gintaro gyvenimo metraštį, vedamą jau 50 metų" kultūros ministras Šarūnas Birutis įteikė Palangos gintaro muziejaus vedėjai Vilijai Macienei. Palangos gintaro muziejus šįmet švenčia 50 metų veiklos jubiliejų.


Lietuvos dailės muziejus padalinys – Palangos gintaro muziejus – jubiliejinius metus pasitiko atnaujinta gintaro ekspozicija, atkurtais istoriniais rūmų interjerais ir įrengtomis naujojo įėjimo į muziejų erdvėmis. Visapusišką istorinio pastato renovaciją šiuo metu vykdantis muziejus 50 metų sukakčiai surengė ir įspūdingą parodą, kurioje apibendrinama kryptinga muziejaus penkių dešimtmečių veikla, atskleidžiama unikalaus muziejaus sėkmės istorija.

Palangos gintaro muziejus buvo įkurtas 1963 m. rugpjūčio 3 d. grafų Tiškevičių rūmuose, pastatytuose 1897 m. gražiausioje Palangos vietoje – parke, netoli legendinio Birutės kalno ir Baltijos jūros. Muziejaus įkūrimą inicijavo ir kaupti eksponatus pradėjo buvęs Lietuvos dailės muziejaus direktorius Pranas Gudynas, o pirmąją ekspoziciją sukūrė ir iki šiol ekspozicinius bei tiriamuosius darbus tęsia ilgametis muziejaus vadovas Romualdas Budrys.

Per pusę amžiaus Palangos gintaro muziejus tapo vienas iš labiausiai lankomų muziejų Lietuvoje – jį aplankė per 8 mln. 830 tūkst. Lietuvos gyventojų ir užsienio svečių.

Muziejaus rinkiniuose sukaupta per 30 tūkstančių eksponatų, tarp jų – apie 15 tūkstančių inkliuzų kolekcija, kuri yra viena didžiausių ir moksliniu požiūriu vertingiausių pasaulyje. Lietuvos istorijai yra ypač reikšmingas archeologinio gintaro rinkinys, kurio seniausieji, akmens amžiaus, radiniai byloja apie mūsų sentėvių kultūrą ir tamprias sąsajas su gintaru. Lietuvos dailės muziejus jau 50 metų ne tik renka, saugo, eksponuoja, bet ir atlieka mokslinius gintaro tyrimus.

Pasaulinio gintaro kelio atidarymoproga pristatyti Lietuvos gintaro kelio objektai, tiesiogiai ir netiesiogiai, kūrybiškai, susiję su gintaro paveldu, jo pritaikymu, panaudojimu. Išskirtiniausios „gintarinės idėjos“, originaliausi gintaro meistrai, teminio turizmo inovacijosapdovanotos gintarinėmis vėtrungėmis už indėlį į Pasaulinio gintaro kelio plėtojimą Lietuvoje bei gintaro kultūros puoselėjimą. Tarp 11 nominacijų - „Už nuopelnus kultūriniam turizmui pristatant gintarą“, „Už gintaro vardo populiarinimą turizmo versle“, „Už originaliausią gintaro produktų paletę“, „Už gintaro pritaikymą sveikatingumo turizmui“,„Gintaru pažymėtas likimas“, „Už tolimiausią ir garsiausią baltiško gintaro kelionę“ ir kt.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
Zudušais un atklātais Bānīša ceļā! Alūksnes TIC
ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48272395sec.