Kelionė aplink pasaulį – vienoje knygoje

2014 m. sausio 25 d., šeštadienį, 15 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinyje – Dviračių muziejuje (Vilniaus g. 139, Šiauliai) – vyks keliautojos, Didžiojo tūkstantmečio taikos žygio aplink pasaulį dalyvės Godos Čiplytės knygos „Ir aš buvau Afrikoje“ pristatymas.

Knygos autorė G. Čiplytė – Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos anglų kalbos mokytoja, aistringa keliautoja dviračiais. Apvažiavusi pasaulį dviračiu, Goda įgyvendino savo svajonę ir įrodė – jei moteris nori, ji gali viską. Keliautojos gyvenimo kredo – laikas priklauso mums.

Knygoje „Ir aš buvau Afrikoje“ emocingai ir nuoširdžiai, be pagražinimų, su geru humoru ir originaliais vertinimais, gana literatūriškai aprašomi įspūdžiai, kurių autorė patyrė važiuodama dviračiu Didžiojo tūkstantmečio taikos žygyje aplink pasaulį su draugais iš įvairių šalių. Pasak autorės, tik kelionėje gali patikrinti save ir kitus, suprasti, kokių neišsemiamų klodų slypi kiekviename iš mūsų. Per 525 dienas apkeliautas pasaulis, nuvažiuota 24 tūkst. kilometrų dviračiais. Tai buvo tikra avantiūra, vienam iš žygeivių kainavusi gyvybę.

Taikos žygio idėja kilo 1993 m. Graikijoje. Norėta sukviesti 500 dviratininkų, atstovaujančių įvairias pasaulio valstybes. Idėjos autoriams nepavykus surinkti 500 dalyvių ir negavus finansinės paramos, žygį ėmėsi organizuoti 47-erių metų lietuvis fizikas Sigitas Kučas. Jam pavyko suburti entuziastų grupę, kuri pasiryžo važiuoti aplink pasaulį savo lėšomis.

1998 m. liepos 26 d. Vilniuje, Nepriklausomybės aikštėje, į Sietlą kartu su S. Kuču buvo išlydėti dar 3 lietuviai: ekonomistas Edvardas Žižys, filologė G. Čiplytė ir istorikas Gediminas Vasiliauskas. Jie išsivežė 40 metrų ilgio Taikos juostą, simbolizuojančią milijoną kartų sumažintą Žemės rutulio apskritimo ilgį (40 tūkst. km). Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus pirmasis juostoje įrašė: „Neškite Lietuvos žmonių sveikinimus aplink pasaulį“. Daugelis sutiktų pasaulio žmonių, suvokusių, ką žmonijai reiškia taikus gyvenimas, tolerancija, pagarba, Taikos juostoje pasirašė gimtąja kalba.

Į kelionę išvažiavo 10 dviratininkų, tačiau visą maršrutą įveikė tik keturi: lietuviai G. Čiplytė, S. Kučas, E. Žižys ir lenkas Slavomiras Platekas. Paskelbę žygį atviru, žygeiviai pakeliui bent trumpam kvietė prisidėti taikos idėją remiančius dviratininkus. Iš viso žygyje dalyvavo daugiau kaip 600 dviratininkų.

Per pusantrų metų žygeiviai nuvažiavo 24 239 km, aplankė 45 valstybes, esančias 5 pasaulio žemynuose: Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Afrikoje, Europoje ir Azijoje. Lietuva buvo 27-oji žygeivių aplankyta valstybė.

Citata iš G. Čiplytės knygos:„Mūsų dešimt, bet tik trys teturi laikrodžius ir niekas nebesuka galvos, kuri dabar valanda, mėnuo ar metų laikas. Tai nesvarbu. Svarbu tik viena – pirmyn, pirmyn, pirmyn! Važiuojame naktį, šviečiant mėnulio pilnačiai ar plieskiant saulei virš galvos – karščiausiu paros metu. Ir nesvarbu, į kelis kalnus turime užkopti – septynis ar devynis.“

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus l.e.p. Istorijos skyriaus vedėja Birutė Lukošiūtė, tel. (8 41) 52 43 91.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄! Latvia Tours
Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība. | Skatīt vairāk
no 367 EUR
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42971802sec.