Ūkio ministerija sveikina pirmųjų Lietuvos palydovų kūrėjus

Ūkio ministerija sveikina pirmųjų Lietuvos palydovų „LitSat-1“ ir „LituanicaSat-1“ kūrėjus su sėkminga kosminės odisėjos pradžia. Š. m. sausio 9 d. kompanijos „Orbital Sciences“ raketa „Antares“ abu palydovai buvo išskraidinti į Tarptautinę kosminę stotį, iš kurios netrukus bus paleisti skrieti savarankiška orbita aplink Žemę.

Ūkio ministerija džiaugiasi pirmųjų Lietuvos palydovų paleidimu ir tikisi, kad ši nauja mokslo ir technologijų sritis, į kurią taip ryžtingai žengia Lietuva, bus dar vienas reikšmingas žingsnis skatinant Lietuvoje inovatyvų verslą ir didinant Lietuvos konkurencingumą.
„Ši pirmoji Lietuvos kosmoso asociacijos inicijuota dviejų mažųjų palydovų misija – didelis Lietuvos mokslininkų ir inžinierių pasiekimas, rodantis mūsų šalies gebėjimus plėtoti kosmines technologijas“, – sako ūkio ministras Evaldas Gustas.

Už kosmoso politiką šalyje atsakinga Ūkio ministerija skatina Lietuvos mokslą ir verslą įsitraukti į kosminę veiklą. Bendromis Ūkio ministerijos ir Lietuvos kosmoso asociacijos pastangomis Lietuvoje formuojasi kosmoso sektorius.

Kosminės technologijos, plėtojant aukštąsias technologijas ir skatinant inovacijas, yra labai svarbios, todėl Ūkio ministerija įgyvendina Nacionalinę mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų kosmoso srityje programą. Programa siekiama paskatinti ir paremti mokslinius tyrimus ir technologijų kūrimą kosmoso srityje bei užtikrinti kosmoso technologijomis ir duomenimis iš kosmoso grindžiamų paslaugų viešajam sektoriui ir piliečiams teikimą.

Ūkio ministerija 2013 m. taip pat inicijavo Nacionalinės mokslo programos „Link ateities technologijų“ rengimą. Įgyvendinant programą, planuojama vykdyti tikslinius mokslinius tyrimus, kuriais remiantis būtų kuriamos pažangios kosminės ir su tuo susijusios technologijos.

Skatindama tarptautinį bendradarbiavimą kosmoso srityje ir atsiliepdama į Europos Sąjungos (ES) kosmoso politikos iniciatyvą plėtoti kosminių technologijų taikymą, Ūkio ministerija pradėjo įsitraukimo į ES ir Europos kosmoso agentūros (EKA) veiklą procesą. Dalyvavimas EKA programose leis ne tik pakelti Lietuvos mokslinio potencialo lygį, bet ir padės kurti aukštųjų technologijų produktus ir juos sukomercinti, t. y. trumpiausiu keliu „įdarbins“ Lietuvos mokslininkų pasiekimus.

Pradėta bendradarbiauti su NASA, kurios „Ames“ mokslo ir technologijų centro vadovybė, apsilankiusi Lietuvos mokslinėse laboratorijose ir aukštųjų technologijų įmonėse, labai aukštai įvertino jų mokslinį ir technologinį lygį ir išreiškė susidomėjimą jų pasiekimais. Lietuvos mokslininkai ir inžinieriai pradėjo vykdyti bendrus su NASA projektus, vyksta derybos dėl konkrečių bendradarbiavimo susitarimų pasirašymo. Mažųjų palydovų kūrimas ir naudojimas moksliniams tyrimams, technologijoms išbandyti ir paslaugoms teikti – viena iš sričių, kur šis bendradarbiavimas jau duoda rezultatų.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 28.04.2024  Vislatvijas golfa diena 5.maijā! Jurmala Golf Club & Hotel
Vislatvijas Golfa Dienas – atklāj golfa spēles burvību! Aicināts ir ikviens pie mums Jurmala Golf Club & Hotel! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.04.2024 - 04.05.2024 Izpēdo Dienvidkurzemi Liepājas reģiona TIB
“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45789099sec.