Kodėl Kuršių nerijoje kertamos kalnapušės?

Daugelis atvažiavę į Kuršių nerijos nacionalinį parką stebisi, kodėl kertami miškai, ar nebus padaryta žala unikaliai saugomai teritorijai? Žiemą iš tikrųjų buvo pradėti retinti miškai, vadovaujantis nauju Kuršių nerijos nacionalinio parko vidinės miškotvarkos projektu, kuris patvirtintas Aplinkos ministro įsakymu. Šiame projekte didelis dėmesys skirtas istoriniams bei gamtiniams tyrimams ir nuspręsta mažinti perbrendusių kalnapušių plotus, kurie kelia ir gaisro pavojų.

XIX amžiaus pradžioje Kuršių nerijos kraštovaizdyje dominavo kopos, vėliau buvo užsodinta kalnapušėmis. XX amžiaus septintajame dešimtmetyje miškai jau užėmė apie 60 procentų visos Kuršių nerijos teritorijos, o 2012 m. jų buvo beveik 73 procentai.

Pasak Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorės Aušros Feser, nereiktų baimintis, kad kertami senų kalnapušių didesni plotai. Per ateinantį dešimtmetį planuojama atkurti 300 ha kalnapušių paprastąja pušimi. 173 ha iškirstų plotų vėl bus atsodinama kalnapuše. Tačiau, tai daroma ne anksčiau, kaip po metų laiko tarpo, kuomet pailsi dirva. Specialistai jau turi paruošę tūkstančius kalnapušių sodinukų daigų.

Miškas atkuriamas nebus tik pamario ir kopų palvėse, siekiant palaikyti atvirų erdvių kraštovaizdį. Čia Kuršių nerijai bus sugrąžintas pirmykštis kraštovaizdis, kuris taip žavėjo rašytoją Tomą Maną. Miškas bus retinamas ir Bulvikio, Pervalkos, Preilos raguose. Tai daroma norint išryškinti šių teritorijų unikalų reljefą.

Šiuo metu rekreacinėse vietose šalia gyvenviečių yra vykdomi kraštovaizdžio formavimo kirtimai, kurių rezultatas - šviesūs, parkus primenantys miškai.

Naujajame Kuršių nerijos nacionalinio parko vidinės miškotvarkos projekte į miškininkystės klausimus buvo žiūrėta kiek plačiau, juos siejant su visa gamtine aplinka, biologine įvairove bei kultūros paveldu.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija užtikrino, kad miško kirtimo darbai bus vykdomi lėtai, atsakingai, fiksuojant pasikeitimus, stebint ir po penkerių metų tikslinant numatytus darbus.

Pagrįstai keliamas uždavinys, kad Pasaulio paveldo vertybių sąraše įrašyta Kuršių nerija, kaip kultūrinio kraštovaizdžio pavyzdys, toks išliktų ir ateityje.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 19.04.2024 Ballīte retro noskaņās Baltic Beach Hotel & SPA
19. aprīlī aicinām ikvienu ballēties gribētāju uz “View Restaurant – Saefood & Grill”, kur visu laiku karstākos deju hitus publikai piedāvās DJ | Skatīt vairāk
20 EUR
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52855492sec.